Новото поколение инвеститори вече се застъпват за околната среда, обществените проблеми и корпоративно управление. Те инвестират не само за по-добро финансово бъдеще, но за по-добро бъдеще като цяло. 

Това бъдеще носи много неизвестни, но както казваше дизайнерът Върджил Абло, животът изпраща вълни - или ги яхваме, или потъваме под тях.

За повечето от нас вече е ясно, че няма да дойде спасителят, който с магическа пръчка ще заличи безотговорното ни поведение към планетата в продължение на десетилетия. Тази отговорност се пада на нас. 

А питаме ли се някога – за какво бъдеще работят парите ни? 

Настоящето изисква да пренасочим вниманието си не само по отношение на това какво и как потребяваме, но и в какво инвестираме. 

Акциите в Google, Apple, AliBaba, златото или облигациите например,са добре познатият начин, но има и по-адекватно на ситуацията решение, така че парите на частния инвеститор да работят едновременно за него и за по-устойчиво бъдеще. Дойде времето на инвестирането в зелени бизнеси. 

Терминът „устойчиви инвестиции“ се свързва ESG критериите, които обхващат освен околната среда, така и социални политики и корпоративно управление като профсъюзни права, намаляване на текучеството на персонала, премахване на  дискриминацията, курсове за продължителна квалификация и т.н.

Какви са предимствата?

Инвестирането в устойчиви бизнеси дава социална и финансова възвръщаемост. Устойчивите фондове донасят сравними на традиционните фондове стойности в дългосрочен план. 

В същото време инвеститорът помага и знае, че парите му ще стимулират добри каузи, които са полезни за бъдещето на всички ни. 

Ако голяма част от парите на частните инвеститори се насочат към устойчиво бъдеще и това наистина стане тенденция, корпорациите ще бъдат принудени да развиват по-сериозно зелените си политики. А когато корпорациите прегърнат сериозно една идея, това повлича и политиките на правителствата. Тоест инвеститорите биха могли да водят света към устойчиво бъдеще със здравословна храна, чисти вода и въздух и избягване на климатични катастрофи.

В момента инвестирането в зелени бизнеси е по-скоро екзотика, но съвсем скоро ще стане стандарт, в който всеки ще иска да се вмести. Правителствата, бизнесите и потребителите ще трябва да променят изцяло поведението си. Това е вид реорганизация, която ще помогне климатичната криза да се превърне във възможност за растеж. 

Защо да сте първи?

Грижата за околната среда няма да излезе скоро от мода, защото просто не е мода, а е разговор за бъдещето. Висок интерес към темата за опазването на околната среда сочат и проучванията на общественото мнение сред граждани на Европейския съюз. 

Earth Overshoot Day е проверката на реалността, от която всеки има нужда - това е денят, на който всяка година се изчислява датата, до която човечеството е консумирало повече природни ресурси, отколкото планетата е в състояние да регенерира за дванадесет месеца. През 2018 г. датата падна още на 1 август. 

Доклад на WWF показва, че животинските популации (бозайници, риби, птици, влечуги и земноводни) са намалели средно с 60% през последните 50 години. Има още куп примери за страдащата планета. Темата за устойчивото инвестиране навлиза дори и в поп културата, със сериали като Billions (HBO). Така че ако обмисляте сега дали да инвестирате в устойчивото бъдеще, на правилната страница сте.

Как ОББ Асет мениджмънт насърчава устойчивото инвестиране?

ОББ Асет мениджмънт не инвестира в бизнеси, чиито дейности или начинът, по който извършват тези дейности, са в сериозно противоречие с принципите на устойчивост. “Библията” на банката, за да е сигурно придържането към това условие, са десетте принципа на Глобалния договор на ООН, които са свързани с правата на човека, заетостта, околната среда и борбата с корупцията. От ОББ казват, че не виждат значителна разлика във възвръщаемостта в дългосрочен план между фондове за устойчиви инвестиции и сравними конвенционални фондове. 

Европейската Зелена сделка е друг важен фактор - тя съдържа инициативи, които се стремят да превърнат Европа в първия континент, който  не оказва негативно влияние на климата, със срок до 2050 г.

„Зелената сделка не е заплаха“ казва Надя Де Бри, директор на Investment Research в KBC Asset Management. „Изследванията и иновациите играят главна роля в зелените амбиции на Европа и създават нови възможности за инвеститорите. Влиянието на европейските амбиции е толкова всеобхватно, че променя и инвеститорите, които искат такива възможности за инвестиции.“ Инвеститорите вече взимат под сериозно внимание на Зелената сделка.

В този контекст интересът на инвеститорите към устойчивото инвестиране расте. 

Половината от клиентите на компанията-майка на ОББ - КВС, в Белгия избират именно устойчивите фондове.

„Този решителен избор на инвеститорите окуражава компаниите да се справят по-добре във връзка с ESG фактора (околна среда, социални политики и корпоративно управление). Ако не се справят с него, рискуват спад на инвестиционни интерес“, казва Де Бри. 

Освен ред други вредни активности, КВС изключва и въглищата от всички свои инвестиции – не само от устойчивите SRI. КВС вярва, че този тренд ще продължи.

Друга битка на КВС е намаляването на въглеродните емисии и това също изисква много задълбочен диалог с компаниите и убеждаване в нуждата от трансформация в тази посока. В допълнение на диалога с компаниите, КВС Asset Management се опитва да ги „подбутне“ в правилната посока чрез активно притежаване на акции - има право на глас в компаниите, в които инвестира. “Влизането в диалог и упражняване на правото на глас са два взаимно подсилващи се инструмента”, допълва Де Бри.

Големите предизвикателства, пред които човечеството е изправено в момента, подчертават необходимостта от по-устойчиво развитие. Социално отговорните инвестиции имат за цел да насърчат това. Клиентите, които желаят да инвестират в такива фондове, съчетавайки социалната възвръщаемост с финансова, ще могат да го направят много скоро! 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Министерството на културата сваля решетките от входа на НС

Вратите са монтирани в нарушение на Закона за културното наследство въпреки искането на НСО

Алисия Викандер е звездата в новия сериал на HBO

"Ирма Веп", или когато границите между роля и реалност изчезнат

OLX отчита скок от 71% в търсенето на имоти с цел наем

Най-търсени са двустайните апартаменти за наем и покупка, а най-слабо търсени са едно- и четиристайни

НС запази поста на Мирослав Иванов и сравни нивото на дебатите в зала с мач на "Светкавица"-Вълчи дол и "Ураган"-Суворово

Десислава Атанасова и Андрей Гюров премериха рейтинга на Народното събрание преди и след ГЕРБ

Ресторантьорите пак са недоволни - този път от ДДС на бирата и виното

Собствениците на заведения и хотели се оплакват от "целенасочен удар срещу бранша"

Видяхте ли "най-ясната снимка на слънцето, заснемана някога от НАСА?". Не, не сте

Автор на кадъра е фотограф, който твърди, че е ползвал снимки от телескопа си и ги е обработил софтуерно

Кой ще купи McDonald's в Русия?

Трима кандидати за сделка. Възможно е тя да е "непарична" - с опция веригата за бързо хранене някога да се завърне