Христо Иванов: И служебният енергиен министър мълчи за ТЕЦ Варна на Доган

Прокуратурата, НАП и Министерството на енергетиката мълчат по въпросите за придобиването на ТЕЦ Варна от Ахмед Доган и обслужването му от държавата, заяви съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Той изброи сигналите на “Демократична България” затова с какви пари Доган придобива централата, как изведнъж получава всички необходими лицензи, отказвани с години на предишния собственик, как изведнъж получава договор за студения резерв и дали е можел да го осигури.тук започват да се изливат нашите пари по схемата със студения резерв. Иванов посочи, че по въпросите мълчат и прокуратурата, и НАП, и Министерството на енергетиката.

Мълчи не само енергийното министерство на Теменужка Петкова от ГЕРБ, мълчи и енергийното министерство на служебното правителство”, заяви Христо Иванов.

“За пристанище “Езерово” към ТЕЦ Варна поставихме въпроса как така изведнъж д-р Доган придоби контрол върху кейовата стена. Как така държавното предприятие “Пристанищна инфраструктура”, в което е бил сегашният служебен транспортен министър, му дава ползването за тази стена в заобикаляне на закона - мълчание при ГЕРБ, мълчание при служебното правителство”, каза още Иванов.

Той напомни проблема с удълбочаването на Варненското езеро по непрозрачен договор, даден без конкурс на руска фирма.

“Министерският съвет на Бойко Борисов взима решение да плати за удълбочаването по маршрут, който води основно тук и който обслужва схемата за това трафика от пристанище Варна да бъде прехвърлен постепенно към порт Доган. Още една стратегическа далавера”, заяви Христо Иванов.

Той добави, че земята край ТЕЦ-а се предвижда да се превърне в 60-мегаватов фотоволтаичен парк, а Доган планира той да се включи в новата водородна икономика.

“Всичко това е много хубаво, но най-хубавото е, че това се планира да бъде финансирано със 100 милиона публични средства от зелената сделка. Това е само началото. Тези стратегически далавери, които съединяват на едно място корупцията, политическото влияние, неотговорените въпроси за това как един философ изведнъж става милионер или милиардер. Съединява в едно въпросите как поредица български правителства го обслужва и мълчат”, заяви Хрито Иванов.

“Срещу този модел се борим единствено ние. Много е важно да махнем Борисов и ГЕРБ, но сме единствената партия, която ясно казва: Това няма да е достатъчно, без да прекъснем възможността на Сарая на Доган на Държавна сигурност да си прави подобни далавери с публични средства за сметка на нашия енергиен и транспортен суверенитет”, уверен е той.

Христо Иванов напомни снимките на активисти на ДПС с фланелки с лика на Делян Пеевски. Според него с тази демонстрация от ДПС “нагло казват, че нямат намерение нищо да се променя”, дори когато САЩ им посочват със санкциите по закона “Магнитски”, че Пеевски е корумпиран.

“Ние сме единствените на политическата сцена, които имат гръбнака да се борят срещу това”, заяви още Иванов и призова хората в неделя да излязат и да гласуват, защото в понеделник ще е късно.


Избори 2021: Публикацията е част от платените форми за отразяване на предизборната кампания в "Булевард България".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024