Исторически ден в САЩ: Щатът Джорджия решава дали Републиканците губят цялата власт Снимка: © Getty Images

Всички погледи са насочени към Джорджия, където се решава бъдещето на управлението на Съединените щати в първите години от мандата на Джо Байдън. За първи път в историята на щата, който в момента се ръководи от Републиканско мнозинство, чернокож кандидат печели мандат за Сената.

Пасторът Рафаел Уорнак, който от 15 години проповядва в баптистката църква на Мартин Лутър Кинг в Атланта, успя да победи действащия сенатор от Джорджия Кели Лофлър на балотажа. Той е първият чернокож представител от южняшки щат в горната камара на законодателното събрание. Той е и първият кандидат-сенатор на Демократите с победа в последните 20 години.

Историческото постижение на Уорнак има още един важен ефект - той доближава Демократическата партия до възвръщане на мнозинството в Сената на САЩ и поемане на пълен контрол върху двете камари на Конгреса.

4 години след победата на Тръмп, Републиканците може да изгубят и законодателната власт, след като вече изгубиха Белия дом.

Дали Джо Байдън ще управлява с мнозинство в законодателното събрание, зависи от още един резултат - втория тур на избора за сенатор от Джорджия, който се води между републиканеца Дейвид Пердю (настоящ член на Сената) и претендента на Демократите Джон Ософ.

Към този момент Associated Press изчислява разликата между двамата е малка, а броенето на гласовете продължава, така че резултатът все още не е ясен. Законодателството на Джорджия допуска иск за повторно преброяване, ако разликата между кандидатите е равна или по-малка от 0,5%.

Демократът има преднина от малко над 9000 гласа, или 0,2 процентни пункта пред съперника си, като е възможно да получи допълнително увеличение на подкрепата заради преброяването на бюлетините по пощата.

Ако Джон Ософ спечели вота, Демократите ще получат мнозинство с един глас пред Републиканците в Конгреса. От това ще зависи и дали Джо Байдън ще може да прокара кандидати за кабинета си, без да разчита на баланс и компромис с Републиканската партия. Затова и балотажът се наблюдава с толкова голямо внимание от всички международни медии.

Обратът в Джорджия - преобладаващо Републикански щат в последните няколко десетилетия, който все пак реши да гласува срещу Тръмп на президентските избори - е резултат от високата избирателна активност на населението в големите градове, вкл. мобилизирането на чернокожи и избиратели с висше образование.

Джо Байдън спечели изборите в Джорджия с около 12 000 гласа преднина пред действащия президент, а резултатът беше потвърден и след повторното преброяване.

Колко висок е залогът на избора в този щат, стана ясно от изтеклия едночасов телефонен разговор, в който Доналд Тръмп притиска щатския секретар Брад Рафенспъргър да "му намери 11 780 гласа", за да преобърне вота, защото "няма начин да съм изгубил Джорджия".

Републиканският представител в местната изпълнителна власт настоява, че данните на Тръмп не са верни и че не може да обяви резултат от повторното преброяване, който не отговаря на действителността.

Независимо от двукратно потвърдената официална изборна загуба - твърденията на Тръмп за подмяна на изборите се възприема като истина от страна на гласоподавателите му. Проучване на AP сред повече от 3600 регистрирани Републиканци от Джорджия показва, че 70% от тях смятат, че Байдън не е легитимно избран за президент.

На 6 януари предстои Конгресът да потвърди официално гласуването на електоралната колегия за нов президент, а Доналд Тръмп продължава да провокира напрежение, като призова своя вицепрезидент Майк Пенс да саботира процедурата и да откаже да потвърди избора на Джо Байдън.

Съпротивата на Тръмп създаде разделение дори в самата Републиканска партия, чийто лидер в Сената Мич Макконъл открито се противопоставя на опитите за делегитимиране на вота в последния момент. Във Вашингтон се събира голямо множество от привърженици на президента, които се готвят да оспорят решението на Конгреса.

В очакване на крайния резултат от балотажите в Джорджия - напрежението около Конгреса може да достигне крайна точка.


Иън Бремър: Политическите рискове на 2021 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Неточен, досаден, но и феномен. Безсмислен ли е "Spotify Wrapped"

Защо не казва наистина коя точно е любимата ни музика, обяснява критикът Алексис Петредис

19:45 - 06.12.2023
Култура

Кармата е на страната на Тейлър Суифт

Поп иконата разказва за паденията, физическата подготовка за Eras Tour и възмездието пред TIME.

18:40 - 06.12.2023
Важно днес

Мъж от Раднево е отвлечен и пребит от служители на фирма за бързи кредити

Нападателите са криминално проявени и осъждани

18:11 - 06.12.2023
Технологии

Google пусна Gemini - най-мощния си AI-модел и конкурент на OpenAI

Google твърдят, че Gemini надминава конкурентите си в 30 от 32 показатели за сравнение

17:40 - 06.12.2023
Важно днес

Сидеров призна, че стажът на Кошлуков в "ТВ Алфа" е фиктивен, в услуга на Борисов и Пеевски

"Борисов ми казва, че Делян искал Кошлуков да стане шеф на БНТ. И аз му правя услуга"

16:38 - 06.12.2023
Важно днес

След "уроци" по български език и енергетика - НС ще разследва газовия договор с Турция

След повече от 2 часа упражнения по български език и енергетика, депутатите създадоха временна комисия, която да провери сделката с турската "Боташ".

16:08 - 06.12.2023
Важно днес

Задържаха един от най-опасните българи в Испания за рекет в размер на 500 хил. евро

Иво Българина, познат и като "Трошача на кости", изнудвал футболен шеф

15:18 - 06.12.2023
Живот

"Изнасилвани, разчленявани". BBC чу и видя как свидетели разказват за сексуални престъпления на "Хамас"

израелската полиция разследва предполагаеми сексуални престъпления от страна на „Хамас“, направени с особена жестокост.

15:16 - 06.12.2023