"Истинско чудо се случи на брега на Черно море. Делфини извадиха икона на Света Богородица и я върнаха на вярващите. Невероятната случка се е разиграла тази година на брега в град Сочи, Русия".

Няма лъжа, няма измама - питайте Мартин Карбовски.

В една алтернативна реалност Карбовски щеше да е член на СЕМ, да регулира националните телевизии и радиостанции, и да избира шефовете на БНТ и БНР.

Гроздето на медийната регулация обаче се оказа кисело, а той остана верен на "втория фронт" - разпространението на съдържание в стил "Шок, бомба, мълния, чудо нечувано" за аудиторията му във Facebook.

Така се появява и "новината" за делфините от Сочи - статия от 2017 г., претакана по всевъзможни руски, украински, молдовски, гръцки, а и български сайтове за кликбейт, преди да достигне до профила на Карбовски като събитие с актуална дата.

Оригиналната история от преди пет години е като по учебника на "руския мир" - православие, мистицизъм и главна роля за ветеран от руския спецназ.

Именно в присъствието на бивш полковник от групата "Алфа" дузина делфини оставили икона с образа на Дева Мария на плажа в Сочи, преди "също толкова спокойно да отплават към дълбините".

"Пръв до светинята се докоснал бивш войник, който по това време бил на плажа заедно със семейството си. Той прибрал иконата и веднага я занесъл в Москва. Там тя ще бъде изложена в една от най-големите църкви на видно място", се казва в статията на "Втори фронт", препечатана с препратка към друг сайт с "алтернативни" стандарти на достоверност.

"AMIN", "Дали е случайно????", "Господ е с тях! Рептилите ще мрът от студ!", гласят част от коментарите под публикацията на Карбовски, който иначе е крайно възмутен от намеците за четирихилядниците в българските медии и сравнява практиката за проверка на фактите с "лов на вещици" и фашистка цензура.

Публикацията за делфините си стои и продължава да трупа реакции и споделяния дори когато читателите на Карбовски уместно му посочват, че е закъснял с около пет години за "сензацията", досега преписвана в агенции от ранга на Ko4 и ПИК.

Междувременно случката заживя свой живот като меме - от морските колажи на Путин, Лукашенко и иконата, до вицовете за концерта на Веско Маринов в Каварна, при който няколко загрижени делфини доплували да спасяват хората от публиката.

"Съсипаха я тая икона от вадене, душа не ѝ остана", "Поради мижав интерес я вадят всяка година", "Чакаме ги на езерото в Дружба за Йордановден", "A един делфин донесъл на Карбовски 4000 лв", гласят част от коментарите.

Делфинариумът в Сочи мълчи по повод последното твърдение, а и никой не може да забрани на българската журналистика да "обича Русия безплатно".

Но независимо от коя страна на барикадата стои читателят, едва ли може да спори с едно наблюдение - докато някои хора се вълнуват от историческия пробив в космическите изследвания с телескопа "Джеймс Уеб", други рециклират партенки.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени