Гечев за наводненията в Карловско: Нямаше как да бъдат предотвратени

„Истината е, че има скъсани диги на няколко места, на повече от едно. Има различни причини. При толкова вода, която се е изляла, едва ли това можеше да се овладее само с конвенционалните методи. Това, което видях и на място, е поголовно. Колосални са размерите на това, което се е случило в рамките на няколко часа."

Това каза пред БНР земеделският министър Явор Гечев в отговор на острите критики на кметовете срещу "Напоителни системи".

Според Гечев дори и цялата работа по дигите да е била свършена, те пак е щяло да се скъсат, защото водата е била прекалено много.


Той отхвърли и възможността бедствието да се дължи на поголовна сеч и каза, че е изпратил проверка, включително със специалисти от други региони, и ще сигнализира компетентните власти, ако се установят данни. Според министъра сериозен проблем е липсата на язовир, който да събира стичащата се балканска вода.


"Защото от водосбора под връх Богдан до река Марица, по цялото протежение на река Стряма няма язовири. Имало е предвиден такъв в селата между Клисура и Розино в плана за възстановяване и устойчивост, но е отпаднал“, коментира Гечев.

Според него е крайност и отпадането на сериозното финансиране за „Напоителни системи“ в плана заради жалби на екоорганизации.

„Всяка крайност не е добра“, заяви служебният министър.

Той все пак обяви и че започват спешни ремонти на дигите, защото времето до зимния сезон е кратко. За да се съкратят срокове и процедури, в населените места е обявено бедстващо положение.

Вече могат да се подават компенсации за засегнати при наводненията земеделски площи.

Срокът е до 10 дни след бедствието, след което се извършва проверка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024