"Гонкур" 2022: Автобиографичният роман "Живей бързо" надви "Магьосникът от Кремъл" Снимка: © Getty

Големият приз в най-старата и престижна френска награда да литература "Гонкур" отива в ръцете на жена писател за едва 13-и път в 120-годишната история на конкурса. При това за автобиографичен роман. А крайният резултат се реши с "фотофиниш" между двама от финалистите.

Брижит Жиро бе обявена за победител с автобиографичния роман "Vivre Vite" ("Живей бързо"). Книгата е разказ за живота на днес 56-годишната французойка, след като загубва съпруга си Клод. Той загива пред 1999 г. в жестока катастрофа с мотоциклет, а Брижит остава сама с малко дете и току що подписан договор за заем за семейно жилище.

"Злополука, преместване, погребение", пише тя в разказ, изпълнен с гняв и разкаяние и прекъсван от вечните въпроси защо, как и какво би било, ако...", пише "Гардиън".

"Когато не се случи катастрофа, ние вървим напред, без да се обръщаме назад, гледаме право напред към хоризонта. Когато се случи трагедия, се обръщаме назад, връщаме се, за да преследваме мястото, пристъпваме към възстановяването. Искаме да разберем произхода на всеки жест, на всяко решение. Превъртаме назад стотици пъти. Ставаш специалист по причините и следствията. Проследяваме, правим дисекция, аутопсия. Искаме да знаем всичко за човешката природа, за интимните и колективните сили, които карат случващото се да се случи", казва Жиро.

Най-сериозният конкурент на писателката и съкровената изповед за живота й бе романът "Магьосникът от Кремъл" (Le Mage du Kremlin) на Джулиано да Емполи.

49-годишният писател от италиано-швейцарски произход Да Емполи от самото начало се смяташе за фаворит, особено на фона на световните новини и войната в Украйна. Книгата му е разказ за последните 30 години в Русия при управлението на Владимир Путин. Само за първите 6 месеца след излизането на романа на пазара са продадени близо 100 000 копия. По-рано тази година Да Емполи спечели Голямата награда за роман, друга от престижните френски литературни награди, като журито направи изключение от половината си правила, допускайки книгата до финала. И накрая присъди и приза.

Хаитянската писателка Макензи Орсел с Une Somme Humaine ("Човешка сума") и Les Presque Soeurs ("Почти сестрите") на Клое Корман също бяха включени в краткия списък от четири книги за голямата награда "Гонкур".

А защо казахме, че призът отиде при Брижит Жиро с фотофиниш? Защото това се случи след 14 гласувания на журито и постигнат паритет между нея и Джулиано да Емполи. В крайна сметка решаващия глас дава президентът на Академията "Гонкур" - в полза на Жиро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022

Германия предотврати опит за държавен преврат

Заговорниците са планирали да върнат модела на Втория райх

10:52 - 07.12.2022

Борисов и Ердоган може да са провели среща за кабинет с ДПС, твърди Стоян Михалев от ДБ

Депутатът от ДБ каза, че е дочул в кулоарите за неформална среща на Борисов в Турция с някои от "много висшо ниво"

10:46 - 07.12.2022

Демократите укрепиха мнозинството си в Сената на САЩ след оспорвана победа в Джорджия

Победата на Уорнък осигурява на демократите 51-ото място в Сената

10:13 - 07.12.2022