Италия осъди Аманда Нокс за клевета: Нов епизод в скандала с убийството в Перуджа Снимка: © www.amandaknox.com

Аманда Нокс - американката, която стана известна заради делото за убийството на съквартирантката ѝ Мередит Кърчър в Италия - е осъдена за клевета от съда във Флоренция.

Това е поредният епизод в съдебната сага, която не спира вече 17 години.

В миналото Нокс беше арестувана и осъдена на първа инстанция по подозрения, че тя е отнела живота на приятелката си през 2007 г., но след 4 години лишаване от свобода все пак беше пусната и освободена от наказателна отговорност.

Срещу нея обаче се водеше още едно дело за това, че е нарочила за убиец невинен човек - собственик на бар в Перуджа на име Патрик Лумумба.

Нокс се надяваше на оправдателна присъда по този казус, която най-после да изчисти името ѝ от всякакви съмнения за съпричастност.

Съдът обаче е приел, че има данни за престъпление. Аманда Нокс е осъдена на 3 г. лишаване от свобода, но няма да се върне в затвора, защото наказанието се приспада от вече излежаното време при разследването на убийството.

36-годишната американка се яви лично в съда в Италия и се обърна пред състава на италиански език, за да обясни своята версия.

Когато чу присъдата, тя се разплака в залата от разочарование.

Случаят "Аманда Нокс" стана повод за няколко документални филма, самата тя пише книга за делото, а през 2019 г. направи и подкаст "The Truth About True Crime", в който показва как невинни хора могат да бъдат набедени за престъпници заради медийни предразсъдъци. В момента тя има нов подкаст "Labyrinths", като отново използва драматичните си преживявания в Италия за разказване на човешки истории за устойчивост и лично израстване.

Собствената ѝ битка с правосъдната система в Италия и делото за клевета обаче изглеждат като ирония на съдбата.

Обвинението срещу нея е повдигнато на базата на два документа от разпитите на Аманда Нокс през 2007 г., когато тя дава показания за убийството на съквартирантката си пред италианските полицаи без адвокат и без преводач.

По това време Нокс е само на 20 години, живее в Перуджа от няколко месеца и едва говори италиански. Разпитът продължава цяла нощ. Накрая се оказва, че Аманда е уличила своя работодател Патрик Лумумба в убийство - това пише в материалите, напечатани от полицията на база на нейните сведения.

17 години по-късно Аманда Нокс вече владее езика отлично и иска сама да се защити пред съда и заседателите. Тя описва преживяното в онази нощ като "най-големия си кошмар" заради страх, паника, неразбиране.

Нокс твърди, че разследващите са я принудили да говори за неща, за които тя не е имала спомен. Един от тях дори я е ударил леко по главата и е крещял, че трябва да каже какво е станало в нощта на убийството, въпреки нейната неспособност да даде повече подробности.

Тогава американката е започнала да разказва откъслечни спомени, които полицаите са вкарали в показания и са я принудили да подпише. В тях тя уличава не само Лумумба, но и себе си.

Той има желязно алиби и е пуснат на свобода, но едва след като прекарава няколко седмици зад решетките.

Нейното дело продължава с присъда от 26 години затвор на първа инстанция през 2009 г. Едва през 2011 г. тя е освободена след намесата на американски съдебни експерти, които доказват, че доказателствата срещу нея са компрометирани. През 2015 г. Върховният съд на Италия окончателно потвърди, че Аманда Нокс е невинна по обвинението в убийство.

Тя обвинява полицейските служители за това, че са я подвели и са нарушили гражданските ѝ права, което е довело до неправомерното ѝ лишаване от свобода.

През 2019 г. Европейският съд по правата на човека осъди Италия да плати 20 000 долара на Аманда Нокс заради условията, в които са провеждани разпитите ѝ.

Тогава съдът прие, че тя е била в особено уязвима позиция, тъй като е била младо момиче с чуждестранен произход, което не познава езика достатъчно добре, за да свидетелства без преводач.

Апелативният съд във Флоренция взема това решение предвид, но въпреки всичко преценява, че тя е виновна за клевета заради съдържанието на ръкописен текст на английски език, оставен от Нокс няколко часа след разпита ѝ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Adidas отстрани Бела Хадид от своя рекламна кампания след призиви за бойкот

Много потребители в социалните мрежи се разгневиха на промотираната маратонка и подчертаха, че производителят на спортни стоки е трябвало да обърне повече внимание на препратката към 1972 г.

17:33 - 20.07.2024
Важно днес

Още един конгресмен призова за оттеглянето на Байдън, след като президентът не го разпозна на събитие

Моултън беше един от първите демократи, които призоваха Байдън да се откаже от надпреварата малко след дебата срещу републиканеца Доналд Тръмп през юни.

15:30 - 20.07.2024
Важно днес

Хеликоптери и алпинисти опитват да потушат пожара в Беклемето. Горят 1000 декара

Тъй като теренът е труднодостъпен, пожарът ще се гаси с с помощта на хеликоптери и алпинисти. 

14:27 - 20.07.2024
Важно днес

Младежкото ДПС зае страната на Ахмед Доган и поиска оставката на "кръга Пеевски" (Обновена)

"За нас лидерът на партията е д-р Ахмед Доган, никога не е имало съмнения каква позиция да заемаме", заявиха младежите от ДПС.

13:55 - 20.07.2024
Важно днес

Беларус осъди на смърт германски медик, работил за Червения кръст

Беларус е последната страна в Европа, в която все още се изпълнява смъртно наказание.

13:10 - 20.07.2024
Важно днес

Река Стряма пресъхна напълно в голям участък край Пловдив след незаконно отклоняване на вода

"Няма вода просто. Няма дълбочини, няма скорост, няма река", казва Цветана Ботянска, хидролог към НИМХ.

12:46 - 20.07.2024
Технологии

Докато светът се възстановя от компютърния срив, експерти предупреждават за бъдещи рискове

Услугите постепенно започнаха да се нормализират след IT срива, който предизвика абсолютен хаос в целия свят в петък.

11:20 - 20.07.2024
GEN Z дневници

Vol.29: Тото удари дъното, Любовната връзка на Тръмп и Байдън, UK не била в Европа

5 новини от света на Gen Z, които може да сте пропуснали тази седмица

10:55 - 20.07.2024