144 случая на "близки срещи" с неидентифицирани летящи обекти за последните 17 г. в САЩ.

18 от тях са демонстрирали необясними полетни характеристики, което кара американските служби да допускат, че може да представляват непознати досега високотехнологични устройства.

В 11 случая въпросните обекти са застрашавали сигурността на американски летци по време на полет.

Това не е началото на нов епизод на "Досиетата Х", а официален доклад на Министерството на отбраната на САЩ, който беше представен пред Конгреса в петък.

Пентагонът и администрацията на Директора на националното разузнаване не са открили каквито и да е данни за това, че въпросните НЛО (или "неидентифицирани въздушни феномени", както ги наричат в доклада) са с извънземен произход.

Няма и преки доказателства, че представляват прототипи на нови технологични открития от чуждестранни вражески сили, например - ракета или разузнавателен апарат на Русия или Китай. Обяснението за нетипичните им летателни характеристики може и да е по-елементарно - грешка на сензорите или субективна заблуда на наблюдателя. Авторите на доклада не изключват и не потвърждават нито една версия, а препоръчват събирането на допълнителни данни за по-обстоен анализ.

"Истината продължава да е някъде там", иронично коментира Associated Press в публикацията си по темата, като прави препратка към култовата реплика от The X Files.

Декласифицираният раздел от документа не дава категоричен отговор на въпроса кой (или какво) е контролирал разнообразните неидентифицирани обекти, наблюдавани в американското въздушно пространтсво от 2004 г. досега.

В някои случаи - тези обекти са демонстрирали свойства, които противодействат на познатите закони на аеродинамиката, а службите подозират, че това би могло да създаде реална заплаха за националната сигурност или безопасността на въздушния транспорт.

Именно това е причината, поради която темата за НЛО провокира сериозно политическо внимание. Хипотезата за извършването на предполагаема шпионска дейност чрез непозната технология е притеснителна както за Демократите, така и за Републиканците в Конгреса.

Сенаторът Марко Рубио, които е член на ръководството на Комисията по разузнаването, отдавна настоява за публикуване на събраните данни.

"Всяко нещо, което навлиза във въздушното пространство и което не би трябвало да се намира там, е заплаха", казва Рубио преди представянето на доклада. "Знам, че има стигма по тази тема във Вашингтон. Някои от колегите ми се интересуват сериозно, но други се смеят, когато тя бъде повдигната. Но не мисля, че можем да си позволим да нямаме отговор на един много фундаментален въпрос заради тази стигма".

Макар че докладът не дава твърде много отговори, Рубио смята, че той е "важна първа стъпка" към обяснението на тези събития.

"Министерството на отбраната и разузнавателните служби трябва да свършат доста работа, преди да можем да разберем дали тези въздушни заплаих представляват сериозен проблем за националната сигурност", казва сенаторът.

Сходна е и позицията на председателя на Комисията - демократа Адам Шиф.

"Трябва да подхождаме към тези въпроси без предразсъдъци, за да насърчим внимателния и систематичен анализ на потенциалните рискове за националната сигурност и безопасността на авиотранспорт от неидентифицираните въздушни феномени - независимо дали са продукт на чуждестранен противник, дали са атмосферни или други въздушни феномени, космически отпадък или нещо напълно различно", казва Шиф.

Конгресът назначи проверка по този казус още през 2020 г.

Докладът на Пентагона изброява пет различни категории, в които могат да бъдат разпределени 144-те изследвани обекта. Само един от тях обаче е поставен в категорията "въздушен отпадък" - предполага се, че наблюдаваният обект е бил голям балон, изпускащ въздух. Останалите не се поддават на класификация заради липса на досатъчно данни.

През следващите три месеца Пентагонът трябва да разработи нова стратегия за събиране и проследяване на информация, засягаща неидентифицираните "феномени".Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украйна е обкръжила руските сили в окупирания град Лиман

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Нова двойка водещи ще води новините по БНТ

Досегашният водещ на новините Даниел Михайлов слиза временно от екран

Урсула фон дер Лайен: Газопроводът между България и Гърция е свобода от руската зависимост

От днес започва нова ера за България и Югоизточна Европа, заяви председателят на ЕК.

МОК: Руските спортисти, които не подкрепят войната, могат да се върнат към състезанията

Според президентът на МОК спортът трябва да бъде "нещо, което все още обединява хората и човечеството"

"Blonde" съживи мистериите около Мерлин Монро, но възмути някои зрители

Биографичният филм за Мерлин Монро се изкачи до върха на филмовата класация на Netflix още в първия ден, в който беше пуснат в платформата

Росен Христов: Пускането на интерконектора е стъпка напред, но не решава всички проблеми

Той определи интерконектора, по който ще тече азерски газ, като "много важен" за страната и за Европа.

Урсула фон дер Лайен пристигна в България за старта на газовата връзка с Гърция

Поводът е откриването на газовата връзка между България и Гърция, по която ще тече азерски газ

Днес е денят за размисъл преди предсрочните парламентарни избори

От полунощ до края на изборния ден не се допуска агитация за политически сили

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си