Горчив бойкот: Швеция и Норвегия изтеглят стоки на производителя на Milka и Oreo заради руска връзка Снимка: © Getty Images

"Когато купувате този продукт имайте предвид, че той се произвежда от Mondelez - компания, която е в черния списък на Украйна заради продължаващата руска война там". Такъв надпис може да бъде забелязан в няколко супермаркета в Швеция точно до рафтовете със сирене Philadelphia, шоколади Milka и бисквити Oreo. Причината за това е, че скандинавските страни обявиха бойкот на американската компания за сладки изделия и храни Mondelez заради решението ѝ да остане на пазара в Русия.

Преди месец тя беше обявена от Киев за "международен спонсор на войната", тъй като продължава да оперира в Русия и да продава своите стоки там. По този повод редица компании в Швеция и Норвегия инициираха бойкот срещу предприятието, за което се съобщава, че e платило близо 60 млн. долара на Русия от данъци през изминалата година.

Към бойкота се присъединиха водещи скандинавски фирми, включително IKEA, авиолиниите SAS и Norwegian Air, шведският транспортен оператор SJ, веригата хотели Strawberry, норвежката Elkjop и редица други. Те публично заявиха намерението си да преустановят всякаква продажба на стоките на Mondelez - която има силно присъствие в региона.

В една от големите вериги магазини в Швеция - ICA, са поставени и табели, които предупреждават клиентите си, че Mondelez International не е затворила клоновете си в Русия.

Засега търговците във Финландия стоят настрана и не се включват в инициативата, но финландският клон на IKEA съобщи, че той също няма да предлага продуктите на американската компания.

"Сътрудничеството ни с въпросния производител е прекратено, но в момента шоколадовите продукти Daim и Marabou все още се предлагат в някои магазини на IKEA във Финландия. Тези продукти ще бъдат премахнати от нашето предлагане, а в бъдеще ще бъдат заменени с алтернативни продукти от друг производител", казва говорител на дружеството пред телевизия Yle.

Шведските политици се включиха в дебата около руската връзка на компанията. Министърът на финансите Елизабет Свантесон заяви, че хората имат право да знаят повече за произхода на даден продукт.

"Важно е да знаете какво подкрепяте, когато купувате определени стоки. Сега получихме информация, че това може да е от полза за военния резерв на Русия", заяви Свантесон.

В отговор на изострената ситуация норвежкото министерство на външните работи обяви, че планира да се срещне с компаниите от двете страни на бойкота. Въпреки това то се въздържа да предложи конкретно решение, като подчертава, че компаниите и отделните лица сами трябва да направят своя избор по отношение на търговските си партньори.

Седмици след началото на руската инвазия Mondelez обеща, че ще "намали" несъществените си дейности в Русия и ще се фокусира само върху "основни предложения". В четвъртък тя заяви, че е "намалила дейностите си, като е преустановила новите капиталови инвестиции, пускането на нови продукти и медийните си разходи за реклама в Русия".

Тя обаче е продължила да оперира на руския пазар, като дори е увеличила доставките на някои от продуктите си за страната, показват данните за внос и износ за периода 1 януари 2021 - 31 март 2023 г., цитирани от "Ройтерс".

Доставките за Русия за някои от стоките ѝ, включително шоколадите Milka, са се увеличили със 131% в годината след войната - те са нараснали от 9,7 млн. кг. до 22,4 млн. кг.

Какво казва Mondelez?

След бойкота на своите марки компанията заяви, че работи за обособяване на бизнеса ѝ в Русия със "самостоятелна верига за доставки" до края на годината.

Президентът на Mondelez International за Европа Винценц Грубер се оплаква, че фирмата е "отделена и третирана по различен начин" от нейните конкуренти, сочи служебна бележка, видяна и цитирана от "Ройтерс". Тя е изпратена до всички служители в предприятието и в нея Грубер описва натиска на скандинавските страни като "предизвикателен" и споделя, че е "дълбоко натъжен от това, което се случва" със стоките на компанията там.

"Трудно е за всички нас да виждаме, че нашата компания е отделена и третирана различно от други колеги, въпреки реалността на ситуацията. Ако погледнете в повечето потребителски кошници, ще видите много продукти от други компании за храни и напитки, които също не са напуснали Русия", пише Грубер.

"Ако се бойкотират всички марки, чиито компании майки извършват дейност в Русия, ще възникне проблем с доставките на храни", допълва той.

Междувременно конкурентите на Mondelez в областта на шоколада и сладките изделия, включително Nestle, все още работят в Русия. В последния си годишен доклад Nestle посочва, че има шест фабрики в Русия, включително за сладкарски изделия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024
Важно днес

Хиляди излязоха на улиците в Мадрид в подкрепа на премиера Педро Санчес

Санчес ще обяви дали ще остане на премиерския пост в понеделник

09:20 - 28.04.2024
Важно днес

Отбелязваме Цветница - празника с най-много именници у нас

Имен ден празнуват над 364 хил. души у нас

09:03 - 28.04.2024
Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024