Снимка: © Getty Images

Новосформираното германско правителство, оглавявано от Олаф Шолц, създаде нов пост в изпълнителната власт – комисар за приемствеността на сексуалното и половото разнообразие.

Позицията беше заета от 42-годишния Свен Леман, който е член на „Зелените“ – коалиционните партньори на Социалдемократите. Той заяви, че „всеки ще може да живее свободно, сигурно и с равни права“.

Германия е една от най-либералните страни, що се отнася до LGBTQ-общността. От 2017 в страната са разрешени еднополовите бракове и осиновяването на деца от еднополови двойки.

Отговорностите на Свен Леман в новата му роля ще са да работи в тясно сътрудничество с всички министри от кабинета по проекти и политики, касаещи LGBTQ. Той ще е и основният отговорник за изпълнението на Националния план за действие за сексуално и полово разнообразие, пише Deutsche Welle.

Правителството на Германия, съставено от Социалдемократите на Шолц, „Зелените“ и „Свободните демократи“, пое властта преди около месец. Трите формации заложиха този план в коалиционното споразумение помежду си. В него пише, че „Германия трябва да се превърне в пионер в борбата срещу дискриминацията“.

В първото си обръщение на новия пост Свен Леман заяви, че сигурността на всички хора трябва да бъде гарантирана от Конституцията, независимо от тяхната сексуална и полова идентичност.

„Фундаменталните права на транссексуалните, интерсексуалните и хората, които не се определят като нито един от двата пола, трябва най-накрая да бъдат приложени с пълна сила“, обяви политикът от „Зелените“. „Нуждаем се и от широка стратегия за борба срещу речта на омразата към тези групи“.

42-годишният Леман беше член на Бундестага от 2017 насам. От 2018 до 2021 действаше като говорител за социална политика на парламентарната група на „Зелените“ заедно с Уле Шаувс. Колегата му казва за него, че „въпросът за справедливостта го мотивира, иска да се бори за свободен живот без дискриминация и за приемане на разнообразието“.

Леман е в близък контакт с организации, защитаващи правата на човека, и с активисти, което означава, че знае точно какви са проблемите по темата LGBTQ. „Дори в дискусии, на които е критикуван, винаги остава отворен за проблемите и за това, което е важно“, казва Шаувс.

По време на федералните избори през 2021 Леман спечели мандат от западния град Кьолн, който е дом на най-голямата гей-общност в страната.

Германската Асоциация на гейовете и лесбийките обяви, че новосформираната позиция е „още един важен сигнал за събуждане, което е обещано от коалиционното правителство“. Според тях Леман трябва да се превърне в „движещата сила за прилагане на LBGTQ-политиките, вписани в коалиционното споразумение“.

Германското общество на транссексуалните и интерсексуалните също очаква с нетърпение работата със Свен Леман за „създаване на по-добър свят“. Те искат нов закон за самоопределянето.

През 2018 г. Германия стана една от малкото страни в света, които официално признават съществуването на повече от два пола.

В коалиционното споразумение Социалдемократите, „Зелените“ и „Свободните демократи“ са записали, че ще въведат нови реформи за LGBTQ, включително край на ограниченията за даряване на кръв от страна на гейове, както и законови промени, които да позволят на транс-хората да определят собствения си пол. Искат още пълна здравна застраховка за транс- и интерсексуалните плюс създаване на компенсаторен фонд за тези, подложени на принудителна стерилизация заради предишния закон.

Според текстовете от 2011 транс-хората в Германия трябваше да преминат през такава процедура, за да бъде призната смяната на пола им. Швеция и Нидерландия също създадоха подобен фонд за пострадалите.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките