Холивуд спира: Актьорите обявиха историческа стачка Снимка: © Getty Images

Профсъюзът на холивудските актьори официално одобри стачка за първи път от 63 години насам, с което спря американския филмов и телевизионен бизнес на стойност 134 млрд. долара. Причината – недоволството от заплащането и опасенията от бъдещето, доминирано от технологиите.

Ръководителите на SAG-AFTRA, профсъюзът, представляващ 160 000 телевизионни и филмови актьори, обявиха стачката, след като преговорите със студиата за нов договор се провалиха. На фокус бяха поставени стрийминг услугите и изкуственият интелект.

Профсъюзът иска стрийминг гигантите да се споразумеят за по-справедливо разпределение на печалбите и по-добри условия на труд. Също и да се гарантира, че изкуственият интелект и компютърно генерираните лица и гласове няма да се използват за заместване на актьорите. Синдикатите искат и по-строги правила за прослушванията.

Така актьорите се присъединят към сценаристите, които напуснаха работа през май. Двете гилдии не са стачкували едновременно от 1960 г., когато Мерилин Монро все още се снима във филми, а Роналд Рейгън е ръководител на актьорския съюз. Двойните стачки изправят повече от 170 000 служители срещу старите студия като Disney, Universal, Sony и Paramount, както и срещу технологични играчи като Netflix, Amazon и Apple.

„Шокирана съм от начина, по който хората, с които сме работили, се отнасят към нас!“, коментира Фран Дрешър, президент на SAG-AFTRA, както е известен синдикатът на актьорите. „Колко далеч сме един от друг по толкова много въпроси. Как пледират, че губят пари наляво и надясно, докато дават стотици милиони долари на своите главни изпълнителни директори. Това е отвратително. Срам за тях!“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Президентът на Иран е претърпял инцидент с хеликоптер

Към момента няма информация какво е състоянието на Ебрахам Раиси

16:36 - 19.05.2024
Важно днес

Киев обвинява Русия, че атакува цивилни в Харковска област

Русия включи евтини, но смъртоносни планиращи бомби във войната в Украйна

11:46 - 19.05.2024
Живот

Адв. Мария Шаркова и спортът, който ѝ спаси живота

Move Her Mind, или защо жените трябва да спортуват

11:11 - 19.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ се обявиха против идеята ББР да отпуска безплатни кредити за държавни служители

Предложението е на служебната власт, но според ПП-ДБ това е опит за купуване на гласове от ГЕРБ на гласове

10:39 - 19.05.2024