"Въздухът е много мръсен", "По пътя има много дупки", "Шумно е", "Хубаво е, но не е готово" са само част от оплакванията, които можете да чуете по адрес на някой български град – без дори да е необходимо да се назовава конкретно име.

Тук дупка, там счупена плочка, неправилно наредено жълто паве. Проблемите в градовете са много и най-често са очевидни. Виждаме ги почти всеки ден, понякога се спъваме в тях.

"Град като хората" можеше да е чудесен слоган от предизборната кампания за местните избори. Реалността обаче не се състои от обещания, а от действия.

"Град като хората" е инициативата на Банка ДСК, за която напълно важи максимата "ако нещо не ти харесва – направи го по-хубаво". Вече три години проектът, който си поставя за цел да живеем в „Град като хората“, се фокусира върху това да превръща градовете в България в по-приятно място за гражданите.

През 2023 г. кампанията преобразява една от сивите градски точки в Морската градина на Варна. И ако се чудите точно колко сива е била тя, Google Мaps е запазил всички спомени. През март 2012 г. мястото изглежда изключително празно, въпреки успокояващата гледка към Черно море.


Сега обаче от сивотата му няма и помен. Тя е заменена с многоцветно тренировъчно поле, предназначено за деца, в което те да могат да учат правилата за безопасност на движението.

Темата отново е във фокуса на тазгодишното издание на проекта на фона на бруталната и неспираща война по пътищата. Решението на организаторите от Банка ДСК да се фокусират точно върху този силно изострен обществен проблем цели децата още в ранна детска възраст да се запознаят с правилата, за да могат впоследствие да станат отговорни граждани и участници в движението.

Така проектът доближава градската среда не само до изкуството и до визуалното преживяване, но и до гражданското образование, и показва, че промяната може да е много повече от една „красива гледка“.

Създателите са на мнение, че социалната ангажираност не трябва да е ограничена единствено до Морската градина във Варна, затова предоставят скица на реализирания терен в помощ на всеки, който иска да направи подобно място в двора на своето училище, детска градина или градско пространство.

Теренът във Варна е едно от творенията, част от „Град като хората“. В годината на своето стартиране проектът поставя на фокус друг важен градски проблем - вандализма и грозните надписи.

Организаторите успяват да облогодарят кътче от столицата, намиращо се до един от подлезите на бул. „България“ и бул. „акад. Иван Гешов“

С пъстра идея и много креативност неприветливата градска среда край подлеза оживява. Една вяла площадка, издраскана с надписи, се превръща в истинска галерия на съвременно изкуство.

През 2022 г. проектът се насочва и към друга локация в столицата - квартал "Лозенец", където в партньорство с графити художника Николай Петров - GLOW, позапуснатото игрище над Южния парк се преобразява в атрактивно място за младите хора. Новият му вид привлича и много повече спортуващи хора от квартала.

Така вече три поредни години "Град като хората" доказва, че дори скучните и сиви места в градовете, когато се срещнат с изкуството, могат да придобият нов живот. Трансформацията на подобни пространства и съоръжения не само вдъхновява жителите, но и насърчава ангажираността на градската общност, а това е много повече от предизборно обещание.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024
Важно днес

САЩ похвалиха "изключително щедрото" предложение на Израел за прекратяване на огъня в Газа

Израел гледа на предложението като на „последен шанс“

09:56 - 01.05.2024
Важно днес

Сблъсъци, водни оръдия и сълзотворен газ в Грузия заради нов протест срещу "руския закон"

Нов протест срещу спорния закон за "чуждестранните агенти" доведе до остри сблъсъци в Тбилиси

09:06 - 01.05.2024
Спорт

Борислава Киркова - една от „майките” на Pole Dance Bulgaria

Навлизаме във водите на пол денса - активност, различна от всички останали

09:00 - 01.05.2024
Спорт

Моника - кинезитерапевтът, който спортува наравно със своите пациенти

Как Моника съчетава активността с професията си

08:30 - 01.05.2024
Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024