Директорът на френското Военно разузнаване ген. Ерик Видо е уволнен само 7 месеца след като пое управлението му. 

Решението за преждевременното му отстраняване е взето заради "слабия анализ на руските намерения спрямо Украйна преди избухването на военния конфликт", съобщават военни източници на AFP. 

Видо е отстранен на 30 март с незабавно действие, потвърждава и френският сайт L'Opinion. Техните източници се позовават на "непълноценните брифинги" и "липсата на висока компетентност" по проблема с нарастващата руска подготовка за война срещу Украйна. 

Още в началото на март, малко след инвазията на руската армия, началникът на генералния щаб на френските въоръжени сили ген. Тиери Буркард признава пред Le Monde, че оценките на американските и френските служби за сигурност за потенциала за избухване на война са се разминали сериозно. 

"Американците казваха, че руснаците ще атакуват - и бяха прави. Нашите служби обаче смятаха, че нападението над Украйна би имало чудовищна цена за Русия и че руснаците имат по-различни опции" за свалянето на Володимир Зеленски от власт, казва той. 

Според Le Monde Франция е пропуснала възможността да предостави предварителна военна помощ на Украйна, за разлика от САЩ и Великобритания, отчасти заради неточните анализи на своите служби за сигурности. 

Британският The Times също цитира френски източници в началото на февруари 2022 г. (седмици преди избухването на войната), които твърдят, че разполагат "със същата разузнавателни данни като британците и американците, но не ги интерпретират по същия начин". 

Френската прогноза е била, че Путин ще изтегли над 100-хилядната армия, концентрирана по границите с Украйна през зимата на 2021-2022 г., без да атакува. Недоверието на французите в преценката на американските източници датирало още от 2003 г., когато САЩ неправилно обвини Ирак в притежание на оръжия за масово унищожение и го използва като претекст за военна инвазия. 

Ген. Ерик Видо не е единственият ръководител на разузнавателни служби в ЕС, който се оказа "изненадан" в навечерието на войната. Директорът на германската Федерална разузнавателна служба Бруно Кал дори беше блокиран за едно денонощие в Украйна, след като беше подценил сигналите за готовността на руската армия да нападне. 

Конвоят, с който Кал и неговите служители трябваше да се изтеглят от страната, попадна в общия поток от украински бежанци, напускащи страната на запад в първите часове на бомбардировките - събитие, което беше оценено като сериозен гаф на германската служба за сигурност. 

AFP твърди, че уволнението на ген. Ерик Видо е обсъждано неофициално в армията от няколко дни, преди да стане факт. Първоначално е имало слухове, че той може да бъде прехвърлен на друг отговорен пост, което в крайна сметка не се случи. 

Видо поема управлението на Дирекцията за военно разузнаване през лятото на 2021 г. Преди това той оглавява Командването на специалните операции на Франция. Едно от постиженията на предходния му екип е ликвидирането на лидера на "Ал Кайда" в Северна Африка Абделмалек Друкдел.

Малко след като генералът се прехвърля на новата служба, избухва друг голям скандал - Австралия решава да се откаже от голяма сделка с Франция за покупка на ядрени подводници в замяна на споразумение с Великобритания и САЩ. Тази маневра се оказа неочаквана за френския военен и политически елит, като доведе до дипломатическа скандал между Париж и Лондон, напомня ББС.

Сега войната в Украйна не просто хвана цялото френско разузнаване в крачка, но и компрометира усилията на Еманюел Макрон.

Френският президент се опитваше да се наложи като основен посредник между Владимир Путин и западните сили, като многократно разговаряше с руския държавен глава в навечерието на войната на 24 февруари. 

Източник на AFP твърди, че не би трябвало Военното разузнаване да поема цялата вина за провала. Задачата на службата е "да събира информация за военните операции, а не за намеренията на чуждите сили". 

Видо е информирал Макрон, че военната мобилизация на Русия е достатъчна за организиране на инвазия в Украйна. До последния момент обаче френският президент твърдеше, че Путин може да бъде разубеден да не атакува. Макрон посети Москва няколко седмици преди конфликта, а на 21 февруари обяви, че има споразумение за обща среща на Путин и Байдън. Часове по-късно Путин ескалира напрежението, като обяви за "независими" Донецк и Луганск, а три дни след това започна и войната.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ще саботира ли Едроган разширяването на НАТО или ще го изтъргува?

Възможно е турският президент да поиска нещо срещу промяната на позицията си

Дигитализацията в университетите не може да чака

Целта на дигитализацията във висшето образование е да го направи модерно, достъпно, гъвкаво и по-ефективно. Това е процес, в който бизнесът и по-точно технологичните компании, трябва да застанат рамо до рамо с ръководствата на университетите

И Швеция тръгва към НАТО

Шведското правителство обяви решение да подаде кандидатурата си за членство в НАТО

Костов: При Станишев "Лукойл" спря да плаща данъци

Той посочи три начина, по който може да ѝ се противодейства

Слави Трифонов: "Продължаваме промяната" много често правят каквото си искат

ИТН изрази недоволство от липса на диалог с коалиционните партньори