Италианският „случай 007“: Едно корабокрушение, удавени тайни агенти и куп въпроси Снимка: © Getty Images

Неделя е. Група от 21 приятели се събират да празнуват рожден ден на яхта в Северна Италия. Привидно те изглеждат като обикновени туристи, семпло облечени с дънки, тениски и по маратонки. За обяд акостират на бреговете на езерото Маджоре, където се отбиват в шикозния ресторант „Il Verbano“. Скоро след това нещата излизат извън контрол, а празничният ден завършва със смъртта на четирима от тях.

Те загиват от удавяне в бурните италиански води, в които са се върнали на борда на лодката „Годурия“. Случилото се с тях щеше да престои за кратко в черната хроника, описвайки безрасъдството на група туристи, пренебрегнали предупрежденията за буря. Докато впоследствие не се оказа, че четиримата удавници са пенсиониран агент на Мосад, двама италиански разузнавачи и рускиня.

Италианската информационна агенция ANSA съобщи, че 13 израелци и 8 италианци са били на борда на лодката, за да отпразнуват рожден ден. Вестник Il Messaggero обаче заяви в сряда, че двете групи са били на работно пътуване, без да дава повече информация.

Нито Италия, нито Израел са коментирали случая. Присъствието на толкова агенти обаче повдигна въпроси и съмнения. В медиите започнаха да излизат пиперливи догадки за предисторията на случилото се, озаглавявайки статиите си с изрази като „случаят 007“ и „тайната мисия от езерото Маджоре“. Според някои корабокрушението може да е било опит за покушение.

Хронология и хипотези

В следобедните часове на фаталния ден облаците в небето започват да се сгъстяват. Повечето кораби се връщат бързо на брега, но не и „Годурия“. Когато прави опит да се прибере на сушата, вече е твърде късно – силни ветрове надигат опасни вълни. И лодката се обръща.

Почти всички се спасили, с изключение на четиримата.

Според информацията освен италианският капитан и неговата руска съпруга, на борда на лодката е имало само действащи ли бивши агенти: Осем от италианската служба за външно разузнаване AISE и 13 от израелския Мосад.

Но какво всъщност са правили тези обикновени неделни екскурзианти на езерото Маджоре? Какво се крие зад предполагаемото „парти за рожден ден“? Дали не са били облечени с дънки и тениски само за да се маскират като туристи?

Според италианските медии не става дума за обикновена разходка с лодка, обяд между колеги или неделно събиране. А за истинска работна среща – разбира се, тайна – между италиански и израелски агенти. Отбелязват също, че както в най-добрите шпионски филми за Джеймс Бонд, всички оцелели от корабокрушението в езерото Маджоре и следите, които могат да бъдат проследени до тях, които биха могли да разкрият самоличността или движението им, моментално са изчезнали.

Съществуват няколко хипотези. Най-налудничавата от тях гласи, че предполагаемото корабокрушение всъщност е било опит за убийство – че е била планирана смъртта на няколко агенти. Това е версия, която се смята за неправдоподобна сред италианските следователи: разследването е съсредоточено върху „инцидент с лодка“, предизвикан от лошото време; обвинението срещу капитана е „убийство по непредпазливост“. „Останалото не е наша работа“, гласят изказванията на разследващите.

Северна Италия е интересна за шпионите

Засега има само догадки за целта на агентурната среща. Те са свързани с предполагаемата т.нар. „тригранична зона на шпионаж“, в която се намира езерото Маджоре. Става дума за региона около Северна Италия, Южна Швейцария и Източна Франция.

Северната част на Италия е важна за чуждестранните разузнавателни служби заради многото стартиращи предприятия и високотехнологични компании, които разработват програми и продукти за граждански и военни цели – например безпилотни летателни апарати. В миналото иранските служби са се опитвали да се сдобият с ценни технологични данни, пише вестник „Кориере дела сера“. А израелските сили отблизо следят подобни действия на своя заклет враг на терен.

Лугано в Швейцария, недалеч от мястото на инцидента, е подходящ и за дискретни финансови транзакции, разсъждава още „Кориере“. А от френска страна съседната област Горна Савоя вече е привлякла вниманието като руско убежище, с редица тайни скривалища, т.нар. „безопасни къщи“. Именно в Балайсон в департамента От-Савоа френският бивш шпионин Даниел Форестие е бил убит с пет изстрела от пистолет през март 2019 г. – престъплението все още не е разкрито.

Подобни улики и предположения може да нямат нищо общо с корабокрушението в езерото Маджоре. Но те поне показват защо регионът в Южните Алпи предизвиква интерес не само по туристически причини. „Станахме ли център на международен шпионаж?“ пита се в едно интервю Джовани Буци, кмет на община Сесто Календе, разположена близо до мястото на инцидента.

Италианските медии насочват вниманието и към превръщането на района в привлекателен за московските милиардери, които пренасочват инвестициите си натам.

Ако проучванията на италианските медии са верни, италианските и израелските тайни служби поддържат или са поддържали няколко дискретни убежища в района, за които се твърди, че са били евакуирани „с голяма бързина“ след инцидента.

След корабокрушението оцелелите са били разпитани за това как се е случило произшествието. След това целта очевидно е била: да се махаме оттук! Според сведенията агентите на Мосад веднага са били откарани в Тел Авив с частен самолет, който според италианските медии обикновено се използва за деликатни операции.

Според съобщения на агенцията кабинетът на министър-председателя Бенямин Нетаняху междувременно е похвалил покойния израелец като човек, „който посвети целия си живот на сигурността на израелската държава“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024