Испания отново съди Шакира за укриване на 6,7 млн. евро от данъци Снимка: © Getty Images

Испанската прокуратура повдига нови обвинения срещу поп звездата Шакира за това, че не е платила 6,7 млн. евро данък върху доходите си за 2018 г. Това са поредните обвинения в данъчни измами срещу певицата.

Твърди се, че Шакира е използвала офшорна компания от зона в т.нар. тип "данъчен рай", за да избегне да плаща данъците си, се казва в изявление на прокуратурата в Барселона. Според него звездата е била уведомена за обвиненията срещу нея в Маями, където живее в момента.

Шакира ще се изправи пред съда в Барселона през ноември по друго дело за данъчни измами. То обхваща периода 2012-2014 г. и резултатът от него ще зависи от това къде точно е живяла тя по това време. По това дело прокурорите твърдят, че певицата не е платила данъци в размер на 14,5 млн. евро.

Властите казват, че носителката на "Грами" е прекарала повече от половината си време между 2012 и 2014 г. именно в Испания и следователно трябва да плаща данъците в страната, въпреки че официалното ѝ местожителство е било на Бахамите.

Към момента няма коментар от страна на Шакира или нейни представители по повдигнатите срещу нея нови обвинения. През юли миналата година нейната PR компания, която я представлява, заяви, че звездата "винаги е действала в съответствие със закона и по съвет на финансовите си съветници".

Шакира има пряка връзка с Испания, откакто започна да се среща с футболиста Жерар Пике. Двойката, която има две деца, живееше заедно в Барселона до миналата година, когато се разделиха след 11-годишна връзка.

През последните години испански данъчни власти откриха подобни дела и срещу футболни звезди като Лионел Меси и Кристиано Роналдо за това, че не са платили всички дължими данъци. Впоследствие спортистите бяха признати за виновни в укриване на данъци, но избегнаха затвор благодарение на разпоредба в законодателството, която позволява на съдията да отмени присъди с продължителност под две години за нарушители, които са извършили престъпление за първи път.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024