"Исторически ден за Европа": Лидерите на ЕС постигнаха съгласие за финансов пакет  от 1,8 трлн. евро до 2027 г. Снимка: © European Union

След 4 денонощия на преговори лидерите на Европейския съюз постигнаха споразумение за многогодишната финансова рамка в размер на 1,8 трилиона евро. Бюджетът на ЕС до 2027 г. ще бъде общо 1074 трилиона евро, а 750 милиарда евро ще бъдат предназначени за фонда за възстановяване от корона-кризата.

На срещата на Европейския съвет в Брюксел държавите стигнаха до консенсус безвъзмездните средства от фонда да бъдат намалени от 500 на 390 милиарда евро – това бе последното предложение на председателя Шарл Мишел, а заемите ще са на стойност 360 милиарда.

Общият размер на средствата за България за следващите седем години е близо 29 млрд. евро, обяви премиерът Бойко Борисов във включване на живо от Брюксел. Това са повече пари, отколкото през изминалия период и според министър-председателя сме една от малкото страни, които ще получат близо 2 млрд. повече. Борисов коментира, че при променянето на рамката е вкарана и точка, която предвижда 200 млн. лв. за изостаналите райони в България.

Първи новината обяви Шарл Мишел, който написа „Сделка“ в профила си в Twitter. "Направихме го! Европа е единна и силна", каза председателят на Европейския съвет на пресконференция по-късно през деня, цитиран от Politico.

След това президентът на Франция Еманюел Макрон определи споразумението като „исторически ден за Европа“.

"Тефлоновият Марк Рюте" или "Г-н Не, не, не": Премиерът на Нидерландия и пестливата четворка

коментира пред журналисти, че не би нарекъл деня чак исторически, но че високо оценява възможността на всяка от страните да натисне "спирачката" на плащанията, ако смята, че някое правителство не е изпълнило ангажиементите си.

Вторият преломен момент момент между 27-те държава беше обвързването на получаването на помощите с върховенството за закона в държавите членки. Полша и Унгария бяха категорично против подобен механизъм, докато няколко други държави от ЕС настояваха парите на ЕС да бъдат забавени, ако се нарушават общи ценности. Компромисната формула беше разработена от няколко страни и представена от латвийския премиер Кришянис Каринш. Така новата формулировка е, че трябва да се спазват принципите на обективност, недискриминиране и еднакво третиране на страните членки, както и че процесът трябва да се извършва на подход, основан на доказателства – нещо, което премиерът Борисов съобщи още преди два дни и каза, че е подкрепил текста „по всички параграфи“.

Тълкуването на тази клауза беше различно. Докато служители на ЕС определиха това като ефективно условие, полската информационна агенция PAP цитира източници от правителството на Полша, че пречката била отстранена. Унгарските медии направо отбелязаха споразумението като победа за премиера Виктор Орбан.

Увеличават се отстъпките за най-големите нетни вносители в бюджета на ЕС - Германия, Австрия, Нидерландия, Швеция и Дания, като за Германия тя е над 3,5 млрд. евро.

Основна роля в сделката изиграха държавите от така наречената „пестелива четворка“ – Нидерландия, Дания, Швеция, Австрия и Финландия, която чрез премиера Санна Марин се включи още от първия ден на преговорите. Те искаха повече пари за кредити, отколкото за безвъзмездни средства и по-строг контрол при отпускането им за определена държава членка, тъй като са значителни донори за бюджета на ЕС.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

"18 години стигат" - Футболни фенове организират голям протест навръх конгреса на БФС

Футболните запалянковци смятат, че въпреки подадената оставка на Борислав Михайлов, той продължава да е човекът, който "дърпа конците".

18:02 - 04.03.2024
Важно днес

Пускат движението по новия 13,6 км участък Макреш - Бела от пътя Видин – Ботевград

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков ще направи инспекция на новоизградената отсечка

17:09 - 04.03.2024
Важно днес

Лавини, силни ветрове и свлачища: Екстремно опасно време в Италия и Франция

Рискът от лавини в Италия е от трето ниво, или "значителен", по европейската скала за лавинна опасност. 

16:04 - 04.03.2024
Спорт

Ще бъде ли 2024 последната година за Надал в тениса?

„Сезонът на клей може да е или да не е последен за мен, не съм решил на 100%"

15:50 - 04.03.2024
Европейски дневници

ЕК отпуска на България и Румъния 85 млн. евро за защита на границите

Двете държави ще могат да кандидатстват за допълнително финансиране за съществуващите системи за гранично наблюдение, за покупка на превозни средства и др.

14:38 - 04.03.2024
Живот

Щастливите двойки не се карат по-малко, а по правилния начин

Ключът не е, че щастливите двойки се карат за правилните неща, а че се карат по правилния начин

13:45 - 04.03.2024
Важно днес

Русия привика посланика на Германия заради изтекъл запис на германски военни

Германският министър на отбраната Борис Писториус обвини Русия, че води "информационна война" с цел да създаде разделение в страната

13:33 - 04.03.2024
Важно днес

Унгарският премиер Виктор Орбан ще се срещне с Тръмп

Преди седмици унгарският премиер официално подкрепи кандидатурата на Тръмп за президентския пост в САЩ на изборите през ноември.

12:26 - 04.03.2024
Технологии

Българският езиков модел BgGPT вече може да се ползва свободно

Какво може BgGPT и какъв е замисълът ѝ

12:25 - 04.03.2024