Германия събра 67 млн. евро за Украйна, Джамала разплака публиката Снимка: © Getty

4-ти март трябваше да бъде важен ден за шестте изпълнители, които се борят за шанса да представят Германия на Евровизия. Немската телевизия ARD обаче рязко смени посоката и превърна вечерното живо предаване в призив за дарения и солидарност към Украйна.

Гост в тв шоуто беше Джамала - украинката, която спечели Евровизия през 2016 с песента си "1944". По време на нейното изпълнение в петък вечер, част от публиката се разплака със сълзи, а овациите продължиха няколко минути.

За 3-те часа жив ефир кампанията ‘‘Помагаме заедно за Украйна“ успява да събере 3,3 милиона евро.

С тази сума, от началото на кампанията в Германия на 25 февруари, общите средства от благотворителност възлизат на 67 милиона евро. Набирането на дарения продължава. То се организира заедно от 23 организации, които събират в една сметка.

Съдбата на Джамала в момента е не по-малко драматична от тази на останалите ѝ съотечественици. Няколко дни след началото на руската инвазия в Украйна, тя бяга с двете си малки деца при сестра си в Истанбул. Съпругът ѝ остава в Украйна, тъй като мъжете нямат право да напускат пределите на страната.

"Искам целият свят да чуе нашите гласове, да научи за нашата болка и за страданието ни. Ще викам, за да чуят всички, защото не трябва да се случва това", казва от сцената на ARD Джамала.

На Евровизията в Стокхолм през 2016 г. тя спечели с песента си "1944", посветна на прогонването на кримските татари по време на съветския диктатор Йосиф Сталин. Текстът е част от собствената семейна история на Джамала. Събитията от 2022 година по драматичен начин повтарят събитията.

Джамала организира няколко самостоятелни представления из Европа, като всички приходи ще бъдат изпратени в помощ на военните сили на Украйна.

В крайна сметка, Германия успя да излъчи и победител за Евровизия - 24-годишният Малик Харис от Бавария, който представи авторската си песен ‘‘Rockstars“ – поп парче с рап част, което напомня на американския рапър Еминем.

Въпреки победоносното изпълнение на Харис, емоционалния акцент на вечерта, разбира се, беше украинката.

Победата на Джамала в "Евровизия" през 2016 донесе на Киев домакинство през 2017.

Фестивалът вече изключи Русия от участие, а самата Украйна също имаше проблем с кандидата си, преди да започне войната.

Алина Паш, която беше смятана за безспорен фаворит, трябваше да оттегли участието си, защото стана ясно, че е пътувала до Крим с фалшиви документи през 2015. Поради военните действия не е ясно дали групата Kalush Orchestra ще успее да участва в Торино, Италия през май. Тяхното парче е авторска смесица от хип-хоп и фолклор.

Украйна сменя участника си в "Евровизия" заради визита в Крим Украйна сменя участника си в "Евровизия" заради визита в Крим


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024