Разследване на FT: Gemcorp наема британски политици за нов "завой" от Русия към Близкия изток Снимка: © Gemcorp

Инвестиционният фонд на Атанас Бостанджиев Gemcorp, който се прочу около проваленото споразумение с правителството на Кирил Петков през 2022 г., е започнал да привлича висши представители на британската Консервативна партия в компанията си.

Това разкрива Financial Times в ново мащабно разследване, което осветява съмнителните връзки на Gemcorp с Кремъл, участието им като посредници в сделки на руски държавни компании (вкл. оръжейни) и целенасочената политика за създаване на "неформални канали за комуникация на високо правителствено ниво" в различни държави.

Британската мрежа за влияние е описана в специална вътрешна бележка, която е стигнала до знанието на журналистите от FT.

"Макар че определено има дълбок резерв от бивши министри и служители, които са готови да вземат парите ни в замяна на някакъв неясен "достъп" до правителството, в повечето случаи те не носят особена добавена стойност... Разбира се, ако парите не са проблем, лесно можем да купим достъп чрез дарения за фондовете на Консерваторите или Лейбъристите", се казва в цитирания документ от 2018 г.

Financial Times разказва, че тази стратегия сякаш вече се прилага. За последните 12 месеца Gemcorp са наели няколко бивши високопоставени кадри на Консерваторите, включително хора, които доскоро са работили за правителството.

Сред тях са:

  • лорд Едуард Листър - бивш началник на администрацията на Борис Джонсън
  • Джери Гримстоун - бивш зам.-министър по инвестициите, който е член на Саудитския инвестиционен съвет;
  • Гадж Уалупилай - бивш началник на адмнистрацията на няколко организационни председатели на Консервативната партия.

Всички те работят за компания, която в миналото е "замесена в дейност, която изглежда паралелна на дипломатическия и търговски пробив на Владимир Путин в Африка, докато Кремъл се опитва да минимизира щетите от санкциите на Запада".

Новата посока? Саудитска Арабия и ОАЕ.

Атанас Бостанджиев е роден в България, учил е в САЩ, работил е за Merrill Lynch и Goldman Sachs, когато изненадващо решава да замени работата си в световни финансови гиганти заради VTB Capital - глобалното инвестиционно звено на руската Внешторгбанк. Българското подразделение на VTB Capital се ръководеше от бившия финансов министър Милен Велчев и неговия брат, а през него руснаците притежаваха около 9% от акциите на Корпоративна търговска банка.

FT проследява в детайли произхода на Gemcorp като фонд за управление на инвестиции, който Бостанджиев създава, след като ВТБ през 2014 г. е поставена под санкции заради анексирането на Крим.

Парите, с които фондът се учредява идват от двама руски милионери Алберт Авдолян и Сергей Адониев, които са близки до руското правителство и до ръководителя на "Ростех" Сергей Чемезов.

Данните на FT показват как Gemcorp активно сътрудничи с Ростех и други големи руски компании в сделки за продажба на военна техника и инвестиции в природни ресурси в Африка. В този период са провеждани множество пътувания до различни точки в Русия, както и срещи с директори на държавни агенции за производство или износ на оръжия.

Една от основните линии в разследването на FT са активностите на Gemcorp в Ангола, докато президентът на страната обсъжда с Путин покупка на оръжия от Москва.

Още през 2017 г. Barclays банк в Джърси изпраща доклад до службата FinCEN на американското Министерство на финансите за подозрителни финансови операции на Gemcorp, свързани с Русия. Властите в САЩ следят рутинно действията на фонда, а Gemcorp твърдят, че спазват международните санкции.

През 2022 г. формално Gemcorp осъди войната в Украйна и твърди, че вече няма инвеститори от Русия, като оригиналните ѝ основатели са изтеглили парите си още през 2020 г. Един от тях Сергей Адониев беше поставен в черния списък на САЩ през 2023 заради финансовите си връзки с Путин и Чемезов.

Сега изглежда, че Gemcorp правят завой към Близкия изток, пише FT и с това си обяснява наемането на толкова много британски бивши политици. Някои от тях имат здрави връзки със Саудитска Арабия и ОАЕ.

Лорд Листър вече е обявен за директор без изпълнителни функции. Гримстоун е председател на борда, а Уалупилай е стратегически ръководител.

Gemcorp са наели и Саймън Пени, който до 2023 г. е бил дипломатически търговски пратеник на Великобритания в региона.

Четиримата твърдят, че не са замесени в лобизъм в полза на Gemcorp и че са провели процедура по надлежна проверка, преди да приемат позициите. Уверили се, че фондът няма връзки с Русия или лица под санкции.

Според разследването - тази стратегия вече дава резултат, като Gemcorp са подписали споразумение със Саудитското Министерство на инвестициите с цел да съберат 1 млрд. долара в нов фонд за инвестиции в страната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Спорт

"Сивият вълк" на голмайстора на Турция предизвика дипломатически спор с домакините на Евро 2024

Скандалите на Европейското по футбол не спират

17:32 - 04.07.2024
Живот

Женският цикъл - по-добре да не го споменаваме

Защото е важно да говорим: dm поставя на фокус женското здраве с нова осведомителна кампания

14:17 - 04.07.2024
Политика

Изпуснат полет прерасна в политически скандал в Гърция

Управляващите изгониха свой депутат заради агресия на летище

14:00 - 04.07.2024
Важно днес

Пеевски изгуби още един глас - Ердуан Мехмед се е отрекъл от вота си "за" кабинет на ГЕРБ

Депутатът от ДПС-Пловдив също отказва да следва решенията на Делян Пеевски

13:07 - 04.07.2024
Живот

Да заредиш хладилника, докато седиш на дивана

7 предимства на онлайн супермаркетите

12:54 - 04.07.2024