Франкфурт отмени концерт на Роджър Уотърс заради антисемитските му коментари Снимка: © Getty Images

Планираният концерт на съоснователя на "Pink Floyd" Роджър Уотърс във Франкфурт ще бъде отменен, съобщава немското издание на сп. "Rolling Stone". Причината са постоянните антисемитски коментари на музиканта.

Уотърс трябваше да пее в концертната зала "Фестхале" през май като част от турнето му "This Is Not A Drill". Изпълнителят обаче няма да получи тази възможност след решение на акционерите на Messe Frankfurt GmbH, която притежава залата. Франкфурт държи 60% от дружеството, а провинция Хесен останалите 40%.

Бившият фронтмен на Pink Floyd на няколко пъти беше критикуван заради позициите, които заема по различни въпроси. Той например призовава за културен бойкот над Израел и сравнява режима там с апартейда в Южна Африка.

На над 200 концерта Уотърс е пускал в залата балон във формата на прасе, на който е изобразена Давидовата звезда - символ на Израел.

Твърденията му предизвика особено напрежение във Франкфурт, който има история с антисемитизма. През 1938 г. хиляди мъже от еврейски произход от града и региона Рейн-Майн са доведени във Фестхале, където са малтретирани и малко по-късно са изпратени към концентрационните лагери. Много от тях по-късно са убити.

"Упоритото антиизраелско поведение" на "един от най-далновидните антисемити в света" прави невъзможно провеждането на концерта, а Роджър Уотърс не крие антисемитското си отношение, се казва в изявление на организаторите. Отмяната на музикалното събитие има за цел да изпрати "ясен сигнал срещу антисемитизма".

Особено противоречиво е и мнението на музиканта за войната в Украйна. Според Уотърс, за военния конфликт е виновен не руският президент Владимир Путин, а НАТО. Той на няколко пъти е отправял обвинения и към Вашингтон, който, по думите му, провокирал Москва.

През септември позицията на съоснователя на "Pink Floyd" за войната му коства участие в Полша.

Други онцерти на Роджър Уотърс са планирани и в други градове в Германия, включително Берлин, Мюнхен и Кьолн, където също се чуват призиви за отмяна на събитията.

Понякога идолите умират преди смъртта си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024