"Истинско чудо се случи на брега на Черно море..."

"Истинско чудо се случи на брега на Черно море. Делфини извадиха икона на Света Богородица и я върнаха на вярващите. Невероятната случка се е разиграла тази година на брега в град Сочи, Русия".

Няма лъжа, няма измама - питайте Мартин Карбовски.

В една алтернативна реалност Карбовски щеше да е член на СЕМ, да регулира националните телевизии и радиостанции, и да избира шефовете на БНТ и БНР.

Гроздето на медийната регулация обаче се оказа кисело, а той остана верен на "втория фронт" - разпространението на съдържание в стил "Шок, бомба, мълния, чудо нечувано" за аудиторията му във Facebook.

Така се появява и "новината" за делфините от Сочи - статия от 2017 г., претакана по всевъзможни руски, украински, молдовски, гръцки, а и български сайтове за кликбейт, преди да достигне до профила на Карбовски като събитие с актуална дата.

Оригиналната история от преди пет години е като по учебника на "руския мир" - православие, мистицизъм и главна роля за ветеран от руския спецназ.

Именно в присъствието на бивш полковник от групата "Алфа" дузина делфини оставили икона с образа на Дева Мария на плажа в Сочи, преди "също толкова спокойно да отплават към дълбините".

"Пръв до светинята се докоснал бивш войник, който по това време бил на плажа заедно със семейството си. Той прибрал иконата и веднага я занесъл в Москва. Там тя ще бъде изложена в една от най-големите църкви на видно място", се казва в статията на "Втори фронт", препечатана с препратка към друг сайт с "алтернативни" стандарти на достоверност.

"AMIN", "Дали е случайно????", "Господ е с тях! Рептилите ще мрът от студ!", гласят част от коментарите под публикацията на Карбовски, който иначе е крайно възмутен от намеците за четирихилядниците в българските медии и сравнява практиката за проверка на фактите с "лов на вещици" и фашистка цензура.

Публикацията за делфините си стои и продължава да трупа реакции и споделяния дори когато читателите на Карбовски уместно му посочват, че е закъснял с около пет години за "сензацията", досега преписвана в агенции от ранга на Ko4 и ПИК.

Междувременно случката заживя свой живот като меме - от морските колажи на Путин, Лукашенко и иконата, до вицовете за концерта на Веско Маринов в Каварна, при който няколко загрижени делфини доплували да спасяват хората от публиката.

"Съсипаха я тая икона от вадене, душа не ѝ остана", "Поради мижав интерес я вадят всяка година", "Чакаме ги на езерото в Дружба за Йордановден", "A един делфин донесъл на Карбовски 4000 лв", гласят част от коментарите.

Делфинариумът в Сочи мълчи по повод последното твърдение, а и никой не може да забрани на българската журналистика да "обича Русия безплатно".

Но независимо от коя страна на барикадата стои читателят, едва ли може да спори с едно наблюдение - докато някои хора се вълнуват от историческия пробив в космическите изследвания с телескопа "Джеймс Уеб", други рециклират партенки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Великобритания подготвя по-строг визов режим, за да намали броя на имигрантите

Британското правителство обяви нов план, с който цели да намали броя на мигрантите

19:24 - 04.12.2023
Важно днес

ЕК "внимателно" проверява твърденията за това дали "Лукойл" нарушава руските санкции

Отчетен е огромен ръст на движението на стоки с двойна употреба от и към Русия през България

18:17 - 04.12.2023
Култура

Артисти искат оставката на директора на фонд "Култура" заради дело срещу творческа организация

Над 80 твори настояват за оставката на Сава Драгунчев от поста на директор на НФК

17:55 - 04.12.2023
Важно днес

Илхан Кючюк участва в протест срещу австрийското вето за Шенген във Виена

Български и румънски евродепутати с демонстрация пред министерството на външните работи

16:51 - 04.12.2023
Живот

Сюзан Сарандън се извини за изказване, насочено към евреите в САЩ

77-годишната актриса е известна с активизма си за прогресивни и леви каузи. Тя беше против войната в Ирак, критик е на Тръмп

16:41 - 04.12.2023
Важно днес

Делото срещу Иван Портних за Варненското езеро влиза в съда

Скандалите около замърсяването на Варненското езеро продължават с години

16:19 - 04.12.2023
Живот

Термин на Gen Z поколението стана думата на 2023 г. след нашумяло видео с Том Холанд

Думата на 2023 г. на Оксфордския речник идва от младежките среди в TikTok

15:45 - 04.12.2023
Европейски дневници

50% от фактурите се плащат твърде късно - ако изобщо се платят. ЕС иска срокът да е 30 дни

Нова регулация ще въведе по-сериозен контрол на забавените плащания

15:20 - 04.12.2023