"Истинско чудо се случи на брега на Черно море..."

"Истинско чудо се случи на брега на Черно море. Делфини извадиха икона на Света Богородица и я върнаха на вярващите. Невероятната случка се е разиграла тази година на брега в град Сочи, Русия".

Няма лъжа, няма измама - питайте Мартин Карбовски.

В една алтернативна реалност Карбовски щеше да е член на СЕМ, да регулира националните телевизии и радиостанции, и да избира шефовете на БНТ и БНР.

Гроздето на медийната регулация обаче се оказа кисело, а той остана верен на "втория фронт" - разпространението на съдържание в стил "Шок, бомба, мълния, чудо нечувано" за аудиторията му във Facebook.

Така се появява и "новината" за делфините от Сочи - статия от 2017 г., претакана по всевъзможни руски, украински, молдовски, гръцки, а и български сайтове за кликбейт, преди да достигне до профила на Карбовски като събитие с актуална дата.

Оригиналната история от преди пет години е като по учебника на "руския мир" - православие, мистицизъм и главна роля за ветеран от руския спецназ.

Именно в присъствието на бивш полковник от групата "Алфа" дузина делфини оставили икона с образа на Дева Мария на плажа в Сочи, преди "също толкова спокойно да отплават към дълбините".

"Пръв до светинята се докоснал бивш войник, който по това време бил на плажа заедно със семейството си. Той прибрал иконата и веднага я занесъл в Москва. Там тя ще бъде изложена в една от най-големите църкви на видно място", се казва в статията на "Втори фронт", препечатана с препратка към друг сайт с "алтернативни" стандарти на достоверност.

"AMIN", "Дали е случайно????", "Господ е с тях! Рептилите ще мрът от студ!", гласят част от коментарите под публикацията на Карбовски, който иначе е крайно възмутен от намеците за четирихилядниците в българските медии и сравнява практиката за проверка на фактите с "лов на вещици" и фашистка цензура.

Публикацията за делфините си стои и продължава да трупа реакции и споделяния дори когато читателите на Карбовски уместно му посочват, че е закъснял с около пет години за "сензацията", досега преписвана в агенции от ранга на Ko4 и ПИК.

Междувременно случката заживя свой живот като меме - от морските колажи на Путин, Лукашенко и иконата, до вицовете за концерта на Веско Маринов в Каварна, при който няколко загрижени делфини доплували да спасяват хората от публиката.

"Съсипаха я тая икона от вадене, душа не ѝ остана", "Поради мижав интерес я вадят всяка година", "Чакаме ги на езерото в Дружба за Йордановден", "A един делфин донесъл на Карбовски 4000 лв", гласят част от коментарите.

Делфинариумът в Сочи мълчи по повод последното твърдение, а и никой не може да забрани на българската журналистика да "обича Русия безплатно".

Но независимо от коя страна на барикадата стои читателят, едва ли може да спори с едно наблюдение - докато някои хора се вълнуват от историческия пробив в космическите изследвания с телескопа "Джеймс Уеб", други рециклират партенки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024