Иран отрича вина за атаката срещу Салман Рушди, но защитава нападателя му Снимка: © Getty Images

Опитът за убийството на писателя Салман Рушди беше посрещнат с неприкрито задоволство от страна на правителството на Иран, чието религиозно ръководство е издало смъртна присъда срещу автора на "Сатанински строфи" още през 1989 г.

Говорител на Министерството на външните работи в Техеран твърди, че властите нямали нищо общо с нападението срещу Рушди в петък в САЩ. Според предварителни данни 24-годишният извършител на атаката е демонстрирал в социалните мрежи симпатии към екстремистки каузи, свързани с шиитите, и е подкрепял Ислямската революционна гвардия.

В същото време иранските власти заявяват, че "не смятат, че някой заслужава укор, обвинение или осъждане освен Рушди и неговите поддръжници".

"В това отношение никой не може да обвинява Ислямска република Иран. Ние смятаме, че отправените обиди и подкрепата, която той получи, бяха обида срещу последователите на всички религиозни изповедания", казва говорителят на МВнР на Иран Насер Канаани.

Той твърди, че в Иран нямало по-подробна информация за нападението от тази, която американските медии съобщават, и че Салман Рушди "сам се е изложил на обществения гняв".

Опитът на Техеран да отрече съпричастност към покушението обаче беше отхвърлен от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън, който коментира, че иранските държавни институции призовават към насилие срещу Рушди в продължение на няколко поколения, а държавните медии злорадстват след нападението по "отвратителен" начин.

75-годишният писател беше намушкан с нож по време на лекция край Ню Йорк, като се наложи да бъде поставен на командно дишане. Рушди е с увреждане на черния дроб и на няколко нерви в ръката и едното око.

Мъжът, извършил нападението пред очите на десетки свидетели, не признава вина.

Повече от тридесет години Салман Рушди е преследван заради недоволството на консервативните ислямисти в Иран от книгата му "Сатанински строфи". В Техеран смятат, че писанията му са "богохулство", докато Рушди твърди, че никога не е имал намерения да обижда вярата на мюсюлманите.

Заплахите за живота му са толкова много, че писателят се принуждава да живее с променена самоличност в продължение на години. Освен официалната фетва срещу него от аятолах Хомейни - за главата на Салман Рушди са обявявани и парични награди в размер на милиони.

Преди седмица САЩ повдигна задочно обвинение срещу член на Иранската революционна гвардия за това, че е опитал да убие бившия съветник по международната политика на Доналд Тръмп Джон Болтън. Други заплахи от страна на Иран са довели до поставянето на бившия държавен секретар Майк Помпео под денонощна охрана.

Напрежението между Вашингтон и Техеран стигна до най-острата си точка в началото на 2020 г., когато американската армия ликвидира генерала от революционната гвардия Касем Солеймани при въздушна атака.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бесарабски българин е загубил съпругата и детето си при руския обстрел в Одеса

При нападението са загинали още 2 деца

15:05 - 03.03.2024
Важно днес

Радев заговори срещу "проповедниците на нихилизма и разделението" на връх Шипка

На фона на руски знамена Радев видя "прогонване на лепкавата политическа мъгла от върховете на българското минало"

13:41 - 03.03.2024
Важно днес

Хепи-соцът като атракцион за всеки национален празник

С "Чавдар" и "Икарус" на Трети март?

13:35 - 03.03.2024
Важно днес

Тръмп изпревари Ники Хейли в още три щата преди "Супер вторник"

Дали Тръмп ще остане единственият кандидат за номинацията - ще се реши на 5 март

09:12 - 03.03.2024