Големите губещи от "брака по сметка" между UBS и Credit Suisse Снимка: © Getty Images

Принудителният "брак по сметка", с който UBS трябваше да придобие проблемната втора по големина швейцарска банка Credit Suisse, ще създаде банков гигант с над 5 трилиона долара общи управлявани активи.

Тя беше подкрепена от швейцарското правителство, финансовия регулатор на страната и централната банка, която ще предложи ликвидна линия до 100 млрд. швейцарски франка, подкрепена от държавни гаранции срещу фалит. Акциите на UBS поевтиняха рязко в часовете след анонсирането на сделката, преди да се стабилизират на ниво около 17,6 долара за дял, докато тези на Credit Suisse изгубиха почти 60% от пазарната си оценка от петък.

Най-големите губещи от сделката обаче са притежателите на т.нар. AT1-облигации на Credit Suisse, които ще бъдат изцяло отписани при завършването на процедурата по придобиване.

Признатата загуба е за 17 млрд. долара, а ефектът от решението на регулаторите може да причини сериозни щети за този сектор в глобален мащаб, който се оценяваше на около 275 млрд. долара преди срива на Credit Suisse.

AT1 (additional tier 1) обикновено се издават от банките, които искат да увеличат общото ниво на капитала си, за да отговорят на изискванията на регулаторите. Създадени са след финансовата криза от 2008 г. като инструмент за прехвърляне на риска от данъкоплатците върху притежателите на облигации. Междувременно се превръщат в популярен инвестиционен продукт, който банките (вкл. Credit Suisse) предлагат на клиентите си.

Bloomberg съобщава, че кредиторите вече са започнали да проверяват всички облигации от този тип, за да разберат дали правителствата на други държави биха могли да повторят това, което Швейцария направи в неделя - да ги анулира за сметка на евентуалната полза за притежателите на акции.

Портфолио мениджърите, които държат AT1-облигации, са възмутени от решението на централните власти, защото то размества нормалния ред на удовлетворяване на претенциите при банкова несъстоятелност - интересът на акционерите би трябвало да е вторичен спрямо този на кредиторите.

"Швейцарците убиха този ключов дял от финансирането за заемодателите", казва главен изпълнителен директор на британска банка пред Bloomberg, който отказва да бъде назован.

Цените на облигациите от типа AT1 са паднали рязко при началото на търговията в Азия в понеделник, а дълговите ценни книжа на някои от регионалните банки са на рекордно ниски нива.

Bloomberg коментира, че ударът върху притежателите на облигации е очакван на фона на колапса на Credit Suisse - "до голяма степен това беше причината да бъдат създадени, когато за първи път бяха измислени от европейските регулатори след световната финансова криза като начин за разпределяне на загубите върху кредиторите при фалит на банки, без да се прибягва до парите на данъкоплатците".

Привилегированата позиция на акционерите спрямо притежателите на най-рисковите дългови ценни книга обаче явно създава объркване и напрежение, що се отнася до йерархията на претенциите на инвеститори.

В Goldman Sachs дори се подготвят да залагат върху най-рисковите облигации на Credit Suisse от името на инвеститори, които смятат, че в крайна сметка ще могат да възстановят част от стойността им при евентуални съдебни процеси срещу швейцарското правителство.

От гледна точка на държавата, отписването на дълговете е нужно, за да увеличи капитала на Credit Suisse и да разреши проблемите с ликвидността.

Решението от 19 март обаче вероятно ще доведе до пълномащабно сътресение и до преоценка на този тип ценни книжа - цената за издаването на този тип банкови облигации ще скочи още по-високо.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024