Френската la Liste избра Гай Савой за шести пореден път за "най-добър готвач в света"

Гай Савой от ресторант "La Monnaie" в Париж спечели за шеста поредна година приза за най-добър готвач в света. 69-годишният французин споделя мястото си с други двама носители на три звезди Мишлен: Ерик Риперт от "Le Bernardin" в Ню Йорк (2-ри миналата година), и с Бьорн Францен, бивш футболист, който впоследствие става готвач, и сега е начело на "Frantzén и Zén" в Стокхолм.

Класацията la List е френска и подрежда 1000 ресторанта в света на базата на ревюта, рецензии и мнения. Критиците на Times например, са един от най-влиятелните източници в нея. Инициаторите на отличието наричат ранкинг листата си ​​„класацията на класациите“.
1010 са източниците, които се ползват, като те варират от най-старите и престижни медии - Le Monde, Le Figaro, La Stampa, New York Times, Frankfurter Allgemeine Zeitung до най-новите като Cubapaladar, първият кубински пътеводител или китайския пътеводител „Черната перла“.

La List съществува от 8 години и следва 30 000 ресторанта в 200 страни. Класацията се радва на голяма популярност във Франция, Китай, Корея и Япония.

Челната тройка е плътно следвана от два френски ресторанта - "L'Assiette Champenoise на Арно Лалемон в Танкьо и La Vague d'Or на Арно Донкел в Сен Тропе, който също поставя парижкия си Plénitude в 3-ти район.

В класацията са още испанският ресторант Martin Berasategui и два швейцарски ресторанта "Restaurant de l'Hôtel de Ville" в Крисие - предградие на Лозана, и "Grand Hôtel Les Trois Rois" в Базел.

Япония има най-много ресторанти в топ 1000 - 139, следвана от Китай (включително Хонконг, Макао и Тайван) - със 129 ресторанта, след това е Франция със 107 и САЩ - 101.

Церемонията по награждаването ще се състои на 28 ноември. Предстои да бъде публикуван и пълният списък с топ ресторанти.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023