Иван Дерменджиев: Голяма част от договорите на пътните фирми с АПИ са нищожни Снимка: © Министерство на правосъдието

"На нас юристите ни е по-лесно, защото работим с правни термини - голяма част от договорите на пътните фирми с АПИ са нищожни" - това каза бившият служебен министър на правосъдието Иван Демерджиев пред БНР.

Като заместник-министър във МнВР той оглавяваше междуведомствената работна група, която имаше за цел да провери правната ситуация във въпросните договори:

"Установи се, примерно, че договор е сключен за стойност около 18 млн. лева, а по него са възлагани работи за 320 млн. лева. Всичко над стойността му е плащано по нищожен договор, което има своето правно отражение в това, че цената, която се дължи, трябва да бъде занижена, като от нея се извадят печалбите. Това не беше направено. Интересно беше, че бяха избирани договори, по които възлагането беше много близко до стойността на договора".

Според него пътните фирми нямат право да протестират поради две причини: "Първо, те много добре са запознати с този доклад и знаят, че проблемът е правен, а правните проблеми се решават в съда. Второ, ако се направи внимателен анализ и се извади печалбата от плащанията на договори като този, който посочих, дори и 10% процента от тази стойност да се извади, ще има надплащане, а не задължения."

"Тези фирми забравят, че за АМ "Хемус" имат авансово платени 1 милиард лева, без да са започнали работа. И е много интересно какво се случва с тези суми, платени още от правителството на Бойко Борисов, как са платени авансово, без да има една копка за тях", добави Демерджиев.

Той посочи, че фирмите е трябвало да се обърнат към съда отдавна, ако смятат, че имат дължими суми, тъй като са наясно с настоящото положение от началото на октомври. Бившият зам.-министър припомни, че още в края на служебния кабинет са били сключени споразумения с пътноподдържащите фирми да се прекратят договорите и да се стартират нови процедури:

"Остана да се извършват само дейности, свързани със защита на живота и здравето на пътуващите по пътищата и на националната сигурност. Тези процедури доста се забавиха и едва сега са стартирани. Когато приключат, ще има ново възлагане на тези, които спечелят обществените поръчки".

В събота пътните строители обявиха, че готвят национален протест на 20 април, ако обещаните им пари за извършените ремонти не стигнат до тях.

Демерджиев обаче отново наблегна над това, че "правните спорове се решават в съда", а не чрез протести, защото иначе правосъдието би се обезсмислило. Според него обаче до такива действия не се е стигнало, тъй като фирмите знаят, че не са прави.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024