Актьори като Мерил Стрийп и Дженифър Лорънс са готови да спрат работа заради нова стачка в Холивуд Снимка: © Getty Images

В Холивуд се задават още проблеми, тъй като вероятността актьорите също да излязат в стачка става все по-голяма.

Стрийминг гигантите Netflix и Disney заедно с другите големи холивудски филмове студия се опитват да постигнат споразумение със синдиката на актьорите SAG-AFTRA и да предотвратят евентуална трудова стачка на всички актьори това лято, съобщава "Ройтерс".

В писмо до ръководството на профсъюза големи звезди, сред които Дженифър Лорънс и Мерил Стрийп, заявиха, че са готови да спрат работа, ако преговарящите не успеят да постигнат "трансформиращо споразумение" за по-високо заплащане и гаранции за използването на изкуствен интелект.

Евентуална актьорска стачка ще нажежи допълнително обстановката в холивудските студия, които вече се борят с близо двумесечното спиране на работа заради протестни действия от страна на Гилдията на американските сценаристи (WGA). Стачката на близо 11 500 сценаристи спря голяма част от телевизионните продукции и забави снимките на редица филми и сериали.

Ако и актьорите започнат подобни демонстрации, то всички филмови и телевизионни проекти, които в момента се снимат, ще трябва бъдат спрени.

Все още обаче има възможност това да бъде избегнато. Преговарящите от синдиката SAG-AFTRA публикуваха видеоклип, в който се казва, че преговорите със студиата към момента са "изключително продуктивни", което е възможен знак, че може да бъде постигната сделка.

Ръководителите на SAG-AFTRA и WGA твърдят, че развлекателната индустрия се е променила драматично с възхода на стрийминг телевизията и появата на нови технологии като изкуствения интелект, за който те се опасяват, че може да се използва за писане на сценарии или създаване на цифрови актьори.

Някои актьори публично изразиха подкрепата си за евентуален протест. Фийби Уолър-Бридж, звездата от новия филм "Индиана Джоунс", отбеляза, че вече стачкува в качеството си на сценарист и е готова да направи това и като представител на актьорската гилдия.

"Надявам се, че SAG ще последва примера и ще подкрепи сценаристите, и наистина се надявам, че ще успеем да се справим", каза тя пред "Ройтерс" по време на премиерата на филма "Индиана Джоунс" в Лондон.

Договорът, по който двете страни се опитват да постигнат споразумение, изтича в петък вечера - което означава че съвсем скоро се очаква и окончателно решение.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024