"Бунтът на плажните кърпи": Протестът на гърците за премахването на частните чадъри и шезлонги от плажовете успя Снимка: © Getty Images

Гръцките туристически курорти бяха обхванати от необичайни протести по плажовете, след като разгневени местни жители се обединиха с едно общо искане - премахване на чадърите и шезлонгите, които според тях са незаконно разположени на туристическите обекти.

В Гърция, която разполага с над 13 хил. км брегова ивица, частните плажове са забранени. Конституцията на страната постановява, че морският бряг е държавна собственост, което позволява свободен и неограничен достъп на обществеността. Въпреки това местни жители твърдят, че тези правила рядко се спазват и частни компании реализират огромни печалби, като отдават под наем части от плажа на туристи.

Някои от тях се обединиха и излязоха на протести срещу неправомерното "окупиране" на крайбрежието от кафенета и заведения. Демонстрации се проведоха в различни части на страната, а тази седмица гневните граждани успяха дори да затворят крайбрежен ресторант на остров Парос.

"Въпросният бизнес разполагаше с 20 квадратни метра, но собственикът беше разположил чадъри и шезлонги на десет пъти по-голяма площ, блокирайки достъпа ни до плажа, и принуждавайки ни да си плащаме вместо това", казва един от протестиращите Илиас Петракис.

Туристически дестинации като Миконос са известни с това, че таксуват клиентите си за чадър и шезлонги - практика, която я има и на българското Черноморие.

Протестната вълна в Гърция започна още миналия месец, когато стотици жители на Парос се събраха на популярния плаж Санта Мария, за да изразят недоволството си. А няколко дни по-късно повечето частни шезлонги и чадъри бяха премахнати и половината плаж се превърна в много по-свободно пространство.

Оттам шествията се разпространиха и в други точки - включително в Крит, Родос, Халкидики и Серифос. Акциите бяха наречени "бунтът на плажните кърпи", тъй като участниците носиха своите кърпи с идеята да покажат, че няма място къде да ги разпънат.

"Обезпокоени сме от беззаконието по плажовете на Парос, което се извършва от компании, които експлоатират части от плажовете и произволно заемат общото пространство с шезлонги и чадъри, далеч отвъд ограниченията, предвидени в подписаните от тях концесионни договори. Ние защитаваме правото на гражданите и посетителите на нашия остров да имат свободен достъп до плажовете, които обичаме. Гръцкото лято е част от душата ни, част от нашата идентичност: нека не позволяваме на никого да ни го отнеме", казват организаторите на движението.

Действията на протестиращите гърци привлякоха вниманието на правителството, което реши да предприеме мерки по казуса, включително и да затегне контрола по бреговете. Министърът на финансите Костис Хадзидакис излезе с изявление, в което се казва, че нарушенията на закона няма да бъдат толерирани.

"Дадох указания за засилване на проверките", обяви той.

Правителството "няма да прави изключения за никого" относно проверките, за да гарантира, че плажните барове и свързаните с тях заведения за хранене спазват разпоредбите и не блокират свободния достъп на гражданите до всеки плаж, добави Хадзидакис

Междувременно главният прокурор на Гърция започна и разследване по въпроса.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

"Ако Русия загине, и Сърбия ще загине". Кой е новият сръбски вицепремиер

Александър Вулин е довереник на Кремъл и с него Белград вероятно загърбва ЕС

14:43 - 30.04.2024
Живот

Ето я и програмата за фестивала на светлините LUNAR 2024

4,5 км. пешеходен маршрут и изцяло нова фестивална зона - Южен парк 2

13:26 - 30.04.2024
Спорт

Гриша Ганчев се оттегля от управлението на ЦСКА

Притежаваните от тях акции са прехвърлени безвъзмездно на фондация „Национален Фонд за Спорт, Култура, Изкуство и Наука“

12:47 - 30.04.2024
Важно днес

Отсъствието на ГЕРБ, ДПС и БСП провали последното заседание на комисията за Нотариуса

Комисията в парламента не успя да приеме доклад за дейността на Нотариуса

12:26 - 30.04.2024
Важно днес

На път за празниците: транспортна стачка блокира Гърция на 1 май

Няма да се движат кораби, фериботи, влакове и градски транспорт

12:10 - 30.04.2024