Кръвоизливи, подутини и счупен нос - лицето на френската национална състезателка по джудо Марго Пино изглежда в потресаващо състояние, а причината не е свързана с битка за медал. 

27-годишната французойка става жертва на домашно насилие, за което обвинява своя треньор и приятел Ален Шмит. 

Шмит (38 г.) е арестуван в нетрезво състояние в нощта на 27 ноември след подаден спешен сигнал до полицията от съседи.

Марго Пино търси убежище в техния апартамент около 2:30 ч. след полунощ, когато избухва скандалът с нейния партньор. 

Състезателката, която има златен медал от Олимпийските игри в Токио в смесения отбор по джудо на Франция, е сред известните имена в спорта. Тя е бронзова медалистка на световното първенство от 2019 г., има две шампионски титли на Европа от 2019 и 2020 г. и два сребърни медала на континенталните турнири от 2017 и 2021.

Когато новината за инцидента излиза в медиите, цялата федерация по джудо застава на нейна страна, а съотборниците й публикуват послания в социалните мрежи, с които изразяват съчувствията си към нея. Спортният министър Роксана Марасинеану обяви, че подкрепя Марго Пино - "за мен тя очевидно е жертвата от това, което се е случило".

Това, което нанася още по-голям шок на спортистите и общественото мнение във Франция, е решението на съда да освободи Ален Шмит от ареста само два дни след задържането. Причината: липса на доказателства за вината му. 

"Мислих, че ще умра. Успях да избягам и да се скрия при съседите си, които веднага се обадиха на полицията. Имам множество наранявания и фрактура на носа, както и 10-дневен болничен. Днес съдебната система реши да го освободи. Бях обиждана, блъскана с юмруци, главата ми беше удряна в пода няколко пъти. И накрая бях душена. Какво значение има неговата лъжлива защита на фона на моите рани и на фона на кръвта по пода на апартамента ми? Какво още трябваше да се случи? Да умра, може би?", коментира Марго Пино. 

Самият Шмит отрича вина и твърди, че никога през живота си не е удрял жена. Той потвърждава, че се е стигнало до физическа борба в нощта на ареста. 

Часове по-късно той е трябвало да лети за Израел, за да поеме ръководството на женския национален отбор по джудо.

Скандалът с домашното насилие обаче доведе до решение на израелската спортна федерация да прекрати всички отношения с Ален Шмит. 

Версията на бившия състезател по джудо е, че приятелката му не е искала да го пусне да замине за чужбина, поради което възникнал спор. Нараняванията не били от юмруците му, а от това, че и двамата са се строполили на земята и са се блъскали в стените на апартамента. 

"Тя ме блъсна силно към вратата, после се хвърлихме отдясно наляво, към стената, към радиатора. Наистина се удряхме навсякъде", казва той. Шмит се оплаква, че станал жертва на "медиен линч" и че получавал заплахи през социалните мрежи, на които никой не обръщал внимание. 

Историята, която Марго Пино описва, съдържа доста по-брутални детайли за случилото се на 27 ноември. 

Спортистката разказва, че е имала уговорка с Ален да се срещнат в апартамента й и на следващата сутрин тя да го закара до летището. 

"Той пристигна около 2 ч. през нощта, пиян. Поиска да му принтирам документите за Израел, което и направих, като обърнах внимание, че съм го чакала в продължение на два часа. След това отидох да си легна. Той дойде в леглото и ми каза, че няма смисъл да го возя до летището, щял да си повика кола от Uber, така че мога да си почина. Две минути по-късно стана, светна лампата в коридора и започна отново да се облича. Попитах го какво прави, а той ми каза, че така или иначе няма да разбера. Каза ми, че предпочита да се прибере вкъщи. Отговорих му - добре, прибери се, няма смисъл да оставаш, не искам да те виждам повече", разказва Пино. 

В този момент партньорът й се е ядосал и е започнал да я обижда. 27-годишната жена твърди, че и друг път е ставала жертва на вербален тормоз от негова страна и е запушила ушите си, за да не го слуша. 

Той се доближава до нея, прави жест с ръката си, а тя го отблъсква. "Тогава ме хвана за косата и ме блъсна към пода вляво от леглото". 

Пино твърди, че джудистът е застанал над нея и е започнал да й нанася удари с юмрук, без да спира, когато тя му е крещяла да я освободи. Тя успява да излезе от схватката и да избяга в другата стая, но той отново я настига и я поваля на пода, като удря главата й в земята няколко пъти. 

Жената прави още няколко опита да избяга: "Инстинктът ми за самосъхранение говореше. Трябваше да изляза от апартамента си, за да оцелея. Отворих вратата и тръгнах да бягам, а той ме последва".

Сблъсъкът приключва, след като съседите я прибират в апартамента си и търсят полицията. 

"Говоря заради жените, които умират заради такива ситуации, защото не са имали физическата възможност да се спасят", казва тя. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство