Франция съди ЕС за това, че ползва твърде много английски език Снимка: © Getty Images

Английският език може да е най-използваният език в Европейския съюз, но Франция не се е отказала от упоритостта си, че служителите в Брюксел трябва да знаят и говорят и френски. Страната дори е готова да защитава това си искане в съда, предава политическото издание "Politico".

Париж е подал две жалби до Съда на ЕС, в които атакува блока за това, че наема някои нови служители въз основа на оценки и изпити, провеждани само на английски език. В момента европейските институции търсят нови служители в редица сектори - като отбраната и икономиката. Процесът по подбор на кадрите включва различни тестове - някои от които се провеждат само на английски език.

Париж се опасява, че тези критерии облагодетелстват англоезичните кандидати пред останалите конкуренти. Затова и сезира Съда на ЕС. Според Франция тестовете на английски език са дискриминационни и нарушават европейските договори.

Съгласно европейското законодателство всички граждани на блока трябва да бъдат третирани еднакво, независимо от националността им. Правилата за набиране на служители на ЕС също забраняват дискриминацията въз основа на езика и допускат подобни изключения само при определени условия.

Ситуацията разгневи френските дипломати на фона на вътрешния дебат в страната за загубата на нейното влияние в световен план. Френският президент Еманюел Макрон стимулира говоренето на френски език. В понеделник той отново подчерта значението на франкофонията по време на речта си при откриването на Международния център на френския език - нов културен център, посветен на речта на Балзак, Виктор Юго, Жул Верн, в замъка Вилер-Котерт.

Европейската комисия все още не е коментирала ситуацията.

Европейската служба за подбор на персонал (EPSO), която се занимава с предварителните изпити за наемане на работа в европейските институции, редовно публикува "конкурси" за месторабота. В тях се посочват и критериите, на които всеки кандидат трябва да отговаря.

Франция атакува в съда две обяви - една от 2022 г. и друга от 2023 г., които изискват оценки от изпити, провеждани само на английски език.

Очаква се съдът на ЕС да се произнесе по въпроса в рамките на една година, но по-рано той се произнесе в полза на Италия и Испания, които заведоха подобни дела.

"Това дискриминира кандидатите, които не говорят английски", посочва неназован френски дипломат пред "Politico".

Според него въпросът не се отнася само за Франция, тъй като и други държави членки на ЕС имат подобни притеснения.

Френският е един от 24-те официални езика на ЕС (сред които е и българският) и е един от трите работни езика на Европейската комисия наред с английския и немския.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024
Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024