Германия вече има комисар по въпросите на LGBTQ Снимка: © Getty Images

Новосформираното германско правителство, оглавявано от Олаф Шолц, създаде нов пост в изпълнителната власт – комисар за приемствеността на сексуалното и половото разнообразие.

Позицията беше заета от 42-годишния Свен Леман, който е член на „Зелените“ – коалиционните партньори на Социалдемократите. Той заяви, че „всеки ще може да живее свободно, сигурно и с равни права“.

Германия е една от най-либералните страни, що се отнася до LGBTQ-общността. От 2017 в страната са разрешени еднополовите бракове и осиновяването на деца от еднополови двойки.

Отговорностите на Свен Леман в новата му роля ще са да работи в тясно сътрудничество с всички министри от кабинета по проекти и политики, касаещи LGBTQ. Той ще е и основният отговорник за изпълнението на Националния план за действие за сексуално и полово разнообразие, пише Deutsche Welle.

Правителството на Германия, съставено от Социалдемократите на Шолц, „Зелените“ и „Свободните демократи“, пое властта преди около месец. Трите формации заложиха този план в коалиционното споразумение помежду си. В него пише, че „Германия трябва да се превърне в пионер в борбата срещу дискриминацията“.

В първото си обръщение на новия пост Свен Леман заяви, че сигурността на всички хора трябва да бъде гарантирана от Конституцията, независимо от тяхната сексуална и полова идентичност.

„Фундаменталните права на транссексуалните, интерсексуалните и хората, които не се определят като нито един от двата пола, трябва най-накрая да бъдат приложени с пълна сила“, обяви политикът от „Зелените“. „Нуждаем се и от широка стратегия за борба срещу речта на омразата към тези групи“.

42-годишният Леман беше член на Бундестага от 2017 насам. От 2018 до 2021 действаше като говорител за социална политика на парламентарната група на „Зелените“ заедно с Уле Шаувс. Колегата му казва за него, че „въпросът за справедливостта го мотивира, иска да се бори за свободен живот без дискриминация и за приемане на разнообразието“.

Леман е в близък контакт с организации, защитаващи правата на човека, и с активисти, което означава, че знае точно какви са проблемите по темата LGBTQ. „Дори в дискусии, на които е критикуван, винаги остава отворен за проблемите и за това, което е важно“, казва Шаувс.

По време на федералните избори през 2021 Леман спечели мандат от западния град Кьолн, който е дом на най-голямата гей-общност в страната.

Германската Асоциация на гейовете и лесбийките обяви, че новосформираната позиция е „още един важен сигнал за събуждане, което е обещано от коалиционното правителство“. Според тях Леман трябва да се превърне в „движещата сила за прилагане на LBGTQ-политиките, вписани в коалиционното споразумение“.

Германското общество на транссексуалните и интерсексуалните също очаква с нетърпение работата със Свен Леман за „създаване на по-добър свят“. Те искат нов закон за самоопределянето.

През 2018 г. Германия стана една от малкото страни в света, които официално признават съществуването на повече от два пола.

В коалиционното споразумение Социалдемократите, „Зелените“ и „Свободните демократи“ са записали, че ще въведат нови реформи за LGBTQ, включително край на ограниченията за даряване на кръв от страна на гейове, както и законови промени, които да позволят на транс-хората да определят собствения си пол. Искат още пълна здравна застраховка за транс- и интерсексуалните плюс създаване на компенсаторен фонд за тези, подложени на принудителна стерилизация заради предишния закон.

Според текстовете от 2011 транс-хората в Германия трябваше да преминат през такава процедура, за да бъде призната смяната на пола им. Швеция и Нидерландия също създадоха подобен фонд за пострадалите.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024