Снимка: © Булевард България

Ива Митева от „Има такъв народ“ отново ще бъде председател на Народното събрание след изборите на 11 юли и запазва поста, който заемаше в 45-ия парламент.

БСП също предложи кандидатура за председател - на Кристиан Вигенин. При гласуването за Митева бяха отчетени 137 гласа "за", 99 "въздържал се" и 1 "против". "За" номинацията на Вигенин бяха 35 народни представители, "против "- 60, а 137 депутати се въздържаха.

За зам.-председатели на парламента бяха избрани Виктория Василева (ИТН), Росица Кирова (ГЕРБ), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов (ДБ), Мукаддес Налбант (ДПС) и Татяна Дончева („Изправи се БГ! Ние идваме!“).

Митева призова депутатите да работят "всеотдайно и почтено", като не забравят обещанията, които всеки от тях е давал по време на предизборната кампания.

"Пожелавам ти да станеш от този стол след четири години", обърна се към нея Мика Зайкова, която откри заседанието на 46-ото Народно събрание.

Единственият гласувал против кандидатурата на Ива Митева беше Георги Кадиев от коалицията „БСП за България“. Останалите от левицата се въздържаха.

„Това не е лично срещу Ива Митева, а по повод липсата на разговори между политическите партии, което доведе до това гласуване“, обясни Кадиев от трибуната.

„Това гласуване е тест за съставянето на правителство. Обществото ни каза – отстранете сегашните управляващи, и второ – направете го заедно. Липсата на разговори ще доведе до провала и на този парламент. Отговорността е изцяло на ИТН, те са победители и при тях е инициативата. Липсата на говорене ще доведе ГЕРБ обратно на власт, никой не е гласувал за това. Не е правилно прокарването на разделителни линии. Няма партии на статуквото, а хора на статуквото“.

Ива Митева Йорданова-Рупчева от ИТН бе избрана и за председател на 45-ото Народно събрание след изборите на 4 април.

Юристът Ива Митева е от Разград. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е в Министерството на правосъдието и е бивш ръководител на правната дирекция на Народното събрание. Работи от 20 години в администрацията на парламента, преподавател е по право в Нов български университет. Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Прочети