Google чества Деня на Земята и припомня последиците от климатичните промени Снимка: © Google

Днешният Doodle на Google (както се нарича илюстрацията на търсачката) е в чест на ежегодния Ден на Земята. На него хора по цял свят почитат постиженията на движението за опазване на околната среда и разглеждат къде още е необходима допълнителна промяна.

Илюстрацията за тази година е анимирана (и е направена с използването на снимки на истински листа), като цели да покаже как отделните хора и общности могат да работят заедно по големи и малки начини в предприемането на действия срещу изменението на климата, споделя екипът зад драскулката.

Според тях има спектър от действия, които можем да правим в ежедневието си за да подпомогнем реална промяна. И изреждат най-елементарните:

У дома: изсушете прането на въздух, вместо да използвате сушилнята;

Как/какво консумираме: наблегнете на ядене, включващо повече естествени храни (плодове зеленчуци, млечни, месни), отколкото преработени;

Как се придвижваме: ходете или карайте колело, вместо да шофирате, когато е възможно.

Необходимо е да действаме сега и колективно, за да живеем по-устойчиво и да избегнем лошите последици от изменението на климата, допълват още от Google.

,,Повишаването на температурата е само началото на това, което следва. Земята е система, в която всичко е свързано - промените в една област могат да повлияят на промените във всички останали.", казва ООН.

Google чества Деня на Земята и предупреждава за климатичните промени

Какво е изменение на климата?

Изменението на климата се отнася до дългосрочните промени в температурата и метеорологичните модели. Такива промени могат да бъдат и естествени, заради изменения в слънчевата активност или масивни вулканични изригвания в определени точки на планетата. От 1800 г. човешката дейност е основният двигател на изменението на климата, главно поради изгарянето на изкопаеми горива като въглища, нефт и газ.

Изгарянето на изкопаеми горива генерира емисии на парникови газове, които действат като обвивка, увита около Земята - тя улавя слънчевата топлина и повишава температурите.

Основни парникови газове, които причиняват изменението на климата са въглероден диоксид и метан. Те идват от използването на бензин при шофиране на автомобил или отопляване с въглища в сграда. Изсичането на гори и разчистването на зелени площи също освобождава въглероден диоксид. Селското стопанство, нефтените и газовите дейности са основни източници на метанови емисии.

Енергията, промишлеността, транспортът, строежите, селското стопанство са сред основните сектори, причиняващи парникови газове.

Хората са отговорни за глобалното затопляне

Учените в областта на климата, показаха че хората са отговорни за почти цялото глобално затопляне в последните 200 години. Човешката дейност причинява парникови газове, които затоплят света по-бързо от всякога през последните 2000 години.

Средната температура на повърхността на Земята сега е с около 1,1°C по-топла, отколкото е била в края на 1800 г. (преди индустриалната революция) и по-топла от всякога през последните 100 000 години, посочва доклад на ООН. Последното десетилетие (2011-2020 г.) е най-топлото в историята и всяко предишно десетилетие от последните четири е по-топло от всяко от 1850 г. насам.

Много хора смятат, че изменението на климата означава най-вече по-високи температури. Но повишаването на температурата е само началото на това, което следва. Земята е система, в която всичко е свързано - промените в една област могат да повлияят на промените във всички останали.

Последствията от изменението на климата са довели до интензивни суши, недостиг на вода, тежки пожари, покачване на морското равнище, наводнения, топене на полярен лед, катастрофални бури и намаляващо биоразнообразие.

Какво е изменение на климата?

Човечеството изпитва изменението на климата по различни начини

Изменението на климата може да повлияе на здравето ни, способността да отглеждаме храна, безопасността и работата ни. Някои от нас вече са по-уязвими от климатичните въздействия. Например хората живущи на малки развиващи се нации на острови. Условия като покачване на морското равнище и проникване на солена вода в питейната са прогресирали до степен, в която цели общности трябва да се преместят, а продължителните суши излагат други на риск от глад. В бъдеще се очаква броят на „климатичните бежанци“ да нарасне.

