И ИТН се оказа сред застъпниците за продължаване на доставките от "Газпром" Снимка: © Getty Images

Зам.-министърът на енергетиката Пламен Данаилов (ИТН) разсея въпросите дали титулярят на ведомството Александър Николов и екипът му може да останат част от кабинета въпреки волята на Слави Трифонов.

"Няма никакво съмнение, че цялото ръководство на министерството ще подаде оставка - това включва министър, началник кабинет, тримата зам.-министри, съветниците и PR-ът на министъра", каза той пред "Евронюз България".

Данаилов за първи път обяви, че ИТН са били против решението на кабинета да не се плаща в рубли на "Газпром", което доведе до едностранното спиране на доставките на природен газ в края на април.

Той изрично обяви, че това решение е взето от Министерски съвет, а екипът на Николов се съобразил с него, "опитвайки се да запазим единно говорене по темата, за да не се получават разнопосочни сигнали".

"Нашето виждане е по-умерено. Разбира се, не е добре да си зависим от един доставчик, не е добре цялата ти енергетика да е подчинена на доставките от една друга държава. Но трябва да мислим първо за българската индустрия", беше обяснението му.

Данаилов се застъпи за това България "да изпрати покана до "Газпром" да се продължат доставките на природен газ", като направи уговорката, че трябва да се проучат условията, които руската страна ще постави.

Той призна, че няма сценарий, при който държавата да остане без доставки на газ до края на годината, но поставя под въпрос цената на горивото.

Позицията на ИТН вече съвпада с тази на БСП, които първоначално призоваваха да се продължи договорът с "Газпром". Тази теза се развива и от ГЕРБ, които обвиняват властта за оскъпяването на доставките чрез купуване на руски газ от посредници.

От юни обаче вече започнаха да пристигат танкери с втечнен природен газ от САЩ, които са предназначени за българската газова система. От 1 юли България ще започне да получава и пълното договорено количество на природен газ от Азербайджан, което досега се отказваше от "Булгаргаз" с аргумент, че гръцкият интерконектор още не е довършен.

Позицията на правителството е, че спирането на доставките от "Газпром" е нарушение на договора от руска страна, за което България няма отговорност поради едностранните промени в изискванията на монополиста за плащания в рубли.

Договорът с тях и без това приключва в края на 2022 г., а вицепремиерът Асен Василев обяви, че в условията на войната в Украйна правителството няма да купува руски газ след 31 декември.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Кой са най-скъпите брандове в света за 2023 година

Най-големите марки в света се оценяват на 3.3 трилиона долара спрямо 3.1 трилиона долара преди година.

06:00 - 30.11.2023
Важно днес

Ваня Григорова: Путин се настани в Столичния общински съвет. Не разбирам защо очакват подкрепа от него

От думите ѝ стана ясно, че СОС ще остане блокиран и след утрешното заседание.

17:50 - 29.11.2023
Живот

Spotify Wrapped вече е тук: Най-слушаните музиканти и песни за 2023 г. "счупиха" платформата

Spotify беше претоварен от свръхинтерес към годишната класация

16:51 - 29.11.2023
Важно днес

Русия забранява на чужденци в страната да критикуват Кремъл

Те ще подписват "споразумение", но още не е ясно какви ще са наказанията при нарушение

16:18 - 29.11.2023
Бизнес

Хората с по-ниски и средни доходи вече са гръбнакът на пазара на луксозни стоки

Луксът не е само за богати, а това го обезсмисля, твърдят изследователи

16:15 - 29.11.2023
Важно днес

Даниел Лорер се извини след "похвалата" за Пеевски, която провокира смут в редиците на ПП-ДБ

След като и Ицо Хазарта поиска Лорер да се извини

15:47 - 29.11.2023
Важно днес

Васил Терзиев върна уволнен от ГЕРБ директор на завода за отпадъци

Николай Савов беше отстранен в мандата на Фандъкова - според него по политически причини

15:07 - 29.11.2023
Култура

Докъде е възстановяването на оригиналния вид и функции на Централните хали

Панайот Панов подчерта, че материалите, които се използват за ремонта, са същите като при реставрация на световно значими обекти като египетската гробница

15:05 - 29.11.2023