Снимка: © Булевард България

Главният прокурор Иван Гешев живее под наем в държавната резиденция „Бояна“, като плаща по 100 лв. наем на ден. Той обитава държавен имот от 29 юни 2020 г., твърди „Свободна Европа“, като се позовава на отговори от страна на служебното правителство.

Преди година Гешев обяви, че плаща пазарни цени за жилището си, но според изданието сумата за наема е под пазарната. Освен това вилата е била предложена на главния прокурор с писмо към Министерски съвет (кабинета "Борисов 3") от ръководеното от него държавно обвинение.

Говорителят на Гешев - Сийка Милева, е отказала коментар.

От пресслужбата на правителството на Стефан Янев казват, че Гешев живее в държавен имот от края на юни миналата година, но не споменават адреса с мотив, че това са лични данни. От отговор на въпроса кой е определил наема обаче става ясно, че жилището е в резиденция „Бояна“. "Наемът е определен от главния секретар на Министерския съвет, по предложение на управителя на комплекс „Бояна“, гласи той, според „Свободна Европа“.

Изданието се позовава на два независими източника, пожелали анонимност, според които Гешев се е нанесъл в Дом 5 от правителствения комплекс в Бояна. Това е една от осем сгради на територията на резиденцията, където се намират още Националният исторически музей, конферентни и жилищни части. Там са вилите на президента и премиера, в комплекса са живели някои председатели на Народното събрание, но през последните 30 години не беше известно да се е помещавал представител на съдебната власт.

Гешев плаща по 100 лв. на ден за наем, казва още информационната пресслужба на правителството. Добавят, че според условията на ползването за месец се заплащат общо ползваните нощувки, но не по-малко от цената на 22 нощувки. Ако главният прокурор ползва къщата за 31 дни, той би похарчил за наем не повече от 3100 лева. Заплата на Иван Гешев е около 7 хиляди лева.

Това противоречи на думите на Гешев за пазарните цени. Къщи със сходни параметри като Дом 5 в района на Бояна се дават под наем за цени между 4000 и 6000 лева на месец, показва проверка на изданието – тоест главният прокурор плаща по-скромна сума от пазарната.

Малко по-късно сайтът "Правен свят" публикува информация от собствени източници, според които съпругата на Гешев също плащала допълнителен наем в размер на същата сума за обитаването на Дом 5. "Изчислено средно за 30 дни в месеца, семейството на Иван Гешев всъщност заплаща наем около 5000 лв., който очевидно е в рамките, а дори и малко над пазарните стойности", твърди сайтът, без да съобщава откъде разполага с конкретни данни за наема на главния прокурор и семейството му.

След изискана справка от „Свободна Европа“ става ясно, че непосредствено преди главният прокурор да се нанесе в "държавна собственост", във въпросната вила са направени мащабни ремонти. Общата им стойност е около 333 860 лева. Последното реновиране е струвало близо 300 хил. лв. и представлява цялостен ремонт, завършил на 16 юни – 13 дни преди нанасянето на Гешев. Междувременно в същата вила е ремонтиран водопроводът, а впоследствие къщата е снабдена с видеонаблюдение.

„Държавният имот е предложен на Гешев "във връзка с писмо от Прокуратура на Република България" – гласят отговорите от правителствената пресслужба. Тоест - сам е избрал вилата си. В писмото на прокуратурата „се цитира резултат от проведено охранително обследване“ от Министерството на вътрешните работи (МВР), Бюрото за защита към главния прокурор и НСО.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ПП започва преговори с БСП и ДБ още в събота

Андрей Гюров: "Има много добра база за продължаване на разговорите и намиране на съгласие"

Румен Радев връчи мандата на Асен Василев

Вижте церемонията на живо

Кои държави нямат посолства, но имат посланици за България

Русия няма да е единствената държава без посолство в София

Петков: Митрофанова се опитва да играе със страховете на хората

Никой дипломат не може да си позволява да поставя ултиматуми на България, заяви премиерът в оставка

Митрофанова ще поиска закриване на Руското посолство в София

Митрофанова посети МВнР след отказа от подчинение на ултиматума ѝ

БСП се връща към преговори с ПП след номинацията на Асен Василев за премиер

ИТН не смята да подкрепя Василев, а си представиха Никола Минчев на мястото на Кирил Петков

Морска мина е открита във водите на Черно море край Камчия

Мината е класифицирана като котвена, тип "Ям", и е предвидена в бойно положение.