Германия подписа 15-годишен договор за втечнен газ с Катар, но повод за голяма радост няма

Германия се споразумя с Катар да получава два милиона тона втечнен природен газ годишно. Сделката е между катарската държава и компанията ConocoPhillips, като интересното е, че самите германците отсъстват, отбелязва "Шпигел" в обширен материал по темата.

На разпространените снимки от Доха, столицата на Катар, се виждат двама мъже на средна възраст - Райън Ланс, ръководител на американската енергийна компания ConocoPhillips, и Саад Шерида ал-Кааби, министър на енергетиката на Катар. На фотостената зад тях е изписан предметът на току-що сключения договор: „Споразумение за закупуване на втечнен газ от North Field и North Field South за Германия.“

В продължение на 15 години газовите шейхове ще осигуряват на мултинационалните компании на САЩ своята суровина, охладена до минус 162 градуса - два милиона тона втечнен газ годишно. ConocoPhillips е компанията, която управлява веригата бензиностанции JET в Германия, и която в бъдеще ще доставя втечнения природен газ до LNG терминал в Брунсбютел. Към днешна дата този терминал все още не съществува. Германия в момента строи общо три такива. Според оповестената информация доставките трябва да започнат чак през 2026 г. и да продължат до 2041 г.

В Германия не са във възторг от сделката, защото и на бизнеса, и на битовите потребителите им трябва газ още тази зима. До 2041 г. Германия е поела ангажимент да се е сбогувала с изкопаемия природен газ.

„Тази сделка не помага на Германия в настоящата криза. Вместо това създава нова дългосрочна зависимост от Катар – вече и от изкопаемия природен газ. Как това е съвместимо с целта за декарбонизиране на нашата икономика?“, цитира "Шпиглел" еколога Саша Мюлер-Крайнер.

В политическия спектър мненията са по-позитивни, макар не толкова единни. Матиас Мирш от социал-демократите, който е заместник-председателят на парламентарната група на SPD с ресор енергетика, околна среда и опазване на климата, казва, че сделката с Катар е „добра новина за нашата сигурност на доставките.“ И още: „Диверсифицирането на енергийния ни микс, паралелно с увеличаването на ресурса ни за възобновяеми енергийни източници, е правилният начин за развитие.“

„Газовата сделка с Катар ясно показва колко сме зависими от държави, които не споделят нашите ценности“, казва енергийният експерт на FDP Майкъл Крус - партията също е част от управляващта коалиция. „Важно в да укрепим енергийния суверенитет на Германия чрез собствено производство на газ. Германия трябва да насърчи добива на шистов газ, за да стане по-независима.

Лидерът на Зелената партия Катарина Дрьоге смята, че сделката с Катар е принципно правилна. „Срокът обаче всъщност е твърде дълъг“, казва тя. Според някои мнения подписаното партньорство отива твърде далеч във времето и поставя под въпрос цялостния план на Германия до 2045 г. да стане климатично неутрална.

Генералният мениджър на Федералната асоциация за управление на енергията и водите (анология на българския КЕВР) оценява по-положително споразумението: „Всяка допълнителна оферта повишава сигурността на доставките“, казва Керстин Андреае. "Дългосрочните договори за доставка стабилизират цялостната енергийна система. В това отношение както частните, така и промишлените потребители на газ ще се възползват от новите дългосрочни договори.

Тази сделка, сама по себе си, не е дори и близо до подсигуряването на доставките, необходими на Германия.

През последните няколко месеца представители на федералното правителство пътуваха няколко пъти до Персийския залив, включително канцлерът Олаф Шолц (SPD) и министърът на икономиката Робърт Хабек (Зелените), припомня немското издание.

На пръв поглед изглежда странно, че ConocoPhillips, а не германски доставчик, подписва първия голям дългосрочен договор за доставка на втечнен газ за федералната република. Американците обаче са пряко ангажирани с разширяването на производството в гигантското северно находище на Катар.

Договорените два милиона тона втечнен природен газ годишно от 2026 г. съответстват на почти 2,8 милиарда кубически метра природен газ - или около три процента от потреблението на Германия. За сравнение през 2021 г. Русия доставя на Германия около 16 пъти повече природен газ.

"Тази сделка няма да е от значение за следващите няколко години, нито може да се каже, че е Gamechanger - проблемът е малкият ѝ обем" е мнението на Ханс Кьониг, независим енерегиен консултант. Според него договорът е ценен заради диферсификацията на доставките, която осигурява. Очевидно е, че по отношение на втечнения газ Германия ще е зависима от САЩ, но е добре да има различни доставчици", казва Кьониг.

Интересно е дали Германия ще си научи урока, след като толкова години следваше политика, според която докато правиш бизнес с някого, отношенията ти с него ще са добри и той няма да им интерес да ги нарушава. Войната в Украйна опроверга този прагматизъм, заложен от управлението на Ангела Меркел, а животът я свали от политическата сцена. Колкото до ситуацията с диверсификацията, в момента тя не е никак лесна, защото дори и големи износители на природен газ като Катар вече са обещали експорта си за години напред на азиатски държави.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Между Велики Преслав и Челе ди Булгерия в Италия - 23-ма мотористи сбъдват една мечта

Членовете на IMRG ще предадат специално послание между двата побратимени града

11:22 - 22.06.2024
Важно днес

Кметът на "Илинден" Емил Бранчевски е отстранен

Всички участия следва да се прекратят с началото на мандата

09:02 - 22.06.2024
Бизнес

"Оземпик" вдигна продажбите на по-малък размери дрехи и вече променя модната индустрия

Загубата на тегло кара все повече американци да обновяват гардероба си

08:59 - 22.06.2024