"Грами": Джей Зи счупи рекордите за номинации, Били Айлиш и Оливия Родриго се борят в 7 категории Снимка: © Getty Images

Джей Зи счупи исторически рекорд за най-голям брой номинации за "Грами" - общо 83 - след като бяха обявени най-новите кандидати за музикалните награди.

От 1999 г. досега рапърът имаше общо 80 номинации и 23 статуетки, събирани през годините, като беше изравнил постижението на легендарния продуцент Куинси Джоунс.

Сега Джей Зи е включен в още три категории за награда "Грами" - две за колаборацията си в новия албум на Кание Уест "Donda" и една за участие в парче на покойния DMX.

Старият рекорд за най-голям брой номинации е преминат и от Пол Маккартни, който стига до второто място в статистиката на "Грами" със своето 81 предложение за наградата. Първото признание за големия британски рок музикант е още от 1964 г. в качеството му на член на "Бийтълс" - награда за най-добър дебют и за песента "A Hard Day's Night".

Фаворитът на "Грами" за 2022 г. се оказва джаз кийбордистът Джон Батист, музикален директор на шоуто на Стивън Колбер. Батист е номиниран в 11 различни категории за постижения в албума си "We Arе" и за саундтрака на анимационния филм "Soul".

По 8 номинации получават Джъстин Бийбър, Дожа Кет и H.E.R.

Тийн-звездите Били Айлиш и Оливия Родриго ще се борят за награди в общо 7 категории.

"Happier Than Ever" на Айлиш е номиниран за запис на годината, албум на годината, песен на годината, най-добро солово поп-изпълнение, най-добър поп вокален албум, най-добър видеоклип и най-добър музикален филм (Happier Than Ever: A Love Letter to Los Angelis).

18-годишната Родриго има номинации за запис на годината, песен на годината, най-добро солово поп парче с "Drivers License", албум на годината и най-добър поп вокален албум ("Sour"), най-добро видео ("Good 4 U") и най-добър дебют.

Родриго и братът на Били Айлиш - продуцентът Финиъс О'Конъл - са номинирани в четирите "големи" категории на наградите "Грами" за албум, запис, песен и дебют на годината.

Lil Nas X получава пет номинации, наравно с Бранди Карлайл, Бруно Марс и Anderson .Paak.

Тейлър Суифт остава само с една номинация, но в ключовата категория за албум на годината с "Evermore".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024
Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил (Обновена)

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024