Снимка: © Getty Images

"Хората на Путин" - една от най-интересните и задълбочени книги за криминалните схеми зад 22-годишния режим на Владимир Путин - ще направи своята премиера в Пловдив на 9 септември.

Изследването от Катрин Белтън - бивш кореспондент на Financial Times в Русия - описва смайващото заграбване на властта и превземането на правосъдната система от страна на Путин и близкия му кръг от доверени лица.

Белтън представя факти, философия, идеология, стратегии и детайлна картина на злоупотребите с власт в Кремъл на базата на информация, събирана в продължение на 7 години от хиляди разговори с източници. "Хората на Путин" е описвана като "изчерпателен списък с главните действащи лица в театъра на руската - а и световната - задкулисна политика".

"Тази книга показва огромните разрушения, които представляват властта на Путин. Разрушения и поглъщане - включително и на близки хора, но и на бизнеса, но и на правосъдната система, но и на медиите. Защото медиите могат да кажат, че Царят е гол. Те трябва да бъдат сменени с пропагандни институти, каквито в момента работят масово в Русия. За тази цел се изработва идеологическа доктрина, тя е описана в книгата. Това е съдържанието на т.нар. "путинизъм" - остатъци от комунистическата идеология, съчетани с национализъм, религиозен мистицизъм, които трябва да превърнат Русия в свръхжелана национална кауза и огромна утопия на миналото", коментира доц. Георги Лозанов в своя прочит на "Хората на Путин".

След публикуването на оригиналното издание през 2020 г., милиардерите Роман Абрамович, Пьотр Авен, Михаил Фридман и Игор Сечин атакуваха авторката в съда. Като следствие книгата не беше толкова променена, колкото допълнена с няколко пасажа за тяхната гледна точка, която се свежда до отричане.

"Хората на Путин" вече може да се прочете и на български език, като за няколко месеца се превърна в едно от най-търсените заглавия на годината. Изданието ще бъде представено на 9 септември 2022 г. от 18:00 ч. в Културен център "Бизнесът за Пловдив", къща "Иван Черноземски", ул. "Цанко Лавренов" в Пловдив.

В разговора ще участват проф. Тодор Тагарев, доц. Георги Лозанов и създателят на поредицата "Власт и отговорност" Свилен Спасов. Модератор на събитието ще бъде журналистът Асен Григоров.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Това е моето политическо завещание": Стотици гости на премиерата на книгата на Иван Костов

"Ако демократичната общност се превърне в авангард и излъчи своите силни послания към обществото, много бързо ще се решат другите проблеми"

21 офиса на Еконт в страната ще работят и в неделните дни

В рамките на 24 часа, всеки потребител на Еконт в районите на тези 21 офиса, ще има възможност да вземе пратката си.

Дагестан отказва на Кремъл да изпраща мъжете си като пушечно месо в Украйна

Втори ден на протести в Махачкала срещу войната

Kaufland изгради парк с над 300 нови дървета в кв. „Горубляне“

Избрани са видове, които пречистват повече въздуха

Урсула фон дер Лайен идва в България за откриването на интерконектора с Гърция

Това е второто посещение в България на председателя на ЕК за тази година

Русия изпрати въоръжена охрана на границата с Грузия заради бягащите резервисти

Почти 5000 автомобила чакат на пункта "Верхний Ларс", за да напуснат Русия

Шофьорът, предизвикал катастрофата на Околовръстното, е бил дрогиран и пиян

В кръвта на 39-годишния шофьор са открити кокаин и 1,7 промила алкохол

32-годишната жена на Берлускони стана депутат от Сицилия, без да e стъпвала на острова

Коя е Марта Фашина - най-новата любов на Силвио Берлускони и депутат от "Forza Italia"