Бившият началник на Националната служба за охрана Красимир Станчев смята за оправдано искането на оставката на настоящия шеф на службата Емил Тонев. Причината за това е напрежението на връх Шипка на 3 март, когато премиерът Кирил Петков бе замерян със снежни топки от привърженици на партия "Възраждане" .

Според ген. Станчев риск за премиера Петков и за председателя на Народното събрание Никола Минчев е съществувал. "Имаше риск, макар и със снежни топки", сподели Станчев в първото си интервю след отстраняването му от поста през 2020 г. за bTV. Служителите на НСО трябва да пазят не само живота на охраняваните лица, но и тяхната чест и достойнство, каза още Станчев.

Президентът, шефът на НС и премиерът по закон не могат да откажат държавната охрана, но не са длъжни да се съобразяват с техните разпоредби. Бившият началник на НСО разказва, че от кадрите от Шипка е видял как началникът на авангардната група, се опитва да предупреди премиера да не ходи нагоре, но въпреки това Петков отива. „Той реши да отиде, това е негово право и няма задължение да се съобразява с разпоредбите на охранителите“.

Според Станчев подготовката на служителите на НСО е изключително важна. Те трябва добре да са проучили мястото и да са разговаряли с органите на местната власт. Генералът не смята, че авангардната група е подценила ситуацията, но е била необходима малко повече активност от тяхна страна.

"Виждали сме ги често да носят нещо като куфарчета, чанти, а тук не виждаме нищо такова". Вместо това на охранителите на НСО се налага да предпазват премиера с голи ръце.

По думите му Тонев дължи оставка, така както той е поел отговорност след събитията в Росенец. Генерал Красимир Станчев се раздели с поста си на началник на НСО през лятото на 2020 г. след скандала, при който охранители от НСО изгониха политици от „Демократична България“ от брега на парка „Росенец“, където се намира резиденцията на Ахмед Доган.

Станчев обясни, че тогава той не е бил информиран какво се случва там. Охранителите, които са охранявали Доган, не са се отчитали на него, а на бивш заместник-началник, работил в службата. В отговор на въпроса дали с Доган и Пеевски НСО е била превърната в частна охранителна фирма, той разказа, че екипи са били съставяни, като са се назначавани служители без необходимите качества. Гардовете са излизали в отпуск, но са се явявали да охраняват един от тях. "Нямам информация дали тази практика продължава", посочи той.

Транспортният министър Николай Събев поиска в четвъртък оставката на директора на НСО заради напрежението на паметника Шипка на 3 март.

Националната служба за охрана изрази позиция, че са "деполитизирана военизирана служба за сигурност и категорично се противопоставяме на всички опити да бъде обвързвана с партийни интереси, намерения и действия". "Ръководството на НСО изразява благодарност на своите служители, които с професионалното си поведение допринесоха за овладяване на възникналото напрежение и съобразно своите правомощия не допуснаха да се стигне до нежелани инциденти по време на честванията на Националния празник", гласи още позицията.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Netflix ще прави нов сериал от вселената на Stranger Things

Стрийминг услугата ще опита да превърне сериала в развлекателен франчайз

Служителка на МВР е помогнала на Семерджиев да се укрие

Обвиненият за катастрофата при "Черни връх" е карал без книжка от 2005 г.

На "олимпийски" шопинг с Ивет Горанова

С какво се храни шампионката по карате и каква ще стане като порасне

ГЕРБ заплаши да бойкотира работата на НС до гласуването на нов кабинет

Атанасова каза, че няма смисъл да прави кворум на това "провалено и агонизиращо Народно събрание"

Името на Таки изплува и в случая с Георги Семерджиев, причинил катастрофата в София

Според БНТ обвиненият шофьор е част от групировката на наркотрафиканта в Студентски град

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос