"Гонкур" 2022: Автобиографичният роман "Живей бързо" надви "Магьосникът от Кремъл" Снимка: © Getty

Големият приз в най-старата и престижна френска награда да литература "Гонкур" отива в ръцете на жена писател за едва 13-и път в 120-годишната история на конкурса. При това за автобиографичен роман. А крайният резултат се реши с "фотофиниш" между двама от финалистите.

Брижит Жиро бе обявена за победител с автобиографичния роман "Vivre Vite" ("Живей бързо"). Книгата е разказ за живота на днес 56-годишната французойка, след като загубва съпруга си Клод. Той загива пред 1999 г. в жестока катастрофа с мотоциклет, а Брижит остава сама с малко дете и току що подписан договор за заем за семейно жилище.

"Злополука, преместване, погребение", пише тя в разказ, изпълнен с гняв и разкаяние и прекъсван от вечните въпроси защо, как и какво би било, ако...", пише "Гардиън".

"Когато не се случи катастрофа, ние вървим напред, без да се обръщаме назад, гледаме право напред към хоризонта. Когато се случи трагедия, се обръщаме назад, връщаме се, за да преследваме мястото, пристъпваме към възстановяването. Искаме да разберем произхода на всеки жест, на всяко решение. Превъртаме назад стотици пъти. Ставаш специалист по причините и следствията. Проследяваме, правим дисекция, аутопсия. Искаме да знаем всичко за човешката природа, за интимните и колективните сили, които карат случващото се да се случи", казва Жиро.

Най-сериозният конкурент на писателката и съкровената изповед за живота й бе романът "Магьосникът от Кремъл" (Le Mage du Kremlin) на Джулиано да Емполи.

49-годишният писател от италиано-швейцарски произход Да Емполи от самото начало се смяташе за фаворит, особено на фона на световните новини и войната в Украйна. Книгата му е разказ за последните 30 години в Русия при управлението на Владимир Путин. Само за първите 6 месеца след излизането на романа на пазара са продадени близо 100 000 копия. По-рано тази година Да Емполи спечели Голямата награда за роман, друга от престижните френски литературни награди, като журито направи изключение от половината си правила, допускайки книгата до финала. И накрая присъди и приза.

Хаитянската писателка Макензи Орсел с Une Somme Humaine ("Човешка сума") и Les Presque Soeurs ("Почти сестрите") на Клое Корман също бяха включени в краткия списък от четири книги за голямата награда "Гонкур".

А защо казахме, че призът отиде при Брижит Жиро с фотофиниш? Защото това се случи след 14 гласувания на журито и постигнат паритет между нея и Джулиано да Емполи. В крайна сметка решаващия глас дава президентът на Академията "Гонкур" - в полза на Жиро.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

БСП се закани да внесе вот на недоверие срещу служебния кабинет заедно с "Възраждане"

Корнелия Нинова поиска президентът Румен Радев да смени служебния премиер

11:18 - 17.04.2024
Важно днес

Управителят на НЗОК оттегли оставката си, точно преди НС да я гласува

Оттеглянето на оставка на Станимир Михайлов предизвика суматоха в пленарната зала

11:02 - 17.04.2024
Важно днес

Пеевски призова президента да подпише указа за смяната на външния министър

Той обяви, че решенията за състава на кабинета се вземат от служебния премиер

10:55 - 17.04.2024
Спорт

За талисманите, футбола и сбъдването на 11 детски мечти

След по-малко от два месеца целият свят отново ще бъде завладян от магията на футболa. На 14 юни започва Европейското първенство, което тази година ще се проведе в Германия, а това гарантирана, че лятото отново ще бъде изпълнено с всякакви горещи емоции и

10:34 - 17.04.2024
Важно днес

Транспортна стачка в Гърция спря железопътните и морски превози

Протестиращите настояват за по-високи заплати, за да се справят с нарастващите разходи за живот.

10:24 - 17.04.2024
Спорт

Виктория, която мразеше бягането, но се оказа много добра в него

Физическа почивка чрез работа, психическа почивка чрез спорт

08:16 - 17.04.2024