Всяко увеличение в глобалното затопляне има значение

В поредица от доклади на ООН хиляди учени и правителствени рецензенти се съгласяват, че ограничаването на покачването на глобалната температура до не повече от 1,5°C би ни помогнало да избегнем най-лошите въздействия върху климата и да поддържаме температури, подходящи за живеене. Въпреки това действащите в момента политики сочат повишаване на температурата с 2,8°C до края на века.

Емисиите, които причиняват изменението, идват от всяка част на света и засягат всички, но някои страни произвеждат много повече от други. Седемте най-големи замърсители (Китай, САЩ, Индия, Европейският съюз, Индонезия, Русия и Бразилия) представляват около половината от всички глобални емисии на парникови газове през 2020 г.

Всеки трябва да предприеме действия, но хората и страните, създаващи повечето от проблема, имат по-голяма отговорност да действат първи, посочва ООН.

Изправени сме пред огромно предизвикателство, но вече знаем много от решенията

Много решения за изменението на климата могат да осигурят икономически ползи, като същевременно подобрят и живота ни с опазването на околната среда. Има и глобални рамки и споразумения за насочване на напредъка, като Целите за устойчиво развитие, Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата и Парижкото споразумение. Три широки категории действия са: намаляване на емисиите, адаптиране към въздействията на климата и финансиране на необходимите корекции.

Преминаването на енергийни системи от изкопаеми горива към възобновяеми източници като слънчева или вятърна енергия ще намали емисиите, водещи до изменението на климата. Уловката е, че трябва се действа сега. Въпреки че все по-голям брой държави се ангажират с нетни нулеви емисии до 2050 г., в действителност емисиите трябва да бъдат намалени наполовина до 2030 г., за да поддържат затоплянето под 1,5°C. За да бъде постигнато, това означава огромен спад в използването на въглища, нефт и газ: над две трети от днешните запаси от изкопаеми горива трябва да се съхраняват в земята до 2050 г., за да се предотвратят катастрофални нива на изменение на климата, пише ООН.

Адаптирането към климатичните последици защитава човечеството, домовете, бизнеса, инфраструктурата и природните екосистеми. То обхваща настоящите въздействия и вероятните в бъдеще. Адаптацията ще се изисква навсякъде по света, но е наложително да се даде приоритет в настоящето - особено на най-уязвимите хора с най-малко ресурси, за да се справят с климатичните опасности. Процентът на възвръщаемост може да бъде висок. Например системите за ранно предупреждение за бедствия спасяват животи и имущество, като могат да осигурят ползи до 10 пъти над първоначалните разходи.

Да платим сметката днес или да платим скъпо в бъдеще

Действията в областта на климата изискват значителни финансови инвестиции от правителствата и бизнеса. Но бездействието е много по-скъпо. Една критична стъпка е индустриализираните страни да изпълнят ангажимента си да предоставят 100 милиарда долара годишно на развиващите се страни, за да могат да се адаптират и да преминат към по-екологични икономики, заключва ООН.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И БСП е готова да работи за експертен кабинет с третия мандат

Това заяви председателят на ПГ на партията Борислав Гуцанов на консултациите при президента Румен Радев.

11:00 - 25.06.2024
Европейски дневници

Орбан и Мелони отчетоха общите си виждания, но няма да се съюзяват официално в ЕП

Партия "Фидес" няма да бъде част от групата на Европейските консерватори както се очакваше

09:24 - 25.06.2024
Важно днес

"Възраждане" поиска третия мандат за правителство "с всички без ГЕРБ и ДПС"

Румен Радев припомни на Костадин Костадинов, че не му излизат сметките

09:00 - 25.06.2024
Важно днес

Криминалист: Брендо се предаде, защото нещо го притеснява отвън

Това е избор за оцеляване, казва адв. Димитър Марковски

08:31 - 25.06.2024
Важно днес

Джулиан Асанж излиза на свобода

Основателят на Уикилийкс постигна споразумение със САЩ и се призна за виновен

07:43 - 25.06.2024
Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024