Снимка: © bTV, Лице в лице

“Повечето от приятелите ми знаят истинската цена, която ще трябва да платя, но ме подкрепят. Имах колебания дали да приема да вляза в политиката, но си дадох сметка, че ако откажа ще съжалявам цял живот”, каза пред Нова Ицо Хазарта след първия си концерт като депутат.

Христо Петров обясни, че поставя образованието на първо място сред приоритетите си. “Нищо друго няма значение и всички преговори и мисли относно правосъдие, енергетика и други сектори са напълно безсмислени ако не осъзнаем, че трябва да инвестираме най-много и на първо място в образованието”.

Той сподели, че е имал предложения да стане част от изпълнителната власт, но познава възможностите си и не мисли, че би бил полезен на такава позиция в момента. “Не бих станал министър на културата, защото опитът ми не стига за такава длъжност. Със сигурност това, което съм правил през годините би ми помогнало да съм полезен в тази сфера,” каза Петров.

“Ще кажа нещо, което вероятно голяма част от хората няма да могат да асимилират. ДПС имат депутат, който всъщност е охранител. Когато г-н Пеевски отива до тоалетната, той отива с него. Когато някой друг от тяхната група напуска залата - той отново отива с него. Това е депутат с депутатска заплата, сложен на избираемо място, който ще гласува закони, но всъщност е охранител”, каза новоизбраният депутат.

Ден по-късно Велислава Кръстева от ДПС отговори на Ицо Хазарта с думите: "Г-н Петров може би среща трудности с ориентацията в Народното събрание, защото е нов депутат. От кадрите, които видях, той вероятно има предвид зам.-председателя на ДПС Ахмед Ахмедов, който е човек с дълъг политически опит. Ахмед Ахмедов е шести мандат народен представител, със солидна експертиза. В партията е с ресор организационни въпроси".

Изказването на Христо Петров коментира и лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Да, охрана съм - на правата и свободите на българските граждани, на човешките права, на гражданските и на политическите права и свободи. Не само аз, а и цялата ни парламентарна група, и цялото ръководство на партията, и цялата партия сме охрана".

Рапърът описа чувството да бъде депутат като особено. “В този стол седях два часа и малко преждевременно описвам чувството,” каза той. “Голяма отговорност е, защото хората, които гласуват за теб ти казват “искаме ти да ни представляваш”.

Впечатлението му от първия работен ден на 47-то Народно събрание е фокусирано върху поведението на една парламентарна група. “Докато президентът изнасяше своята реч те си приказваха, говореха по телефона, а един даже търсеше нещо в носа си. Народните представители си представяш, че са на някакво високо ниво и няма как да очакваш, че когато то е такова, тези надолу ще са по-различни.” 

“Странно е, че човек като мен, известен с песни, с цинизми, да знае, че това е президентът - дали го харесваш или не няма значение, има някакво ниво на уважение, което трябва да покажеш,” каза Петров.

На въпрос защо е приел поканата на Кирил Петков и Асен Василев, Христо Петров отговаря, че досега не е виждал такива хора в политиката. “Вярвам им, смятам, че са способни да направят големи промени,” казва той. За изборната си победа над Бойко Борисов и Корнелия Нинова той казва, че му е станало “много готино”. “Не мога да го скрия, но истинското удоволствие ще дойде ако успея да свърша нещо полезно.” 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Българско селфи

Един нов пророк ми казва да пия белина. Тя вреди на дрехите, но помага за здравето

Стефан Янев: Няма струпване на войски на НАТО в България

"Такова решение няма - дискутира се и скоро ще бъде обявено пред гражданите", заяви министърът на отбраната

Huawei FreeBuds Lipstick - един много дизайнерски продукт

Безспорно са най-секси слушалките на пазара 

Срокът на "зелените сертификати" в България няма да се променя

За пътуване в ЕС обаче има специални правила от 1 февруари

Има ли България министър на външните работи

Теодора Генчовска остава неизвестна величина и в Брюксел, и в София

"Галъп": Радев остава най-харесваният политик, за първи път от 2009 кабинетът се ползва с доверие

Над 60% искат Скопие в ЕС, но при спазване на Договора за добросъседство