Иван Дерменджиев: Голяма част от договорите на пътните фирми с АПИ са нищожни Снимка: © Министерство на правосъдието

"На нас юристите ни е по-лесно, защото работим с правни термини - голяма част от договорите на пътните фирми с АПИ са нищожни" - това каза бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев пред БНР.

Като заместник-министър във МнВР той оглавяваше междуведомствената работна група, която имаше за цел да провери правната ситуация във въпросните договори:

"Установи се, примерно, че договор е сключен за стойност около 18 млн. лева, а по него са възлагани работи за 320 млн. лева. Всичко над стойността му е плащано по нищожен договор, което има своето правно отражение в това, че цената, която се дължи, трябва да бъде занижена, като от нея се извадят печалбите. Това не беше направено. Интересно беше, че бяха избирани договори, по които възлагането беше много близко до стойността на договора".

Според него пътните фирми нямат право да протестират поради две причини: "Първо, те много добре са запознати с този доклад и знаят, че проблемът е правен, а правните проблеми се решават в съда. Второ, ако се направи внимателен анализ и се извади печалбата от плащанията на договори като този, който посочих, дори и 10% процента от тази стойност да се извади, ще има надплащане, а не задължения."

"Тези фирми забравят, че за АМ "Хемус" имат авансово платени 1 милиард лева, без да са започнали работа. И е много интересно какво се случва с тези суми, платени още от правителството на Бойко Борисов, как са платени авансово, без да има една копка за тях", добави Демерджиев.

Той посочи, че фирмите е трябвало да се обърнат към съда отдавна, ако смятат, че имат дължими суми, тъй като са наясно с настоящото положение от началото на октомври. Бившият зам.-министър припомни, че още в края на служебния кабинет са били сключени споразумения с пътноподдържащите фирми да се прекратят договорите и да се стартират нови процедури:

"Остана да се извършват само дейности, свързани със защита на живота и здравето на пътуващите по пътищата и на националната сигурност. Тези процедури доста се забавиха и едва сега са стартирани. Когато приключат, ще има ново възлагане на тези, които спечелят обществените поръчки".

В събота пътните строители обявиха, че готвят национален протест на 20 април, ако обещаните им пари за извършените ремонти не стигнат до тях.

Демерджиев обаче отново наблегна над това, че "правните спорове се решават в съда", а не чрез протести, защото иначе правосъдието би се обезсмислило. Според него обаче до такива действия не се е стигнало, тъй като фирмите знаят, че не са прави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023

Сериалите, които ще гледаме през юни 2023

Юни ще предложи завръщането на хитове като "Black Mirror" и "The Witcher"

17:24 - 02.06.2023