Снимка: © Getty Images

Какво е нетното богатство на Владимир Путин – това може би е най-сложната загадка, която анализаторите имат пред себе си.

Американското издание на Forbes тръгна по стъпките на руския президент, след като държавният глава на САЩ Джо Байдън заяви, че обмисля персонални санкции срещу Путин заради конфликта с Украйна. Колко голямо е всъщност богатството му и как е успял да го натрупа, при положение че цял живот е бил държавен служител?

Основателят на Forbes Russia Павел Клебников опита да разгадае мистерията още в началото на века, но беше застрелян смъртоносно в Москва през 2004, докато разследваше местните олигарси. Оттогава насам обаче са известни няколко теории за това как Путин е натрупал състоянието си, базирани на експертиза и информация от различни източници на Forbes.

Теория №1: Моделът на Ходорковски

 

Американският финансист Бил Броудър, който има бизнес връзки в Русия и стои зад закона „Магнитски“, смята, че след като Путин е арестувал Ходорковски, е постигнал сделка с олигарсите в страната. „Тя е била – даваш ми 50% от богатството си и аз ти позволявам да запазиш останалите 50“, казва той пред Forbes US. „Ако не го направиш, той взима 100% от богатството ти и те праща в затвора“.

Това звучи като стряскащо предупреждение за богатите бизнесмени. Според Броудър през 2017 г. нетното състояние на Путин е било 200 милиарда долара, което го прави най-богатият човек в света по това време. Финансистът достига до извода след събиране на богатствата на всички руски олигарси и разделянето на цифрата наполовина.

Пьотр Авен, който ръководи най-голямата частна банка в Русия Alfa-Bank и състоянието му се оценява на 4,8 милиарда долара, потвърждава теорията. Той е един от 50-те руски бизнесмени, участващи на редовни срещи с Путин.

Теория №2: Моделът на мафията

Другият възможен сценарий е богатството на руския президент да идва от най-близкия му кръг приятели и членове на семейството. Според тази теория Путин ги възнаграждава с правителствени договори или участие в собствеността на определени бизнеси. В замяна получава пари в брой или акции в компаниите.

Звучи като мафиотска структура, в която всеки се отчита на големия бос, нали?

За всички тези схеми пише шведският икономист Андерс Аслунд в книгата си „Russia’s Crony Capitalism“ от 2019 г. Той твърди, че Путин „вербувал“ хора от семейството си, приятели от детството и бодигарди, които да съхраняват парите му. Според него всеки човек държи между 500 милиона и 2 милиарда долара и че нетното състояние на президента е между 100 и 130 млрд. долара.

Теория №3: Самохвалство

Възможно е Владимир Путин да притежава доста по-малко лични средства, но просто да му харесва хората да си мислят за несметното му богатство, което означава и неизмерима власт.

Докато Путин заплашва Украйна, може да се вгледаме в тази трета теория и да се надяваме, че това е поредният блъф.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне