"Хората на Путин" с премиера във Варна Снимка: © Сиела

След три успешни премиери в София, Пловдив и Русе, една от най-интересните и задълбочени книги за криминалните схеми зад 22-годишния режим на Владимир Путин, ще направи своята премиера и във Варна на 1 декември.

Изследването от Катрин Белтън - бивш кореспондент на Financial Times в Русия - описва смайващото заграбване на властта и превземането на правосъдната система от страна на Путин и близкия му кръг от доверени лица.

Белтън представя факти, философия, идеология, стратегии и детайлна картина на злоупотребите с власт в Кремъл на базата на информация, събирана в продължение на 7 години от хиляди разговори с източници. "Хората на Путин" е описвана като "изчерпателен списък с главните действащи лица в театъра на руската - а и световната - задкулисна политика".

"Тази книга показва огромните разрушения, които представляват властта на Путин. Разрушения и поглъщане - включително и на близки хора, но и на бизнеса, но и на правосъдната система, но и на медиите. Защото медиите могат да кажат, че Царят е гол. Те трябва да бъдат сменени с пропагандни институти, каквито в момента работят масово в Русия. За тази цел се изработва идеологическа доктрина, тя е описана в книгата. Това е съдържанието на т.нар. "путинизъм" - остатъци от комунистическата идеология, съчетани с национализъм, религиозен мистицизъм, които трябва да превърнат Русия в свръхжелана национална кауза и огромна утопия на миналото", коментира доц. Георги Лозанов в своя прочит на "Хората на Путин".

След публикуването на оригиналното издание през 2020 г., милиардерите Роман Абрамович, Пьотр Авен, Михаил Фридман и Игор Сечин атакуваха авторката в съда. Като следствие книгата не беше толкова променена, колкото допълнена с няколко пасажа за тяхната гледна точка, която се свежда до отричане.

За няколко месеца "Хората на Путин" се превърна в едно от най-търсените заглавия на годината. Книгата ще бъде представена в морската столица на 1 декември от 18:00 ч. в Градската художествена галерия „Борис Георгиев“.

В дискусията ще участват професор Тодор Тагарев, доцент Георги Лозанов, Свилен Спасов и писателят Захари Карабашлиев, създател на поредицата „Власт и отговорност“, част от която е и книгата на Катрин Белтън. Модератор на събитието ще бъде журналистът Асен Григоров.

Повече информация може да откриете и във Facebook събитието.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сирийски бежанец е прострелян на българската граница, показва видео. МВР отрича

Кадри показват как 19-годишният сирийски гражданин Абдула Ел Рустум пада на земята, след като куршум преминава през ръката му

19:08 - 05.12.2022

Путин се качи в Мерцедес и тръгна да инспектира Кримския мост

Путин премина с мерцедес по стратегически важния мост, за да покаже състоянието му

18:39 - 05.12.2022

Радев: Аз бях първият излъган от "Продължаваме промяната" и сега плащам цената

Президентът с нови остри критики към "Продължаваме промяната"

17:46 - 05.12.2022

Хари и Меган обещават да разкажат "цялата истина" в документалната им поредица за Netflix

В нов трейлър за поредицата принц Хари осъжда "болката и страданието на жените", които се омъжват за членове на кралското семейство

15:02 - 05.12.2022

Експлозии в две военновъздушни бази в Русия. Има загинали и вероятно повредени бомбардировачи

Смята се, че в базите се съхраняват бомбардировачи, използвани за удари срещу Украйна

13:35 - 05.12.2022

Тя отказа да се състезава с хиджаб за Иран. Режимът намери начин да си отмъсти

Елназ Рекаби остава под домашен арест, а къщата на брат ѝ беше съборена

13:30 - 05.12.2022