Ивет Лалова е първият български спортист в Олимпийския отбор на Visa

За първи път България ще има представител в Отбора на Visa на Олимпийските игри. Това е лекоатлетката Ивет Лалова, която в Токио ще представлява страната ни на Олимпиада за пети път.

Малко повече от 20 дни преди церемонията по откриване на Игрите, световният партньор за платежните технологии на Олимпиадата и Параолимпиадата в японската столица – Visa – обяви отбора си, съставен от 102 спортисти. В състава влизат и двама служители на компанията от олимпийската и параолимпийската програма за бизнес развитие.

Състезателите, които попадат в Отбора на Visa, се избират по „спортни постижения, характер и лична история и представляват ценностите и приоритетите на компанията – включително равенство между половете, социално въздействие и развитие на малкия бизнес, казват от Visa.

Компанията отбелязва тази година и най-голямата инвестиция в олимпийски и параолимпийски спортисти досега. От създаването на програмата на Visa през 2000 г. компанията е подкрепила над 500 състезатели в рамките на усилията си да помогне на състезателите да бъдат успешни както на терена, корта, пистата, в басейна и залата, така и извън тях.

През 2021 г. в Отбора на Visa влизат 56 жени и 46 мъже. Те са от 54 държави, 19 от които имат представител за първи път, включително България, Аржентина, Коста Рика, Индия, Тайланд. Състезателите са представители на 28 спорта, сред които са и новите дисциплини BMX Freestyle, скейтборд, спортно катерене и сърф.

„За мен е чест да бъда сред толкова много олимпийски медалисти и спортисти от световна класа. Това, че съм част от Отбора на Visa, ме кара да се чувствам горда и ме мотивира да работя усилено“, каза Ивет Лалова. „Подкрепата на Visa по време на моята подготовка ми дава увереност и спокойствие, но изпитвам и чувство на отговорност като единствен спортист, представящ България“.

Ивет Лалова е на 37 години, но продължава да се състезава на най-високо ниво. Тя е европейска шампионка на 100 м от Хелзинки 2012, както и първа на Стария континент в шампионата на закрито в Мадрид от 2005 г. На Олимпиада най-доброто постижение регистрира на първите си игри в Атина през 2004 г., когато остана 4-та на 100 метра и пета на 200 м.

След това участва още в Пекин, Лондон и Рио де Жанейро. В Бразилия се класира на финала на 200 м и остана осма с време 22.69 секунди.

Освен нея в Отбора на Visa влизат още нидерландската лекоатлетка Дафне Схипърс, капитанът на женския национален отбор по футбол на САЩ Меган Рапино, американската сензация в спортната гимнастика Симон Байлс, параолимпийската колоездачка Оксана Мастърс. Там са и ямайската колежка на Лалова – Шели-Ан Фрейзър-Прайс, японският плувец Даия Сето, кенийският лекоатлет Давид Рудиша и други.

„Visa разбира значението на подкрепата си към състезателите в зенита на тяхната спортна кариера, както и предизвикателствата, с които те често се сблъскват след приключването ѝ“, казват от компанията, която е изградила 35-годишно партньорство чрез Олимпийската и Параолимпийската програма за бизнес развитие, предлагаща на спортистите възможности за двугодишна ротационна заетост. Чрез нея Visa осигурява достъп до различни бизнес области от своите операции, които дават възможност на състезателите да потърсят професионална реализация извън спорта.

„Всички ние можем да се поучим от последователността и всеотдайността, които нашият Отбор на Visa за олимпийски и параолимпийски надежди показа през изминалата година, трансформирайки несигурността в решителност. За нас е чест да подкрепим Отбора на Visa и всички спортисти, които ще се състезават в Токио. За тях това беше едно по-дълго от очакваното пътуване, но несъмнено то ще ни напомня за изключителната сила и характер, които са необходими, за да се стигне дотам“, каза Красимира Райчева, мениджър на Visa за България.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024
Важно днес

Русия отново атакува енергийната инфраструктура на Украйна

При една от атаките е пострадало 5-годишно момиченце

07:46 - 29.03.2024
Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024