Френска министърка си навлече критики, след като се появи на корицата на сп. "Playboy" Снимка: © Getty Images

Френското правителство е изправено пред нова вълна от критики - този път не заради политиките, които прокарва, а заради един от своите министри и нейното решение да се снима за корицата на сп. "Playboy".

Марлене Скиапа, която е министър на социалната икономика и асоциациите в правителството на Еманюел Макрон, ще се появи в новия брой на френското издание на списанието при това напълно облечена. Според съобщения в медиите, тя е дала обширно интервю, което се фокусира предимно върху правата на жените и ЛГБТК+ хората.

Скиапа отдавна е застъпничка за правата на жените и през 2017 г. е назначена за първия министър, отговарящ за равенството между половете във Франция. В тази си роля тя успешно инициира приемането на нов закон за сексуалния тормоз. Тя определя себе си за феминистка, като е написала няколко книги по тази тема. От лятото на 2022 г. тя е държавен секретар, отговарящ за социалната и солидарната икономика и асоциациите.

Появата ѝ в популярното списание за възрастни обаче предизвика критики от страна на някои граждани и дори от нейни колеги в политиката, включително от френския премиер Елизабет Борн. Причината не е съдържанието на интервюто, което тя е дала, а снимките в броя. На тях 40-годишната жена е облечена в бели дрехи, а на една от снимките е с голямо деколте, макар в изображенията да няма нищо нецензурно.

Според френския телевизионен канал BFM TV, министър-председателят е разговаряла със Скиапа относно снимките и ѝ е казала, че сега не е подходящият момент "особено в този период". В момента Франция е в разгара на политическа и социална криза, след като правителството прокара противоречива пенсионна реформи, която ще увеличи пенсионната възраст от 62 на 64 г. Действията на управляващите предизвикаха масови протести и стачки в цялата страна.

"Намираме се в разгара на социална криза. Има проблем с полицията. Има хора между живота и смъртта. Къде е уважението към френския народ", заяви Сандрин Русо, политик от Зелената партия по повод появата на Скиапа в списанието.

Бившият кандидат за президент и ляв популист Жан-Люк Меланшон също разкритикува министърката, като каза, че вече "Франция се разпада по шевовете".

Но Скиапа, която е майка на две деца, защити решението си в публикация в Twitter: "Защитавам правото на жените да правят каквото искат с телата си: навсякъде и по всяко време. Във Франция жените са свободни. Независимо дали това дразни лицемерите или не".

Френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманин защити колежката си в интервю за новинарския канал CNews, като я нарече "жена с характер".

"Исках да кажа, че Марлен Скиапа е смела жена политик, която има свой характер и свой стил, който не е моят, но аз го уважавам", отбеляза той.

Редакторът на френския "Playboy" Жан-Кристоф Флорентин заяви, че министърката "най-добре пасва за Playboy" от всички свои колежки заради феминистките ѝ възгледи. Очаква се броят с нейно участие да излезе на 8 април.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Украинските войски се изтеглят от някои части в Харков след руската офанзива

Президентът Зеленски отмени свои държавни визити в чужбина

13:50 - 15.05.2024
Важно днес

Университети стачкуват заради обещано, но неслучило се увеличение на заплатите

На 20 май държавните висши училища няма да отворят врати

13:12 - 15.05.2024
Живот

Какво събра Брайън Мей и Жан-Мишел Жар на една сцена

Фестивалът Starмus, който обединява науката и музиката, се провежда в Братислава

11:44 - 15.05.2024
Живот

Победата на Неделя Щонова и Наско Месечков в "Dancing Stars" раздели зрителите в социалните мрежи

Гневни реакции в социалните мрежи след финала на танцувалното шоу. Фаворитката Дара остана втора

09:50 - 15.05.2024