Истинските "Досиета Х": Пентагонът публикува първия си доклад за необяснимите летящи обекти

144 случая на "близки срещи" с неидентифицирани летящи обекти за последните 17 г. в САЩ.

18 от тях са демонстрирали необясними полетни характеристики, което кара американските служби да допускат, че може да представляват непознати досега високотехнологични устройства.

В 11 случая въпросните обекти са застрашавали сигурността на американски летци по време на полет.

Това не е началото на нов епизод на "Досиетата Х", а официален доклад на Министерството на отбраната на САЩ, който беше представен пред Конгреса в петък.

Пентагонът и администрацията на Директора на националното разузнаване не са открили каквито и да е данни за това, че въпросните НЛО (или "неидентифицирани въздушни феномени", както ги наричат в доклада) са с извънземен произход.

Няма и преки доказателства, че представляват прототипи на нови технологични открития от чуждестранни вражески сили, например - ракета или разузнавателен апарат на Русия или Китай. Обяснението за нетипичните им летателни характеристики може и да е по-елементарно - грешка на сензорите или субективна заблуда на наблюдателя. Авторите на доклада не изключват и не потвърждават нито една версия, а препоръчват събирането на допълнителни данни за по-обстоен анализ.

"Истината продължава да е някъде там", иронично коментира Associated Press в публикацията си по темата, като прави препратка към култовата реплика от The X Files.

Декласифицираният раздел от документа не дава категоричен отговор на въпроса кой (или какво) е контролирал разнообразните неидентифицирани обекти, наблюдавани в американското въздушно пространтсво от 2004 г. досега.

В някои случаи - тези обекти са демонстрирали свойства, които противодействат на познатите закони на аеродинамиката, а службите подозират, че това би могло да създаде реална заплаха за националната сигурност или безопасността на въздушния транспорт.

Именно това е причината, поради която темата за НЛО провокира сериозно политическо внимание. Хипотезата за извършването на предполагаема шпионска дейност чрез непозната технология е притеснителна както за Демократите, така и за Републиканците в Конгреса.

Сенаторът Марко Рубио, които е член на ръководството на Комисията по разузнаването, отдавна настоява за публикуване на събраните данни.

"Всяко нещо, което навлиза във въздушното пространство и което не би трябвало да се намира там, е заплаха", казва Рубио преди представянето на доклада. "Знам, че има стигма по тази тема във Вашингтон. Някои от колегите ми се интересуват сериозно, но други се смеят, когато тя бъде повдигната. Но не мисля, че можем да си позволим да нямаме отговор на един много фундаментален въпрос заради тази стигма".

Макар че докладът не дава твърде много отговори, Рубио смята, че той е "важна първа стъпка" към обяснението на тези събития.

"Министерството на отбраната и разузнавателните служби трябва да свършат доста работа, преди да можем да разберем дали тези въздушни заплаих представляват сериозен проблем за националната сигурност", казва сенаторът.

Сходна е и позицията на председателя на Комисията - демократа Адам Шиф.

"Трябва да подхождаме към тези въпроси без предразсъдъци, за да насърчим внимателния и систематичен анализ на потенциалните рискове за националната сигурност и безопасността на авиотранспорт от неидентифицираните въздушни феномени - независимо дали са продукт на чуждестранен противник, дали са атмосферни или други въздушни феномени, космически отпадък или нещо напълно различно", казва Шиф.

Конгресът назначи проверка по този казус още през 2020 г.

Докладът на Пентагона изброява пет различни категории, в които могат да бъдат разпределени 144-те изследвани обекта. Само един от тях обаче е поставен в категорията "въздушен отпадък" - предполага се, че наблюдаваният обект е бил голям балон, изпускащ въздух. Останалите не се поддават на класификация заради липса на досатъчно данни.

През следващите три месеца Пентагонът трябва да разработи нова стратегия за събиране и проследяване на информация, засягаща неидентифицираните "феномени".



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Калкулаторът, с който бизнесът може да измери колко е „зелен"

Повече за зеления калкулатор научаваме от Константин Киров

08:20 - 23.04.2024
Важно днес

Унгария отново се готви да блокира помощ на ЕС за Украйна за 2 млрд. евро

Будапеща отново зае страната на Русия по въпроси, свързани с войната в Украйна

07:55 - 23.04.2024
Важно днес

Депутатите изслушват Бойко Рашков и Петър Тодоров за скандала в "Митници"

Комисията продължава със своето разследване по скандала около Агенция "Митници"

07:36 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът на bird Димитър Стоянов е бил задържан

Държавен служител се е оплакал, че е заплашван

00:12 - 23.04.2024
Важно днес

България е втора по най-нисък дълг в ЕС за 2023 г.

Бюджетният дефицит е бил 1,9% от БВП

19:30 - 22.04.2024
Важно днес

Георги Семерджиев е осъден на 20 години затвор и на втора инстанция

Той уби две момичета при жестока катастрофа през 2022 г.

18:58 - 22.04.2024