Гордън Рамзи: Приключението в Африка и подправката "убиец на тъщи" Снимка: © National Geographic

Гордън Рамзи продължава да преминава географските и кулинарните граници във втория сезон на "Кулинарният изследовател“ по National Geographic. В първия епизод на култовата поредица Рамзи се потопи в девствената красота на остров Тасмания. Приключенията на шотландеца едва започват.

Във втория епизод Гордън се отправи към една от своите любими страни – ЮАР. Като любител на дивата природа и красивите пейзажи той остава очарован от заобикалящата го среда. Но Рамзи не е дошъл само за да разглежда забележителности.

В Южна Африка той се срещна с местната кулинарна звезда Зола Нене, с чиято помощ се надяваше да открие коя е храната, даваща сила на световноизвестните Зулу воини. Предизвикателството, което Зола поставя пред Гордън, е доста сериозно. Той трябва да приготви специалитет за местен вожд, който според Нене е кръвен наследник на легендарния Шака Зулу и властва над около 30 хил. души, а статутът му в ЮАР е подобен на този на кралица Елизабет II в Англия.

Зола е готова да научи Гордън как да приготвя един от любимите рибни специалитети на вожда, но за тази цел имат нужда от риба – задача, с която Рамзи бива натоварен.

Риболовът в езерото започва въпреки срещата на Рамзи с носорог, но опасностите не приключват дотук - водата е пълна с хипопотами, големи, силни и доста агресивни животни, които нерядко нападат без никакво предупреждение и могат да тичат със скорост до 35 км/ч.

Макар уловът да не е от най-спокойните, Рамзи не се връща при Зола с празни ръце. Съвсем скоро след началото на готварския процес майстор-готвачът изживява първия си културен шок. В суровия свят на зулусите не е имало олио, което да се използва при готвене, като това важи и за рибните ястия. Друго златно правило е, че местните харесват месото добре изпечено.

След като Зола му показва тайните на рибния специалитет, Рамзи се насочва към Дърбан, където изучава местните начини на приготвяне на говеждо с помощта на традиционната зулуска марината, наречена „пеле-пеле“.

Гордън се запътва към кухнята на един от най-изкусните местни готвачи, като по пътя научава символиката зад традиционните зулуски ръкостискания, както и кратък танц в случай, че вождът поиска Рамзи да му потанцува.

В следващата част от пътуването си Гордън научава как индийските емигранти са повлияли на местната кухня и разбира, че освен деликатес сами по себе си, мидите могат да бъдат и основна съставка за чудесно къри. Като последна част от приготовленията за готварския процес Гордън отива до единствен по рода си индийско-африкански пазар за подправки, където езикът му изтръпва, след като опитва уникална индийска подправка, наречена „Убиец на тъщи“. Продавачката му забърква специална смес от местни подправки, за която Рамзи може само да се надява, че „няма да е като да ближеш огнехвъргачка“.

Гордън и Зола успяват да приготвят рибата и говеждото за вожда в доста ведра атмосфера. Настроението моментално се променя, когато почетният им гост и семейството му се появяват, придружени от въоръжени войници.

Зола успокоява Гордън, че това е обичайна практика, а той на свой ред бързо успява да разчупи леда между себе си и вожда с помощта на придобитите познания за местната култура.

След доста дълго и напрегнато очакване най-после идва моментът Гордън и Зола да разберат дали гостът им одобрява ястията. Гордън е много притеснен, тъй като за пръв път в кариерата си той не може да разчете по езика на тялото дали на човека отсреща му допада храната.

В следващото си приключение Гордън Рамзи ще се отправи към Америка, където ще научи тънкостите на каджунската кухня. Шотландецът поема на опасна експедиция през блатата на Луизиана, в която редом с него ще крачи бивш морски пехотинец от армията на САЩ.

Пред какви изпитания ще се изправи Рамзи в Новия свят, разберете като гледате новия епизод на „Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател“ тази неделя от 22:00 ч. само по National Geographic.

Гордън Рамзи: Приключението в Африка и подправката "убиец на тъщи"

Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател, който не признава границите Гордън Рамзи: Кулинарният изследовател, който не признава границите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024