Инфографика: Три теории за произхода на богатството на Путин Снимка: © Getty Images

Какво е нетното богатство на Владимир Путин – това може би е най-сложната загадка, която анализаторите имат пред себе си.

Американското издание на Forbes тръгна по стъпките на руския президент, след като държавният глава на САЩ Джо Байдън заяви, че обмисля персонални санкции срещу Путин заради конфликта с Украйна. Колко голямо е всъщност богатството му и как е успял да го натрупа, при положение че цял живот е бил държавен служител?

Основателят на Forbes Russia Павел Клебников опита да разгадае мистерията още в началото на века, но беше застрелян смъртоносно в Москва през 2004, докато разследваше местните олигарси. Оттогава насам обаче са известни няколко теории за това как Путин е натрупал състоянието си, базирани на експертиза и информация от различни източници на Forbes.

Теория №1: Моделът на Ходорковски

Американският финансист Бил Броудър, който има бизнес връзки в Русия и стои зад закона „Магнитски“, смята, че след като Путин е арестувал Ходорковски, е постигнал сделка с олигарсите в страната. „Тя е била – даваш ми 50% от богатството си и аз ти позволявам да запазиш останалите 50“, казва той пред Forbes US. „Ако не го направиш, той взима 100% от богатството ти и те праща в затвора“.

Това звучи като стряскащо предупреждение за богатите бизнесмени. Според Броудър през 2017 г. нетното състояние на Путин е било 200 милиарда долара, което го прави най-богатият човек в света по това време. Финансистът достига до извода след събиране на богатствата на всички руски олигарси и разделянето на цифрата наполовина.

Пьотр Авен, който ръководи най-голямата частна банка в Русия Alfa-Bank и състоянието му се оценява на 4,8 милиарда долара, потвърждава теорията. Той е един от 50-те руски бизнесмени, участващи на редовни срещи с Путин.

Теория №2: Моделът на мафията

Другият възможен сценарий е богатството на руския президент да идва от най-близкия му кръг приятели и членове на семейството. Според тази теория Путин ги възнаграждава с правителствени договори или участие в собствеността на определени бизнеси. В замяна получава пари в брой или акции в компаниите.

Звучи като мафиотска структура, в която всеки се отчита на големия бос, нали?

За всички тези схеми пише шведският икономист Андерс Аслунд в книгата си „Russia’s Crony Capitalism“ от 2019 г. Той твърди, че Путин „вербувал“ хора от семейството си, приятели от детството и бодигарди, които да съхраняват парите му. Според него всеки човек държи между 500 милиона и 2 милиарда долара и че нетното състояние на президента е между 100 и 130 млрд. долара.

Теория №3: Самохвалство

Възможно е Владимир Путин да притежава доста по-малко лични средства, но просто да му харесва хората да си мислят за несметното му богатство, което означава и неизмерима власт.

Докато Путин заплашва Украйна, може да се вгледаме в тази трета теория и да се надяваме, че това е поредният блъф.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024