Кампанията "Храна за размисъл" ще е част от фестивала A to Jazz - заедно с Mastercard Снимка: © Храна за размисъл

Кампанията „Храна за размисъл“ на Агенцията на ООН за бежанците прави специално участие на фестивала A to Jazz - благодарение на Mastercard. Инициативата използва универсалния език на храната, за да постави във фокус ястия от родните страни на трима бежанци, които изграждат своя нов живот в България.

Целта е да се насърчи разбирането и съпричастността на българското общество към бежанците. Кампанията стартира на Световния ден на бежанеца - 20 юни, с първия по рода си pop-up ресторант, който разказва историите на Саша от Украйна, Сара и Халед от Афганистан - чрез вкуса на храната в менюто.

Mastercard традиционно подкрепя фестивала A to Jazz, както и всички големи кулинарни и винени събития, включително градски фестивали, базари и ХоРеКа конкурси. Между 4 и 7 юли гостите на A to Jazz ще могат да се запознаят с кампанията „Храна за размисъл“ и да чуят историите на Сара, Саша, Халед и шеф Имад Аларнаб, който претворява вкуса на любимите им рецепти в менюто на pop-up ресторанта.

Над 250 гости вече преживяха силата на универсалния език на храната по време на първите пет вечери в pop-up ресторанта „Храна за размисъл“ през юни.

Рецептата на Халед за болани разказва за безгрижно детство и надпревара за още една порция в приземната кухня в Афганистан.

Кабули пилафът на Сара пази спомени за съкровени разговори с гости, дошли просто да кажат „Здравей!“, а налистниките на Саша от Украйна носят езика на три поколения жени, които готвят заедно.

Петстепенното меню, реализирано от екипа на HRC Culinary Academy Bulgaria, е създадено от шеф-готвача Имад Аларнаб, който дойде в България от Лондон специално за подготовката и откриването на кампанията. Освен своите умения шеф Имад дари и своята история, в която фалафелът носи вкуса на гостоприемството и очарованието на простите неща, които ни обединяват.

Храна за размисъл

Поради големия интерес организаторите на „Храна за размисъл“, заедно с ресторант „Таланти“ и HRC Culinary Academy, обявяват две нови дати – 10 и 16 юли. Заявки за резервации за вечери в ресторанта могат да се правят на сайта на кампанията - hranazarazmisal.bg.

По време на участието си на A to Jazz Mastercard предоставя възможност гостите на фестивала да спечелят 10 двойни куверта за една от двете нови дати в pop-up ресторанта „Храна за размисъл“.

За да участват, посетителите на фестивала трябва да използват своята Mastercard и да закупят храни, напитки или други артикули на обща стойност от 40 лева. След регистрация на покупките, гостите могат да спечелят една от 1100 награди от лайфстайл колекцията на Mastercard.

храна за размисъл

Подкрепата за кампанията „Храна за размисъл“ е поредният пример за ангажимента на Mastercard към обществено значими инициативи. От тази година компанията предлага възможност на млади момичета от професионални училища по обществено хранене да учат безплатно „Culinary Arts“ – двугодишна програма в престижната академия HRC в София. Стипендиантите получават професионално образование и практически умения с най-високо качество.

Mastercard също допринася за развитието на ХоРеКа сектора в България с инициативата „Mastercard Ден“, която възнаграждава картодържателите за покупки, направени всеки 1-ви ден от месеца в най-големия потребителски сегмент – ресторанти, барове, нощни клубове, кафенета, сладкарници и доставки на храна за вкъщи. Закупените храна и напитки на 1-во число всеки месец с Mastercard получават 10% кешбек, максимум до 50 лева на карта на месец. Така всеки има възможност да започне месеца с любимия си вкус и да подкрепи любимите си заведения.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Марго Роби ще става майка - очаква първото си дете

Марго Роби и съпругът ѝ Том Акърли очакват първото си дете заедно

12:40 - 08.07.2024
Важно днес

"Няма как да простим": Русия удари детска болница и родилен дом в Киев

Русия извърши най-тежката атака по Украйна в последната година

12:24 - 08.07.2024
Важно днес

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" работи отново след удължения ремонт

По план реакторът трябваше да бъде спрян само за ден на 15 юни

11:34 - 08.07.2024
Политика

Спря крайнодесните, дойдоха левите. Какво постигна Макрон с предсрочния вот и на каква цена?

Фрагментираният парламент носи рискове за Франция, в това число и за икономиката

09:54 - 08.07.2024
Важно днес

"Делта гард" твърди, че охранителят, пребил младеж в "Кайт бар", не е служител на фирмата

Пострадалият младеж е със счупена челюст на три места вследствие на ударите.

09:08 - 08.07.2024
Важно днес

Хамид: Отношенията между Пеевски и Доган са по-силни, отколкото между баща и син

Битката била срещу "дерибеите", твърдят в координирани участия хора на Пеевски в три телевизии

08:13 - 08.07.2024
Важно днес

Виктор Орбан изненадващо пристигна в Пекин

Унгарският президент съобщи че визитата му цели постигане на мир в Украйна

07:35 - 08.07.2024