Иван Демерджиев уличи Калин Стоянов в чадър над корумпирани кадри в МВР Снимка: © Булевард България

Бившият служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев засипа с критики Калин Стоянов заради поведението му в разгара на последните корупционни разследвания в МВР и Агенция "Митници".

Демерджиев попита защо изтичат тайни документи от следствието срещу Живко Коцев по повод предполагаемата контрабандна мрежа на Паскал, но не се появява информацията за разпита на самия Калин Стоянов по това разследване.

"Изтече копие от протокол за разпит на защитен свидетел, което е абсурдно. Защо не изтече копие от протокола за разпит на Калин Стоянов, твърди се е проведен и такъв във връзка с митниците? Интересно как главният секретар се оказа свидетел и щеше да остане, ако не си беше оттеглил оставката. Твърди се, че няма натиск, а се оказа, че след като си оттегли оставката, чакат да излезе от болницата, за да бъде повдигнато евентуално обвинение срещу него. А за информацията за Калин Стоянов не се казва нищо - проверена ли е, не е ли проверена, и какво следва от това", каза той в интервю за БНТ.

По-рано Бойко Рашков и Атанас Атанасов съобщиха, че имат данни за близки контакти между Стоянов и един от арестуваните на 4 април предполагаеми контрабандисти - Стефан Димитров.

Вторият въпрос, който той задочно отправи към Стоянов, е за избора на нов и.д. главен секретар на МВР - Димитър Кангалджиев - който е бил проверяван от "Вътрешна сигурност" на МВР заради данни за замесване в трафик на мигранти, според Демерджиев.

"С този проблем ме сезираха бивши вътрешни министри от ГЕРБ - Христо Терзийскии и Младен Маринов. Тогава г-н Терзийски казваше, че това е нетърпимо, а сега търпи този човек, г-н Кангалджиев, да се издигне в йерархията на системата", каза той.

"Възложих проверка във "Вътрешна сигурност", но за съжаление не стигна времето, за да се доведе докрай. Първото, което направи Калин Стоянов, беше да прати инспектората във Вътрешна сигурност и материалите за г-н Кангалджиев бяха иззети", каза още Иван Демерджиев.

Обвиненията на бившия министър по адрес на Кангалджиев датират още от януари 2024 г., като тогава зам.-главният секретар на МВР обяви, че ще го съди. Демерджиев потвърди, че наскоро е получил искова молба и смята, че в хода на съдебния процес "ще можем да си кажем много истини".

Той уличи Стоянов и в покровителство на служители от Гранична полиция, които са работили на "Капитан Андреево" и "Кулата", и за които е имало улики, че се занимават с контрабанда - но недостатъчни за повдигане на обвинение.

"Аз ги преместих на северната граница. А едно от първите неща, които Калин Стоянов извърши като встъпи в длъжност е да ги върне на същите места", каза той.

На финала Демерджиев призова действащия вътрешен министър да обясни дали познава "един служител с прозвището Миро Тигъра, който е на висока позиция в СДВР" и дали знае, че той поддържал "тесни взаимоотношения с хора, близки до Паскал".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024