Google обяви новa функция за борба с дезинформацията Снимка: © Getty Images

Google обяви най-новата си функция, която ще е насочена към справянето с дезинформацията и фалшивите новини онлайн. Тя ще представлява етикет, обозначаващ „силно цитирани“ източници на информация.

От компанията обясниха, че този нов етикет ще бъде част както от търсачката, така и от платформата им за новини Google News. Функцията ще се появява на новини, които биват често цитирани от други медии, отразяващи същата новинарска история.

Така технологичният гигант ще постави акцент върху първоизточниците на информация, които ще излизат на най-горната позиция сред резултатите на търсачката.

Функцията ще е полезна и за много журналисти при проверка на факти. Медията или журналистът, които първи отразят дадено събитие или излязат с информация ще бъдат сред първите резултати в търсачките, което ще доведе повече читатели към техния сайт.

В платформата Google News потребителите ще имат възможност и да търсят определени новинарски статии по техния автор в опит да се използват по-достоверни източници на информация. От компанията обявиха и че работят върху механизъм, който да улесни връзката между редакторите на новини и техните читатели.

Очаква се новата функция да бъде въведена до няколко седмици, като първо тя ще е достъпна само за територията на САЩ, но а след това - и в останалите части от света.

Преди година Google въведе няколко стъпки в посока на спиране разпространението на фалшиви новини в платформата - например с предупреждения за потребителите при непотвърдени източници на информация.

В чест на Международния ден за проверка на факти (2 април), Google издаде и насоки към своите потребители за това как да проверяват информацията си, която достига до тях. Сред съветите са проверка с други източници, както и някои специализирани добавки на компанията, като Fact Check Explorer.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024
Живот

NOVA ще търси големите постижения на България след `89-а година

В последните две недели на април от 16:30 часа водещите ще представят изобретения, награди и успехи, които са прославили българите по света.

11:45 - 16.04.2024