Снимка: © Getty Images

Всички погледи са насочени към Джорджия, където се решава бъдещето на управлението на Съединените щати в първите години от мандата на Джо Байдън. За първи път в историята на щата, който в момента се ръководи от Републиканско мнозинство, чернокож кандидат печели мандат за Сената.

Пасторът Рафаел Уорнак, който от 15 години проповядва в баптистката църква на Мартин Лутър Кинг в Атланта, успя да победи действащия сенатор от Джорджия Кели Лофлър на балотажа. Той е първият чернокож представител от южняшки щат в горната камара на законодателното събрание. Той е и първият кандидат-сенатор на Демократите с победа в последните 20 години.

Историческото постижение на Уорнак има още един важен ефект - той доближава Демократическата партия до възвръщане на мнозинството в Сената на САЩ и поемане на пълен контрол върху двете камари на Конгреса.

4 години след победата на Тръмп, Републиканците може да изгубят и законодателната власт, след като вече изгубиха Белия дом.

Дали Джо Байдън ще управлява с мнозинство в законодателното събрание, зависи от още един резултат - втория тур на избора за сенатор от Джорджия, който се води между републиканеца Дейвид Пердю (настоящ член на Сената) и претендента на Демократите Джон Ософ.

Към този момент Associated Press изчислява разликата между двамата е малка, а броенето на гласовете продължава, така че резултатът все още не е ясен. Законодателството на Джорджия допуска иск за повторно преброяване, ако разликата между кандидатите е равна или по-малка от 0,5%.

Демократът има преднина от малко над 9000 гласа, или 0,2 процентни пункта пред съперника си, като е възможно да получи допълнително увеличение на подкрепата заради преброяването на бюлетините по пощата.

Ако Джон Ософ спечели вота, Демократите ще получат мнозинство с един глас пред Републиканците в Конгреса. От това ще зависи и дали Джо Байдън ще може да прокара кандидати за кабинета си, без да разчита на баланс и компромис с Републиканската партия. Затова и балотажът се наблюдава с толкова голямо внимание от всички международни медии.

Обратът в Джорджия - преобладаващо Републикански щат в последните няколко десетилетия, който все пак реши да гласува срещу Тръмп на президентските избори - е резултат от високата избирателна активност на населението в големите градове, вкл. мобилизирането на чернокожи и избиратели с висше образование.

Джо Байдън спечели изборите в Джорджия с около 12 000 гласа преднина пред действащия президент, а резултатът беше потвърден и след повторното преброяване.

Колко висок е залогът на избора в този щат, стана ясно от изтеклия едночасов телефонен разговор, в който Доналд Тръмп притиска щатския секретар Брад Рафенспъргър да "му намери 11 780 гласа", за да преобърне вота, защото "няма начин да съм изгубил Джорджия".

Републиканският представител в местната изпълнителна власт настоява, че данните на Тръмп не са верни и че не може да обяви резултат от повторното преброяване, който не отговаря на действителността.

Независимо от двукратно потвърдената официална изборна загуба - твърденията на Тръмп за подмяна на изборите се възприема като истина от страна на гласоподавателите му. Проучване на AP сред повече от 3600 регистрирани Републиканци от Джорджия показва, че 70% от тях смятат, че Байдън не е легитимно избран за президент.

На 6 януари предстои Конгресът да потвърди официално гласуването на електоралната колегия за нов президент, а Доналд Тръмп продължава да провокира напрежение, като призова своя вицепрезидент Майк Пенс да саботира процедурата и да откаже да потвърди избора на Джо Байдън.

Съпротивата на Тръмп създаде разделение дори в самата Републиканска партия, чийто лидер в Сената Мич Макконъл открито се противопоставя на опитите за делегитимиране на вота в последния момент. Във Вашингтон се събира голямо множество от привърженици на президента, които се готвят да оспорят решението на Конгреса.

В очакване на крайния резултат от балотажите в Джорджия - напрежението около Конгреса може да достигне крайна точка.


Иън Бремър: Политическите рискове на 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени