Хърватия прие ново законодателство, с което забранява събирането на входни такси за достъп до плажовете и премахва досегашната възможност на хотелите да поставят ограждения на плажната ивица.

Морските брегове ще се делят на публични (природни и организирани), както и на такива за специални цели - например, плажове към санаториуми, нудистки плажове, плажове за кучета и др.

Законът въвежда и нов ред за управлението на плажовете - не с концесионни договори, а с разрешителни, които вече ще се издават от общинските съвети с публичен търг за период от 2 до 5 години.

Създава се и институция за управление на крайбрежната собственост, който ще се състои от експерти в сферата на архитектурата, ландшафтната архитектура, опазването на околната среда, градоустройството и др.

Въвежда се и концепцията за екологична вреда в крайбрежното пространство, за което инвеститорите ще носят отговорност.

С над 1000 км брегова ивица, Хърватия има над 1200 по-малки и по-големи острови, както множество плажове за туристи. Според местни медии - около 200 от тях са предоставени на частни концесионери, а често има сигнали, че хората не са допускани до тях.

Някои хотели, курортни комплекси или собственици на частни вили също поставят огради пред плажовете и изискват такса от желаещите да стигнат до тях.

Сега законът ще разреши платения достъп само тогава, когато плажуващите използват директно инфраструктурата, построена от инвеститора.

Хората няма да бъдат задължавани и да купуват и консумират храна и напитки от плажа, като ще имат право да внасят собствени продукти.

Управителите на плажовете могат да дават под наем шезлонги на определена част от тях - не повече от 40% от земната ивица и 20% от морската част на плажа.

Природните плажове не може да се преотстъпват на инвеститори, ако се намират извън зоните с разрешение за строителство.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

За първи път Делян Пеевски ще води листата на ДПС в Кърджали

Джевдет Чакъров може да води листата за евродепутати на Движението

12:04 - 06.05.2024
Живот

Рап битката между Дрейк и Кендрик Ламар - обиди, педофилия и тайни деца

Музикалните издания Billboard и Rolling Stone я обявиха за Гражданската война на рапа

10:16 - 06.05.2024
Спорт

Изненадваща победа за Ландо Норис в Гран при на Маями във Формула 1

Въпреки че не спечели състезанието Верстапен увеличи преднината си в шампионата пред своя съотборник Серхио Перес

09:21 - 06.05.2024