Белгийците скоро ще могат да се възползват от четиридневна работна седмица. Това се случва в рамките на серия от реформи на пазара на труда, обявени на 15 февруари.

Пакетът от реформи, договорен от многопартийното коалиционно правителство на страната, ще даде на служителите и правото да изключват служебните устройства и да игнорират съобщения след края на работното време.

"Преживяхме две трудни години. С това споразумение сформираме една по-иновативна, устойчива и цифрова икономика. Целта е да успеем да направим хората и предприятията по-силни", заяви белгийският министър-председател Александър де Кроо на пресконференция, на която обяви пакета от реформи.

Работниците ще получат по-силна правна защита съгласно новите правила, а служителите на пълно работно време ще могат да работят с гъвкави графици по заявка.

Въвеждането на реформите в законодателството обаче може да отнеме месеци, тъй като проектозаконът трябва да премине през няколко четения от федералните законодатели, преди да бъде приет.

Значителна част от новите трудови реформи в Белгия засягат баланса между професионалния и личния живот на служителите както в публичния, така и в частния сектор.

"Заявката за четиридневна работна седмица ще става по молба на работника, като работодателят трябва да посочи основателни причини за всеки отказ", обясни белгийският министър на труда Пиер-Ив Дерман.

Говорител на правителството потвърдждава пред Euronews, че служителите ще могат да поискат да работят четири дни в седмицата за период от шест месеца. След това ще могат да изберат дали да продължат споразумението, или да се върнат към петдневна работна седмица, без това да им носи каквито и да е негативни последици. "Периодът от шест месеца е избран, така че служителят да не бъде с вързани ръце прекалено дълго в случай на грешен избор", казват властите.

Съкращаването на работната седмица не означава намаляване на общия брой часове за седмица. Запазват се 38-те часа, които служителите трябва да изработят за този период, но ще имат на разположение допълнителен почивен ден, който да компенсира по-дългите работни дни. Заплатата им няма да бъде намалена.

Работниците ще могат да поискат променливи графици. Променя се и минималният срок на предизвестие за смените, като от компаниите вече се изисква да предоставят графиците на служителите си поне седем дни предварително.

"Това ще бъде от полза за тези, които желаят да прекарват повече време с децата си", заяви Дерман и добави, че предложенията ще бъдат особено полезни за разведени или разделени родители, които споделят попечителството над децата си.

През януари държавните служители, работещи за федералното правителство на Белгия, получиха право на прекъсване на връзката, което им позволява да изключват служебните устройства и да игнорират съобщенията след края на работното време, без да бъдат репресирани от шефовете си.

Сега всички белгийски работници, включително и тези в частния сектор, ще получат същото право, заяви министър Дерман във вторник. "Границата между работата и личния живот става все по-неясна. Тези непрестанни изисквания могат да навредят на физическото и психическото здраве на служителя", каза той.

На практика, новият закон ще се прилага за всички работодатели с повече от 20 служители. От работодателите се очаква да преговарят със синдикатите, за да включат правото на прекъсване на връзката в колективните трудови договори.

„Ако някой желае да работи като самонаето лице, може да го направи и ще разполага с по-голяма автономност“, добави социалният министър Франк Ванденбрук.

4-дневната работна седмица в Белгия идва след пробното въвеждане на подобна стратегия в Исландия между 2015 и 2019 г., което беше обявено за "огромен успех". Сега 86% от работната сила в островната европейска страна се възползва от съкратена работна седмица. 

Други европейски държави като Испания и Шотландия също обявиха планове за служителите да опитат четиридневна работна седмица, без да губят част от възнаграждението си.

И правителството на Япония предложи четиридневна работна седмица миналата година, за да помогне в борбата с бърнаута и преумората.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

В навечерието на 24 май: Мощи на Кирил и Методий идват за пръв път в България

Ще останат достъпни за всенародно поклонение до 25 май

Украинските депутати посрещнаха на крака и с овации полския президент Анджей Дуда

Дуда е първият чуждестранен лидер, говорещ пред Върховната рада след началото на инвазията

Олена Зеленска: Никой няма да ми отнеме съпруга, дори и войната

Първата дама на Украйна даде първото си интервю след началото на руската инвазия

Украински учени разбиха "опорките" на Ноам Чомски за Русия

Те до голяма степен се препокриват с руската пропаганда

Нова словесна престрелка по оста "ИТН" - "ПП": Правят ли от Промяната "каквото си искат"?

"Състоянието на коалицията е критично", каза Ива Митева в ефира на БНТ

Мбапе избра 1.1 милиона на седмица и "ПСЖ" пред "Реал Мадрид"

Французинът се превръща в най-скъпоплатеният играч в света

Албо: от социално жилище със самотна майка до новия премиер на Австралия

След почти десетилетие управление на консерваторите, Лейбъристката партия спечели изборите в Австралия