Фотографът Мира Дерменджиева: Пъпките в пубертета бяха “срам, позор, депресия и мъка” Снимка: © Мира Дерменджиева

Мира Дерменджиева е фотограф с особен афинитет към женската красота. За нея тя е нещо като мисия. Правилната светлина, блясъкът в очите, хубавата кожа - това са трите магични съставки, които правят женския портрет привлекателен. Самата Мира е очарователна млада жена, която рядко се харесва на снимки и никога не застава пред обектива на колега.

Интересно, откъде обаче този стремеж към съвършенството? Както често се случва, не просто в живота, а в главите на хората, до 30-ата си годишнина фотографката се води неравна битка с несъвършенствата по кожата си. Днес тя ходи без грим и нищо във външния ѝ вид не издава целия психически дискомфорт, през който минава една млада жена с акне.

Затова, когато я поканихме да бъде част от проекта ни с емблематичната серия Eucerin DERMOPURE създадена специално за кожа склона към акне, Мира се съгласи да разкаже личната си история в битката си за хубава кожа. Определя живота си между 13 и 30 г. като “постоянна борба”. Въпреки че в този период е простено младите хора да имат пъпки, в нейните очи това е бил “срам, позор, депресия и мъка”.

Огромно изпитание за психиката и въобще за живота ѝ в онези уж най-безгрижни години. Казва, че на никого не пожелава да преживява нищо от това, през което тя е минала. Някъде в средата на борбата с акнето ѝ се появява и втори сериозен кожен проблем - вирусни брадавици. Голям удар за една млада жена, която е в процес на търсене на себе си - каквото всъщност представлява пубертетът.

Мира пробва много неща, но състоянието ѝ е тежко и отнема много години, докато успее да се изчисти от неприятните пъпки и образувания по кожата си.

Казва, че на моменти си е мислела, че животът е ужасен, тръгва и на психолог.

До ден днешен спазва хранителен режим и много внимава за рутината си. Познава добре и ползва продуктите на Eucerin DermoPure, харесва ѝ, че са цяла система, в която имa стъпки и грижа на всеки етап.

Като най-голямата си грешка в онзи период посочва отсъстващата слънцезащита. Никой от лекарите не ѝ казва, че срещата на коричките от зарастващите пъпки със силните слънчеви лъчи може да доведе до тъмни петна и белези. До днес се бори и с едно голямо (в нейните очи) пигметно петно в резултат на младежка пъпка.

Гримът в годините на пубертета е нейното спасение - “слагах тонове грим, затова сега мразя да се гримирам. Той не ги прикриваше, но аз мажех още и още. Случвало се е да отида на купон с преспиване и да не го сваля цяла нощ и да спя с него, защото просто ме е срам.”

Освен по лицето, акнето често тръгва и по гърба. За съжалението това е и нейната ситуация. Признава, че целият този дискомфорт с външния вид се отразява и на взимоотношенията ѝ с приятелите, особено с момчетата. Смята, че те по-лесно се справят с подобни проблеми, защото към тях няма толкова очаквания по отношение на външния им вид, но момичетата трябва да са хубави. Спомня си думите на майка си, която опитва да я успокои, че никой не я разглежда толкова детайлно, но и в настоящето е убедена, че има ли човек пъпка, всичко го гледат в нея.

Като класически период на криза, младите хора са склонни да пробват най-различни неща, които биха могли да ги доведат до решение. Мира също експериментира много.

“Най-странното нещо което съм мазала за пъпките беше глина от един билкар от провинцията - някъде ми го бяха казали, не трябваше да се мия една седмица. Беше нещо зелено, мирише гадно и не помогна, разбира се.”

Утежняващо обстоятелство е в нейния случай е, че и майка ѝ и баща ѝ имат проблемна кожа и в пубертета са имали доста тежко акне.

Eucerin DermoPure е емблематична серия, предназначена не само за тийнейджъри, но и за всички хора с мазна кожа и кожа, склонна към акне. Серията включва леки, но доказано работещи почистващи продукти за лице според поредица клинични и дерматологични проучвания.

Линията Eucerin DERMOPURE е специално разработена да работи срещу основните причини и притеснения за мазната кожа и кожата, склонна към акне като мировъзпаления, свръхпроизводство на себум, хиперкератоза (удебеляване на външни слоеве кожа), което води до черни и бели точки, както и бактериален растеж, който води до видимо възпаление под формата на папули и пустули. След преминаване на възпаленията, много от засегнати хора страдат и от постинфламаторна пигментация на кожата, т. нар. петна след акне, дълго след като пъпките са изчезнали от кожата. Eucerin предлага продукти, които се борят именно с петната след акне.

Няма да забрави и абитуриентския си бал. Точно преди него на челото ѝ излиза голяма и релефна пъпка. Мира бързо намира решение - взима ножиците, мери няколко пъти и реже бретон. Секунди по-късно разбира, че го е отрязала точно над пъпката. За неин късмет, пъпката почти минава преди заветната дата, а гримът свършва оставащата работата.

Ако трябва да се върне с едно добро нещо за онзи период - то е, че цялата тази борба със срама и дискомфорта е калила характера ѝ. За да оцелееш, трябва да станеш силен.

От системата срещу проблемна кожа на Eucerin DERMOPURE, особено харесва коректора. Днес Мира Дерменджиева може да си позволи да не ползва фондьотен, но всички неравности прикрива с коректор. Смята, че за един млад човек, той е от съществена важност - като първа помощ пред огледалото.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024