Гигантът Adobe бе принуден да се откаже от сделка за 20 млрд. долара

Adobe - един от най-големите световни софтуерни гиганти - беше принуден да се откаже от сделка за 20 млрд. долара, при която щеше да придобие платформата за продуктов дизайн Figma.

Сливането се провали след намесата на британския антимонополен регулатор, който реши, че това може да застраши конкуренцията в областите на продуктовия дизайн, обработката на изображения и илюстрациите.

Adobe ще трябва да плати 1 млрд. долара на Figma глоба за прекратяването на споразумението. Пазарната капитализация на Adobe e над 266 млрд. долара.

И двете компании обявиха, че не са съгласни с позицията на регулатора, но "във взаимен интерес е да продължим напред независимо едни от други".

Решението на Великобритания не е единственото негативно становище по сделката.

Още през ноември Европейската комисия публикува своите възражения и предупреди, че има опасност за значителни негативни ефекти върху конкурентната среда в бизнеса.

Figma се използва за създаването на дизайна на сайтове, мобилни приложения и др. - в нея може да се работи колективно в реално време от няколко души през браузър, и то без забавяния при обработка на големи компоненти. Така не само разработчиците, но и клиентите биха могли да виждат как се променя дизайнът. Платформата стана популярна особено по време на пандемията, когато екипите трябваше да работят дистанционно.

Adobe има сходно платено приложение, което по план трябваше да бъде спряно при сливането на двете компании.

Figma вече се утвърждава като конкурент на някои от услугите на Adobe като Illustrator и Photoshop и има висока вероятност да се превърне в още по-голям фактор на пазара и без сливането.

ЕК имаше краен срок до 5 февруари 2024 г. да се произнесе окончателно по придобиването, но беше изпреварена от разпадането на сделката в понеделник.

Това е краят на процедура, която започна още през септември 2022 г., като тогава Figma беше оценена от Adobe на 20 млрд. долара.

CNBC напомня, че заради регулаторен натиск Meta също трябваше да се раздели с Giphy поради опасения от потенциални негативни ефекти за конкуренцията.

Британският антимонополен регулатор проверява и инвестициите на Microsoft в създателите на ChatGPT - OpenAI.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Как Си Дзинпин прилага стратегията "Разделяй и владей" в Европа

Китайският президент приключи обиколката си в Европа

10:07 - 11.05.2024
Живот

Защо малко самоограничаване може да направи всички по-щастливи

Как краткотрайното подобряване на настроението ни прави по-нещастни в дългосрочен план

09:27 - 11.05.2024
Текстове от партньори

Heineken отлагат събитието си "11 метра до Уембли"

18:55 - 10.05.2024
Важно днес

ВМРО-ДПМНЕ чака "по-разумен" нов кабинет в София, за да преговаря за отстъпки

ВМРО-ДПМНЕ продължава да е против признаването на българите като малцинство

18:30 - 10.05.2024