Белгийците скоро ще могат да се възползват от четиридневна работна седмица. Това се случва в рамките на серия от реформи на пазара на труда, обявени на 15 февруари.

Пакетът от реформи, договорен от многопартийното коалиционно правителство на страната, ще даде на служителите и правото да изключват служебните устройства и да игнорират съобщения след края на работното време.

"Преживяхме две трудни години. С това споразумение сформираме една по-иновативна, устойчива и цифрова икономика. Целта е да успеем да направим хората и предприятията по-силни", заяви белгийският министър-председател Александър де Кроо на пресконференция, на която обяви пакета от реформи.

Работниците ще получат по-силна правна защита съгласно новите правила, а служителите на пълно работно време ще могат да работят с гъвкави графици по заявка.

Въвеждането на реформите в законодателството обаче може да отнеме месеци, тъй като проектозаконът трябва да премине през няколко четения от федералните законодатели, преди да бъде приет.

Значителна част от новите трудови реформи в Белгия засягат баланса между професионалния и личния живот на служителите както в публичния, така и в частния сектор.

"Заявката за четиридневна работна седмица ще става по молба на работника, като работодателят трябва да посочи основателни причини за всеки отказ", обясни белгийският министър на труда Пиер-Ив Дерман.

Говорител на правителството потвърдждава пред Euronews, че служителите ще могат да поискат да работят четири дни в седмицата за период от шест месеца. След това ще могат да изберат дали да продължат споразумението, или да се върнат към петдневна работна седмица, без това да им носи каквито и да е негативни последици. "Периодът от шест месеца е избран, така че служителят да не бъде с вързани ръце прекалено дълго в случай на грешен избор", казват властите.

Съкращаването на работната седмица не означава намаляване на общия брой часове за седмица. Запазват се 38-те часа, които служителите трябва да изработят за този период, но ще имат на разположение допълнителен почивен ден, който да компенсира по-дългите работни дни. Заплатата им няма да бъде намалена.

Работниците ще могат да поискат променливи графици. Променя се и минималният срок на предизвестие за смените, като от компаниите вече се изисква да предоставят графиците на служителите си поне седем дни предварително.

"Това ще бъде от полза за тези, които желаят да прекарват повече време с децата си", заяви Дерман и добави, че предложенията ще бъдат особено полезни за разведени или разделени родители, които споделят попечителството над децата си.

През януари държавните служители, работещи за федералното правителство на Белгия, получиха право на прекъсване на връзката, което им позволява да изключват служебните устройства и да игнорират съобщенията след края на работното време, без да бъдат репресирани от шефовете си.

Сега всички белгийски работници, включително и тези в частния сектор, ще получат същото право, заяви министър Дерман във вторник. "Границата между работата и личния живот става все по-неясна. Тези непрестанни изисквания могат да навредят на физическото и психическото здраве на служителя", каза той.

На практика, новият закон ще се прилага за всички работодатели с повече от 20 служители. От работодателите се очаква да преговарят със синдикатите, за да включат правото на прекъсване на връзката в колективните трудови договори.

„Ако някой желае да работи като самонаето лице, може да го направи и ще разполага с по-голяма автономност“, добави социалният министър Франк Ванденбрук.

4-дневната работна седмица в Белгия идва след пробното въвеждане на подобна стратегия в Исландия между 2015 и 2019 г., което беше обявено за "огромен успех". Сега 86% от работната сила в островната европейска страна се възползва от съкратена работна седмица.

Други европейски държави като Испания и Шотландия също обявиха планове за служителите да опитат четиридневна работна седмица, без да губят част от възнаграждението си.

И правителството на Япония предложи четиридневна работна седмица миналата година, за да помогне в борбата с бърнаута и преумората.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След значителни загуби Русия е напът да се сражава с танкове, извадени от музея

С бойни танкове Т-54 и Т-55 руснаците очевидно изтупват от прахта оборудване за бойни операции в Украйн

17:04 - 25.03.2023

Ердоган похвали Путин за "положителното му отношение" към сделката за зърно

В телефонен разговор Путин и Ердоган са обсъдили и развитието на войната в Украйна

15:53 - 25.03.2023

Гуинет Полтроу и странният съдебен процес срещу нея, който завладя социалните мрежи

Актрисата Гуинет Полтроу е изправена пред оспорвана съдебна битка, в центъра на която е ски инцидент от 2016 г.

14:23 - 25.03.2023

Отстъпки за гориво срещу доставка на храни в селата. Кабинетът обмисля нови компенсации за бизнеса

Служебният кабинет обмисля нови мерки, с които да се бори с инфлацията

12:11 - 25.03.2023

Макрон свали "луксозния" си часовник по време на интервю - и си навлече критики

Някои твърдят, че часовникът на Макрон струва близо 80 хил. евро, докато други дават далеч по-ниска цена от 2400 евро.

11:36 - 25.03.2023

Байдън и Трюдо представиха единен фронт срещу авторитарните режими

Срещата между двамата лидери идва само дни след визитата на Си Дзинпин в Москва

09:04 - 25.03.2023