Истинските "Досиета Х": Пентагонът публикува първия си доклад за необяснимите летящи обекти

144 случая на "близки срещи" с неидентифицирани летящи обекти за последните 17 г. в САЩ.

18 от тях са демонстрирали необясними полетни характеристики, което кара американските служби да допускат, че може да представляват непознати досега високотехнологични устройства.

В 11 случая въпросните обекти са застрашавали сигурността на американски летци по време на полет.

Това не е началото на нов епизод на "Досиетата Х", а официален доклад на Министерството на отбраната на САЩ, който беше представен пред Конгреса в петък.

Пентагонът и администрацията на Директора на националното разузнаване не са открили каквито и да е данни за това, че въпросните НЛО (или "неидентифицирани въздушни феномени", както ги наричат в доклада) са с извънземен произход.

Няма и преки доказателства, че представляват прототипи на нови технологични открития от чуждестранни вражески сили, например - ракета или разузнавателен апарат на Русия или Китай. Обяснението за нетипичните им летателни характеристики може и да е по-елементарно - грешка на сензорите или субективна заблуда на наблюдателя. Авторите на доклада не изключват и не потвърждават нито една версия, а препоръчват събирането на допълнителни данни за по-обстоен анализ.

"Истината продължава да е някъде там", иронично коментира Associated Press в публикацията си по темата, като прави препратка към култовата реплика от The X Files.

Декласифицираният раздел от документа не дава категоричен отговор на въпроса кой (или какво) е контролирал разнообразните неидентифицирани обекти, наблюдавани в американското въздушно пространтсво от 2004 г. досега.

В някои случаи - тези обекти са демонстрирали свойства, които противодействат на познатите закони на аеродинамиката, а службите подозират, че това би могло да създаде реална заплаха за националната сигурност или безопасността на въздушния транспорт.

Именно това е причината, поради която темата за НЛО провокира сериозно политическо внимание. Хипотезата за извършването на предполагаема шпионска дейност чрез непозната технология е притеснителна както за Демократите, така и за Републиканците в Конгреса.

Сенаторът Марко Рубио, които е член на ръководството на Комисията по разузнаването, отдавна настоява за публикуване на събраните данни.

"Всяко нещо, което навлиза във въздушното пространство и което не би трябвало да се намира там, е заплаха", казва Рубио преди представянето на доклада. "Знам, че има стигма по тази тема във Вашингтон. Някои от колегите ми се интересуват сериозно, но други се смеят, когато тя бъде повдигната. Но не мисля, че можем да си позволим да нямаме отговор на един много фундаментален въпрос заради тази стигма".

Макар че докладът не дава твърде много отговори, Рубио смята, че той е "важна първа стъпка" към обяснението на тези събития.

"Министерството на отбраната и разузнавателните служби трябва да свършат доста работа, преди да можем да разберем дали тези въздушни заплаих представляват сериозен проблем за националната сигурност", казва сенаторът.

Сходна е и позицията на председателя на Комисията - демократа Адам Шиф.

"Трябва да подхождаме към тези въпроси без предразсъдъци, за да насърчим внимателния и систематичен анализ на потенциалните рискове за националната сигурност и безопасността на авиотранспорт от неидентифицираните въздушни феномени - независимо дали са продукт на чуждестранен противник, дали са атмосферни или други въздушни феномени, космически отпадък или нещо напълно различно", казва Шиф.

Конгресът назначи проверка по този казус още през 2020 г.

Докладът на Пентагона изброява пет различни категории, в които могат да бъдат разпределени 144-те изследвани обекта. Само един от тях обаче е поставен в категорията "въздушен отпадък" - предполага се, че наблюдаваният обект е бил голям балон, изпускащ въздух. Останалите не се поддават на класификация заради липса на досатъчно данни.

През следващите три месеца Пентагонът трябва да разработи нова стратегия за събиране и проследяване на информация, засягаща неидентифицираните "феномени".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шефът на "Пирогов" разиграва нов правен театър, докато бави делото за уволнението

Валентин Димитров е пуснал сигнал срещу човека, който плати таксата по делото му

17:15 - 28.02.2024
Важно днес

Телекомите да съхраняват данните от разговори и сърфиране в криптиран вид, предлагат ПП-ДБ

Целта е да не се допуска злоупотреба с данните, но да служат на съда при необходимост

17:01 - 28.02.2024
Европейски дневници

ЕК иска със замразените руски активи да купува оръжия за Украйна. Възможно ли е това

Предложението е най-новата идея за това как да се използват замразените от съюзниците от Г-7 руски държавни активи на стойност около 300 млрд. евро.

16:41 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Vivacom подновява сертификацията за сателитна станция „Плана“ с най-високата степен Tier 4

В момента само 31 подобни съоръжения, включително наземната станцията „Плана“, притежават сертификат Tier 4 в света

16:22 - 28.02.2024
Текстове от партньори

Кампанията на Kaufland и DMS за Коледа е набрала 30 хил. лева за лечение на деца и възрастни

Кампанията „ДАРИ“ се проведе във всички 65 хипермаркета на веригата в страната

16:18 - 28.02.2024
Живот

Олимпийски неволи в Париж - как чанта с планове за сигурност изчезна от влак

Това не е сюжет от филм, а реално разиграла се ситуация 26 февруари - четири месеца преди началото на най-голямото спортно събитие в света.

15:03 - 28.02.2024
Технологии

Научно-фантастичното бъдеще идва с първия прозрачен лаптоп на Lenovo

Компанията представи концепция за лаптоп с прозрачен дисплей и с прозрачна клавиатура на Световния мобилен конгрес

13:56 - 28.02.2024
Живот

7-те дребни гряха, които можем да победим, по пътя към щастливия живот

Хората не са съвършени, понякога просто удоволствията им са преплетени с навици, които ги ограбват в дългосрочен план

13:50 - 28.02.2024