Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев се яви изненадващо в правната комисия на парламента, за да представи доклада за прилагане на Закона за защита на свидетели в периода 1 януари 2020 г. – 30 юни 2021 г.

Обвинител номер едно заяви, че Бюрото за защита на свидетели към главния прокурор работело с по-нисък бюджет от Националната служба за охрана, но представлявало „най-ефективната структура“ от този си вид в страната.

Бюрото за защита е описвано от различни медийни публикации като "лична преторианска гвардия" на Иван Гешев. Служителите в него не са публично известни, а за всичко случващо се вътре държавното обвинение не дава отчет. Бюрото участваше в акцията в президентството през лятото на 2020, след която започнаха протестите в страната.

Главният прокурор обаче беше повикан от депутатите за втори път в рамките на седмица и представи доклада си пред тях. Първоначално отказа да обяви какво е финансирането на Бюрото за защита, но после каза, че през 2020 г. то е представлявало 2,5% от бюджета на прокуратурата. За справка – през 2015 цифрата е била 2,28%. „Не виждам проблем в бюджетирането“, каза той в отговор на съмненията как се изразходват парите в структурата.

„Обществените поръчки са на сайта на прокуратурата, много подробно описани, с изключение на няколко, които са класифицирана информация“, заяви Гешев. „Не крием финансирането“.

Той каза, че съставът на бюрото също бил класифицирана информация.

„Мога обаче да направя сравнение с Националната служба за охрана. В някои отношения тя има сходна дейност. Като сравнение, бюджетът на НСО е 5-6 пъти по-голям, численият състав към 2018-2019 беше 12 пъти по-голям. Подозирам, че охраняват значително по-малко лица от Бюрото за защита. НСО е една сериозна служба с история, но в последните 10-15 години тя се превърна в служба за обслужване и тази тенденция се дължи на различни политически влияния и лобита“, твърди Иван Гешев.

„Когато законодателят е преценил, че магистрати и свидетели трябва да се охраняват от Бюрото за защита към главния прокурор, съм се старал работата да се върши по най-добрия начин. Тази работа на Бюрото е най-добрата професионално в страната. След инвестиции и обучение на кадри, мога да твърдя, че магистратите, които се охраняват, се охраняват много добре“, заяви още главният прокурор.

Гешев беше атакуван с думите, че през последната година информацията е, че Бюрото не е охранявало нито едно лице. „Това не е така, това е неистина, надявам се, че е някакво недоразумение“, отговори Гешев.

Той обясни, че охраната на свидетели включвала предварителна защита, наблюдение на застрашени лица, психологическа помощ, международно сътрудничество. Част от работата е преместване на защитени лица в друга държава, подновяване на лични документи, срещи, разпити на свидетели.

През 2020 г. Бюрото е охранявало 20 свидетели, 8 от които извън страната. „Ако мислите, че лесно се охранява в друга държава – не е така, организацията е сложна, включва контакти с местната служба, включва финансиране, осигуряване на медицинско обслужване“, заяви Гешев.

През 2021 г. Бюрото е охранявало 16 застрашени лица. „Трима са магистратите, включително и аз“, каза Гешев. „Това е една ефикасна, ефективна и използваща рационално финансирането си служба – в сравнение с НСО. Българските граждани, изправени срещу мафията, нямат нужда да им носят чантите, имат нужда от защита. Това на най-високо ниво може да го осигури Бюрото".

Той атакува НСО и по повод новината, че подполковникът от службата Борис Иванов е предаден на съд за поръчковото убийство на брокерката Станка Марангозова в София през октомври 2019 г.

„Днес беше внесен обвинителен акт за убийството на Станка Марангозова – подсъдимият е подполковник от НСО, участва в охрана на масови мероприятия. Това е част от причината да преценя, че не желая да ме охранява НСО. Всичко в този живот е въпрос на доверие. Нямам нужда да ми носят чантата, мога да си я нося сам“, каза Гешев.

„Сега виждам, че сте се насочили към премахване на Бюрото и махане на охраната на главния прокурор. Надявам се това да е грешно впечатление. Ако това е изборен ентусиазъм, не мога да го приема. Надявам се, че не е нещо емоционално в посока нехаресване на главния прокурор и прокуратурата. Това, разбира се, е в правомощията на Народното събрание, може да го направите. Но на българските граждани трябва да им се обясни, защото те и магистратите ще платят цената“, смята Гешев.

Крум Зарков от БСП заяви, че докладът му не е "аналитичен" и дебатът по тази тема ще продължава и занапред.

Тошко Йорданов от ИТН обвини Гешев, че Бюрото за защита се е превърнало в "преторианска гвардия" на главния прокурор, и поиска то да излезе от съдебната власт. Обвинител номер едно отговори, че е "трудно да отговориш на политически тези с юридически аргументи". Йорданов продължи с атака към работата на прокуратурата и липса на резултати от разследването за кюлчетата злато на Бойко Борисов и "Мата Хари", което доведе до повишаване на тона между председателя на ПГ на ИТН и Гешев.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Христо Иванов: Сега ГЕРБ могат да видят своята изолация

Иванов коментира резултатите от изборите в предаването "Лице в лице"

Бивш ръководител на ЦРУ: Ако Путин използва ядрено оръжие, ще унищожим руските войски

Според Дейвид Петреъс използването на ядрени оръжия ще "трябва да има отговор"

"Всичко тепърва предстои" за Слави Трифонов, след като ИТН изпадна под 4%

Нито дума за крайния резултат от изборите, провокирани от ходовете на ИТН

Кейт Бланшет се устремява към трети "Оскар" с новия си филм

Изглежда, че Бланшет има всички шансове да вземе трета статуетка с ролята си в „Tár“

Иван Костов: Никой няма да посмее да управлява, Борисов се страхува, че ще падне до една година

"Щом ГЕРБ, ДПС и Възраждане свалиха кабинета, нека сега да управляват. Вярно е, че това може да е "коалиция от ада", но това е казал българският избирател"

БСП отказва коалиция с ГЕРБ и ДПС в 48 Народно събрание

"Категорично оставки няма да подаваме"

Жълтите павета стигнаха и до прокуратурата след видео как се троши паве с чук

"Трейс Груп Холд" получава глоба от 100 000 лв. за увреждане на керамичната настилка

Мая Манолова ще получава държавна субсидия с 1.01% от гласовете

"Възраждане" ще разполага с 2 млн. лв. годишна субсидия