Германия вече има комисар по въпросите на LGBTQ Снимка: © Getty Images

Новосформираното германско правителство, оглавявано от Олаф Шолц, създаде нов пост в изпълнителната власт – комисар за приемствеността на сексуалното и половото разнообразие.

Позицията беше заета от 42-годишния Свен Леман, който е член на „Зелените“ – коалиционните партньори на Социалдемократите. Той заяви, че „всеки ще може да живее свободно, сигурно и с равни права“.

Германия е една от най-либералните страни, що се отнася до LGBTQ-общността. От 2017 в страната са разрешени еднополовите бракове и осиновяването на деца от еднополови двойки.

Отговорностите на Свен Леман в новата му роля ще са да работи в тясно сътрудничество с всички министри от кабинета по проекти и политики, касаещи LGBTQ. Той ще е и основният отговорник за изпълнението на Националния план за действие за сексуално и полово разнообразие, пише Deutsche Welle.

Правителството на Германия, съставено от Социалдемократите на Шолц, „Зелените“ и „Свободните демократи“, пое властта преди около месец. Трите формации заложиха този план в коалиционното споразумение помежду си. В него пише, че „Германия трябва да се превърне в пионер в борбата срещу дискриминацията“.

В първото си обръщение на новия пост Свен Леман заяви, че сигурността на всички хора трябва да бъде гарантирана от Конституцията, независимо от тяхната сексуална и полова идентичност.

„Фундаменталните права на транссексуалните, интерсексуалните и хората, които не се определят като нито един от двата пола, трябва най-накрая да бъдат приложени с пълна сила“, обяви политикът от „Зелените“. „Нуждаем се и от широка стратегия за борба срещу речта на омразата към тези групи“.

42-годишният Леман беше член на Бундестага от 2017 насам. От 2018 до 2021 действаше като говорител за социална политика на парламентарната група на „Зелените“ заедно с Уле Шаувс. Колегата му казва за него, че „въпросът за справедливостта го мотивира, иска да се бори за свободен живот без дискриминация и за приемане на разнообразието“.

Леман е в близък контакт с организации, защитаващи правата на човека, и с активисти, което означава, че знае точно какви са проблемите по темата LGBTQ. „Дори в дискусии, на които е критикуван, винаги остава отворен за проблемите и за това, което е важно“, казва Шаувс.

По време на федералните избори през 2021 Леман спечели мандат от западния град Кьолн, който е дом на най-голямата гей-общност в страната.

Германската Асоциация на гейовете и лесбийките обяви, че новосформираната позиция е „още един важен сигнал за събуждане, което е обещано от коалиционното правителство“. Според тях Леман трябва да се превърне в „движещата сила за прилагане на LBGTQ-политиките, вписани в коалиционното споразумение“.

Германското общество на транссексуалните и интерсексуалните също очаква с нетърпение работата със Свен Леман за „създаване на по-добър свят“. Те искат нов закон за самоопределянето.

През 2018 г. Германия стана една от малкото страни в света, които официално признават съществуването на повече от два пола.

В коалиционното споразумение Социалдемократите, „Зелените“ и „Свободните демократи“ са записали, че ще въведат нови реформи за LGBTQ, включително край на ограниченията за даряване на кръв от страна на гейове, както и законови промени, които да позволят на транс-хората да определят собствения си пол. Искат още пълна здравна застраховка за транс- и интерсексуалните плюс създаване на компенсаторен фонд за тези, подложени на принудителна стерилизация заради предишния закон.

Според текстовете от 2011 транс-хората в Германия трябваше да преминат през такава процедура, за да бъде призната смяната на пола им. Швеция и Нидерландия също създадоха подобен фонд за пострадалите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024