Снимка: © Getty Images

Зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов (ИТН) разсея въпросите дали титулярят на ведомството Александър Николов и екипът му може да останат част от кабинета въпреки волята на Слави Трифонов.

"Няма никакво съмнение, че цялото ръководство на министерството ще подаде оставка - това включва министър, началник кабинет, тримата зам.-министри, съветниците и PR-ът на министъра", каза той пред "Евронюз България".

Данаилов за първи път обяви, че ИТН са били против решението на кабинета да не се плаща в рубли на "Газпром", което доведе до едностранното спиране на доставките на природен газ в края на април.

Той изрично обяви, че това решение е взето от Министерски съвет, а екипът на Николов се съобразил с него, "опитвайки се да запазим единно говорене по темата, за да не се получават разнопосочни сигнали".

"Нашето виждане е по-умерено. Разбира се, не е добре да си зависим от един доставчик, не е добре цялата ти енергетика да е подчинена на доставките от една друга държава. Но трябва да мислим първо за българската индустрия", беше обяснението му.

Данаилов се застъпи за това България "да изпрати покана до "Газпром" да се продължат доставките на природен газ", като направи уговорката, че трябва да се проучат условията, които руската страна ще постави.

Той призна, че няма сценарий, при който държавата да остане без доставки на газ до края на годината, но поставя под въпрос цената на горивото.

Позицията на ИТН вече съвпада с тази на БСП, които първоначално призоваваха да се продължи договорът с "Газпром". Тази теза се развива и от ГЕРБ, които обвиняват властта за оскъпяването на доставките чрез купуване на руски газ от посредници.

От юни обаче вече започнаха да пристигат танкери с втечнен природен газ от САЩ, които са предназначени за българската газова система. От 1 юли България ще започне да получава и пълното договорено количество на природен газ от Азербайджан, което досега се отказваше от "Булгаргаз" с аргумент, че гръцкият интерконектор още не е довършен.

Позицията на правителството е, че спирането на доставките от "Газпром" е нарушение на договора от руска страна, за което България няма отговорност поради едностранните промени в изискванията на монополиста за плащания в рубли.

Договорът с тях и без това приключва в края на 2022 г., а вицепремиерът Асен Василев обяви, че в условията на войната в Украйна правителството няма да купува руски газ след 31 декември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Синеморец за тревожни хора

Обичам българското море, но то ме съсипва

Стефан Янев отрече "популярния и уважаван журналист" Ива Николова да му е PR

Партията му "няма професионални отношения" с бившата репортерка на ПИК

МЗ отново реши да коригира Covid-мерките - този път за цялата страна

Магазините и моловете вече не са длъжни да изискват маски

Съдът разреши регистрацията на партия "Продължаваме промяната"

Почти година след създаването на проекта ПП вече ще е официална партия

Серина Уилямс се оттегля от тениса с есе и корица в списание Vogue

Легендата на спорта иска да се отдаде на семейството и инвестиционния си бизнес

Vivacom вече ще предлага EON TV без срочен договор

Сред основните предимства на новата услуга са това, че не са необходими приемник и потребителите могат да я активират веднага,

"Аерофлот" разглобява самолети заради недостиг на резервни части

Санкциите оставиха най-големите руски авиокомпании без внос на компоненти

Лудата история на Мадам Тюсо ще бъде разказана в нов сериал

Работното заглавие на проекта е "Madame!" и е представен като неразказаната история на Тюсо