Иван Гешев отново се яви в парламента и заяви, че Бюрото за защита било по-ефективно от НСО Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев се яви изненадващо в правната комисия на парламента, за да представи доклада за прилагане на Закона за защита на свидетели в периода 1 януари 2020 г. – 30 юни 2021 г.

Обвинител номер едно заяви, че Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор работело с по-нисък бюджет от Националната служба за охрана, но представлявало „най-ефективната структура“ от този си вид в страната.

Бюрото за защита е описвано от различни медийни публикации като "лична преторианска гвардия" на Иван Гешев. Служителите в него не са публично известни, а за всичко случващо се вътре държавното обвинение не дава отчет. Бюрото участваше в акцията в президентството през лятото на 2020, след която започнаха протестите в страната.

Главният прокурор обаче беше повикан от депутатите за втори път в рамките на седмица и представи доклада си пред тях. Първоначално отказа да обяви какво е финансирането на Бюрото за защита, но после каза, че през 2020 г. то е представлявало 2,5% от бюджета на прокуратурата. За справка – през 2015 цифрата е била 2,28%. „Не виждам проблем в бюджетирането“, каза той в отговор на съмненията как се изразходват парите в структурата.

„Обществените поръчки са на сайта на прокуратурата, много подробно описани, с изключение на няколко, които са класифицирана информация“, заяви Гешев. „Не крием финансирането“.

Той каза, че съставът на бюрото също бил класифицирана информация.

„Мога обаче да направя сравнение с Националната служба за охрана. В някои отношения тя има сходна дейност. Като сравнение, бюджетът на НСО е 5-6 пъти по-голям, численият състав към 2018-2019 беше 12 пъти по-голям. Подозирам, че охраняват значително по-малко лица от Бюрото за защита. НСО е една сериозна служба с история, но в последните 10-15 години тя се превърна в служба за обслужване и тази тенденция се дължи на различни политически влияния и лобита“, твърди Иван Гешев.

„Когато законодателят е преценил, че магистрати и свидетели трябва да се охраняват от Бюрото за защита към главния прокурор, съм се старал работата да се върши по най-добрия начин. Тази работа на Бюрото е най-добрата професионално в страната. След инвестиции и обучение на кадри, мога да твърдя, че магистратите, които се охраняват, се охраняват много добре“, заяви още главният прокурор.

Гешев беше атакуван с думите, че през последната година информацията е, че Бюрото не е охранявало нито едно лице. „Това не е така, това е неистина, надявам се, че е някакво недоразумение“, отговори Гешев.

Той обясни, че охраната на свидетели включвала предварителна защита, наблюдение на застрашени лица, психологическа помощ, международно сътрудничество. Част от работата е преместване на защитени лица в друга държава, подновяване на лични документи, срещи, разпити на свидетели.

През 2020 г. Бюрото е охранявало 20 свидетели, 8 от които извън страната. „Ако мислите, че лесно се охранява в друга държава – не е така, организацията е сложна, включва контакти с местната служба, включва финансиране, осигуряване на медицинско обслужване“, заяви Гешев.

През 2021 г. Бюрото е охранявало 16 застрашени лица. „Трима са магистратите, включително и аз“, каза Гешев. „Това е една ефикасна, ефективна и използваща рационално финансирането си служба – в сравнение с НСО. Българските граждани, изправени срещу мафията, нямат нужда да им носят чантите, имат нужда от защита. Това на най-високо ниво може да го осигури Бюрото".

Той атакува НСО и по повод новината, че подполковникът от службата Борис Иванов е предаден на съд за поръчковото убийство на брокерката Станка Марангозова в София през октомври 2019 г.

„Днес беше внесен обвинителен акт за убийството на Станка Марангозова – подсъдимият е подполковник от НСО, участва в охрана на масови мероприятия. Това е част от причината да преценя, че не желая да ме охранява НСО. Всичко в този живот е въпрос на доверие. Нямам нужда да ми носят чантата, мога да си я нося сам“, каза Гешев.

„Сега виждам, че сте се насочили към премахване на Бюрото и махане на охраната на главния прокурор. Надявам се това да е грешно впечатление. Ако това е изборен ентусиазъм, не мога да го приема. Надявам се, че не е нещо емоционално в посока нехаресване на главния прокурор и прокуратурата. Това, разбира се, е в правомощията на Народното събрание, може да го направите. Но на българските граждани трябва да им се обясни, защото те и магистратите ще платят цената“, смята Гешев.

Крум Зарков от БСП заяви, че докладът му не е "аналитичен" и дебатът по тази тема ще продължава и занапред.

Тошко Йорданов от ИТН обвини Гешев, че Бюрото за защита се е превърнало в "преторианска гвардия" на главния прокурор, и поиска то да излезе от съдебната власт. Обвинител номер едно отговори, че е "трудно да отговориш на политически тези с юридически аргументи". Йорданов продължи с атака към работата на прокуратурата и липса на резултати от разследването за кюлчетата злато на Бойко Борисов и "Мата Хари", което доведе до повишаване на тона между председателя на ПГ на ИТН и Гешев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024