Истинската звезда от "Терминалът" почина след 18 години на летище „Шарл де Гол“ в Париж Снимка: © Getty Images

През 2004 г. Том Ханкс се прочу с ролята си на бивш български зет, който се е озовал на американско летище. Филмът беше "Терминалът", негов режисьор - Стивън Спилбърг, а в актьорския състав влизаха още Катрин Зита Джоунс, Стенли Тучи и Зоуи Салдана.

“Терминалът” разказва историята на Виктор Наворски, който идва в Ню Йорк от Източна Европа. Докато лети към Америка, в неговата родна страна става военен преврат. Изоставен на международното летище "Джон Кенеди" с невалиден паспорт и без да знае езика, той не може да влезе в САЩ и трябва да живее известно време на летището, докато войната в родината му свърши.

Истинската звезда в тази история е Мерхан Карими Насери. „Терминалът“ се базира на трагичната история на живота на иранец, живял 18 години на летище „Шарл де Гол“ в Париж. Сега Насери е мъртъв.

Според съобщението на френското летище, Насери е починал след инфаркт на терминал 2F на летището. Полицията и медицинският екип не са могли да го спасят, се казва още в него.

Твърди се, че Насери е роден през 1945 г. Той е живял на Терминал 1 на парижкото летище от 1988 г. до 2006 г., тъй като първоначално не е имал документи за пребиваване. Говори се дори, че е отказал нов паспорт от френските власти.

Години наред той спи на червена пластмасова пейка. Насери се сприятелява с работници на летището, използва душовете на персонала и пише дневник, чете вестници или просто наблюдава минаващите пътници. Персоналът на „Шарл де Гол“ му дава прякора „лорд Алфред“.

През 2006 г. Насери беше хоспитализиран и след това живееше в квартира в Париж. Върнал се на летището в седмиците преди смъртта си, казва служител на летищните власти, цитиран от френските медии.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024