Снимка: © Булевард България

Ива Митева от „Има такъв народ“ отново ще бъде председател на Народното събрание след изборите на 11 юли и запазва поста, който заемаше в 45-ия парламент.

БСП също предложи кандидатура за председател - на Кристиан Вигенин. При гласуването за Митева бяха отчетени 137 гласа "за", 99 "въздържал се" и 1 "против". "За" номинацията на Вигенин бяха 35 народни представители, "против "- 60, а 137 депутати се въздържаха.

За зам.-председатели на парламента бяха избрани Виктория Василева (ИТН), Росица Кирова (ГЕРБ), Кристиан Вигенин (БСП), Атанас Атанасов (ДБ), Мукаддес Налбант (ДПС) и Татяна Дончева („Изправи се БГ! Ние идваме!“).

Митева призова депутатите да работят "всеотдайно и почтено", като не забравят обещанията, които всеки от тях е давал по време на предизборната кампания.

"Пожелавам ти да станеш от този стол след четири години", обърна се към нея Мика Зайкова, която откри заседанието на 46-ото Народно събрание.

Единственият гласувал против кандидатурата на Ива Митева беше Георги Кадиев от коалицията „БСП за България“. Останалите от левицата се въздържаха.

„Това не е лично срещу Ива Митева, а по повод липсата на разговори между политическите партии, което доведе до това гласуване“, обясни Кадиев от трибуната.

„Това гласуване е тест за съставянето на правителство. Обществото ни каза – отстранете сегашните управляващи, и второ – направете го заедно. Липсата на разговори ще доведе до провала и на този парламент. Отговорността е изцяло на ИТН, те са победители и при тях е инициативата. Липсата на говорене ще доведе ГЕРБ обратно на власт, никой не е гласувал за това. Не е правилно прокарването на разделителни линии. Няма партии на статуквото, а хора на статуквото“.

Ива Митева Йорданова-Рупчева от ИТН бе избрана и за председател на 45-ото Народно събрание след изборите на 4 април.

Юристът Ива Митева е от Разград. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Работила е в Министерството на правосъдието и е бивш ръководител на правната дирекция на Народното събрание. Работи от 20 години в администрацията на парламента, преподавател е по право в Нов български университет.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

ИТН се оплака за "блокирани" пари за заплати на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"

"Един много английски скандал" този път може да събори Борис Джонсън

Депутат от Консерваторите, обвинен в сериен сексуален тормоз, поставя бъдещето на кабинета под въпрос

“Можем да го направим” беше слоган на Меркел, сега Шолц го използва за руския газ

Фразата, която се превърна в емблема за политиката на Меркел, изглежда все още актуална